Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün geçtiğimiz günlerde imzaladığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Şehir Hastaneleri kurulacak” diye ifade ettiği, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da aralarında Malatya’nın da bulunduğu tüm “büyükşehir illerinde yapılacak” dediği özel sektörce işletilecek yeni hastaneler inşasını öngören “Sağlıkta Kamu- Özel Ortaklığı Yasası” diye de bilinen yasa kapsamında Malatya’ya yeni bir hastane yapılmasının söz konusu olmadığı öğrenildi. Halen Şeker Fabrikası arazisi üzerinde yapımı devam eden “Eğitim ve Araştırma Hastanesi”nin dışında Malatya’ya yeni bir hastane yapımı düşünülmüyor.
İKİ HASTANE YERİNE BİR HASTANEYDİ AMA..
Malatya Devlet ve eski SSK hastanelerinin arsalarının TOKİ’ye devredilmesi karşılığında, bu idare tarafından Şeker Fabrikası arazisi üzerine 640 yataklı, 800 hasta kapasiteli bir hastane inşaatına başlanmıştı. Bu hastanenin “Eğitim ve Araştırma Hastanesi” olacağı da belirtilmişti.
Toplam yatak kapasitesi 1000 civarında olan şehrin doğusundaki Devlet Hastanesi ile batısındaki eski SSK hastanelerinin kapatılarak, 640 yataklı bir hastanenin yapılması, Malatya kamuoyunca “yetersiz” olarak nitelendiriliyor, özellikle doğudaki mevcut Devlet Hastanesi’nin faaliyetini sürdürmesi gerektiği ifade ediliyordu.
BAKANIN AÇIKLAMASI SEVİNDİRDİ AMA..
Malatya’da bu tartışmalar sürerken, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, geçtiğimiz haftalarda mecliste görüşülmekte olan Kamu Özel Ortaklığı Kanun tasarısını gündeme getirerek, ilk etapta aralarında Malatya’nın da bulunduğu, “büyükşehir” statüsündeki illerde toplam 32 şehir hastanesi yapmayı düşündüklerini bildirmişti.
Bakanın, ''Bunların planları yapıldı, ön hazırlıkları tamamlandı. Bunlardan 3 tanesinin ihalesi tamamlandı. Müteahhitleri belli. 4 tanesinin ihalesi yapıldı. Bazı sıkıntılar oldu. Yasal düzenlemeleri bekliyoruz'' şeklindeki açıklaması, Malatya’ya yapımı devam eden hastanenin dışında yeni bir hastane daha yapılacağı düşüncesine yol açmış, hatta bunun mevcut Devlet Hastanesi’nin yerine yapılması gerektiği konuşulmuştu.
HEPSİ O..
Sağlık Bakanının açıklamaları kamu- özel ortaklığıyla işletilecek bir Şehir Hastanesi açılması sevincine yol açarken, bu sevinç kısa sürdü. AKP milletvekili Öznur Çalık, yeni bir hastane yapılmasının söz konusu olmadığını, yapımı sürmekte olan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bu statüde olacağını söyledi.
Doktorlara uzmanlık eğitimi de verilecek bir şekilde “Eğitim ve Araştırma Hastanesi” olarak planlanan hastanenin, yeni kanunla kamu-özel ortaklıklı bir Şehir Hastanesi olacağı şeklindeki gelişmeler, Malatya’nın bu kazanımının da, statüsü değiştirilmiş bir hastane olmaktan öte gitmeyeceği şeklinde yorumlandı.
Sağlık Bakanının, şehir hastaneleri ile ilgili açıklamasında, Malatya’da inşaatı devam eden hastaneyi kastetmediği anlaşılırken, mevcut hastanenin durumunun bir an önce açıklığa kavuşturulması ve “Şehir Hastanesi”nin mevcut Devlet Hastanesi yerine yapılmasının sağlanması gerektiği, bunun dışındaki bir düzenlemenin Malatya’yı sağlık tesisi ve hizmeti anlamında geriye götüreceği belirtiliyor.