İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Eğitim Kurumlarında Güvenlik" konulu bir panel gerçekleştirildi. Üniversite ile Emniyet Müdürlüğü işbirliği sonucu düzenlenen panelde konuşmacılar konuyu çeşitli boyutlarıyla ele aldılar.
Panele ilişkin olarak üniversiteden yapılan basın açıklaması şöyle:
"02 Nisan 2009 Perşembe günü Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen panelde Eğitim Kurumlarında Güvenlik konusu anlatıldı.
Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevzat Battal, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı panelin oturum başkanlığını Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Burhanettin Dönmez yaparken konuşmacı olarak Asayiş Şube Müdürlüğünden Emniyet Amiri Selim Özdemir, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden Emniyet Amiri Harun Dutlar, Toplum Destekli Polis Büro Amirliğinden Emniyet Amiri Yusuf Çakmak, Çocuk Şube Müdürü Emniyet Amiri Aydın Hilmi Gönen katıldı.
Oturum başkanı Doç. Dr. Burhanettin Dönmez, son yıllarda eğitim kurumlarında meydana gelen güvenlik sorunları karşısında nasıl davranılması gerektiği konusunda bilgilenmek ve gelecekte öğretmen olacak öğrencilerimizin bilinçlenmesi amacıyla bu panelin faydalı olacağına inandığını ifade etti.
Emniyet Amiri Selim Özdemir, Toplumda karşılaşılan suçlar ve eğitim kurumlarına yansımaları, Emniyet Amiri Harun Dutlar, Madde bağımlılığının önlenmesi, Emniyet Amiri Yusuf Çakmak, Suç önlemede toplum destekli polis, Emniyet Amiri Aydın Hilmi Gönen ise Çocuklarda suç önleme faaliyetleri konularında konuşma yaptılar."
Asayiş Şube Müdürlüğü'nden Emniyet Amiri Selim Özdemir, "Toplumda karşılaşılan suçlar ve eğitim kurumlarına yansımaları" konulu konuşmasında, suç işlenmeden önlemenin önemli olduğuna dikkat çekerek, 16 öğretim kurumunda bin 153 öğrenci üzerinde düzenlenen anket sonuçlarını şöyle açıkladı:
"'Bir yılda şiddete maruz kaldınız mı?' sorusuna yüzde 14 evet cevap verilmiş. 'Ne tür şiddete uğradınız?' sorusuna da en fazla tehdit ve dayak diye cevap verilmiş. 'Okulda çete grupları var mı?"sorusuna karşılık da yüzde 61 evet cevabı verilmiş. "
Şiddete yol açan nedenlerin arasında arkadaş grupları ve kültür yozlaşmasının ilk sırada geldiğine parmak basan Özdemir, şebekelerin suç işlemede genelde çocukları kullandıklarını, bu nedenle ailelere büyük görevler düştüğünü belirtti. Şiddetin şiddeti doğurduğunu anlatan Özdemir, "Baba patrondan, anne babadan, çocuk anneden, kardeş kardeşten şiddet görür. Çocuk da kediye şiddet uygular"ifadelerini kullanıp, televizyon ve internet kafelerin şiddeti arttırdığını vurguladı.
Aile kavramı ve eğitimin önemi üzerinde duran Selim Özdemir, suça yönelenlerin genelde aile kavramının oturmadığı ve eğitim yetersizliği görüldüğünü kaydetti.