SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ek MTV Uygulamasında Usul ve Esaslar Tebliğle Belirlendi

Ek MTV Uygulamasında Usul ve Esaslar Tebliğle Belirlendi
A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle oluşan finansman ihtiyacı dolayısıyla tüm taşıtlarda 2023 yılı için bir defaya mahsus olarak iki katı MTV alınmasına yönelik düzenlemeye ilişkin usul ve esaslar belli oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının hazırladığı "7456 Sayılı Kanun'un 1. Maddesiyle İhdas Edilen Ek Motorlu Taşıtlar Vergisine İlişkin Genel Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ek MTV uygulamasına yönelik usul ve esasların belirlendiği tebliğe göre, otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet, uçak ve helikopterler gibi taşıtlar ile 31 Aralık 2023'e kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlar, bir defaya mahsus olmak üzere, bu yıl için tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar ek MTV'ye tabi olacak.

Ek MTV ödemeden, trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işlemi yapılamayacak.

Depremden etkilenen illere istisna getirildi
6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ illeri ile Sivas'ın Gürün ilçesinde deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli olan taşıtlar, deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların maliklerine ait taşıtlar, depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar ile deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV'den istisna olacak.

Deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların malikleri ve birinci derece kan hısımlarından birini kaybedenlerden, adına kayıt ve tescilli taşıtı bulunanlar ile deprem nedeniyle ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtı bulunanlar veya bunlar adına veli, vasi, kanuni temsilciler ve konuya ilişkin olarak vekaletname ile tayin edilen vekillerce tebliğ ekinde yer alan "Ek MTV İstisna Talep Formu" ve ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen tevsik edici belgelerle taşıta dair mükellefiyetin bulunduğu vergi dairesi müdürlüğüne başvurulması halinde taşıtlara tahakkuk ettirilen ek MTV terkin edilecek.

Yılın son 6 ayında ilk defa kayıt ve tescil edilen taşıtlar
Tahakkuk eden ek MTV, 2 eşit taksitte olmak üzere, birinci taksiti Kanun'un yayımlandığı ayı izleyen ayın sonuna kadar, ikinci taksiti ise bu yılın kasım ayı sonuna kadar ödenecek. Ancak yılın son 6 aylık dönemi içinde ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilen taşıtlara tahakkuk ettirilen yıllık MTV ikinci 6 aylık döneme ilişkin olduğundan, bu taşıtların ek MTV'si de 6 aylık döneme isabet eden MTV tutarı kadar olacak ve bu taşıtlara tahakkuk ettirilen MTV ödeme süresi içinde peşin alınacak.

Öte yandan, ilgili kanunun yayımı tarihinden önce trafikten çekilen bir taşıtın, kanunun yayım tarihinden 31 Aralık 2023'e kadar tescil kaydının yeniden açılması halinde, bu taşıt sahipleri ek MTV'nin mükellefi olacak ve taşıt için yıl içinde tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar ek MTV ödenecek.

Taşıtların her türlü satış veya devir işlemleri yapılmadan önce bu taşıtlara ilişkin tahakkuk eden ek MTV'nin tamamının ödenmesi gerekecek. Ek MTV ödenmemiş veya "6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun"un 48'inci maddesi kapsamında taksitlendirilmemiş taşıtlara ait fenni muayene yapılmayacak.

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Yalçın (9 ay önce)
    Neyi düzgün yaptınız da bunu düzgün yapacaksınız. Kırk yıldır Malatya dayım. Üniversite hariç Malatya dan ayrılmadım. Aracımın plakası 34 diye ek ödeme yapacağım. Ne kadar saçma sapan bir düzenleme, ya arkadaş Allah aşkına bir şeyi de düzgün yapın. Bu düzenlemeyi hazırlayan arkadaşlar orada oturmakta yazmakla olmuyor. Ya bı araştır ya bı bak ya bı planlama yap..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hüsnü (9 ay önce)
    Aracım 34 plakalı,Malatyalıyım.Evimde Ağır hasarlı.Mtv muafiyetinden güya depremzede faydalanacaktı!Malatyada kalacak durumum olmadığı için kaydımı şubat ayında başka bir ile aldırdım.Malatyalıyım.Depreme kadar 58 sene Malatyada yaşadım Depremden önce en son Araç muayenesi,mtv kasko vs ödemeleri bile Malatyada yapıldi.Bana da borç çıkmış.Anlaşılan araç plakasına bakılarak borç çıkartılmış gibi görünüyor.Durumu şikayet edeceğim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cenk (9 ay önce)
    Benim 34 plakalı aracım var. Alındığından beri Malatya ‘da. Muayeneden ve sigortalarda bu durum kanıtlı. Ben de ikametgahım Malatya da ve Malatya da çalışıyorum ve doğma büyüme Malatyalıyım. Depremin ikisini de Malatya’da yaşamış bir depremzede olarak bana ek MTV çıkıyor ama örneğin 44 plakalı olupta yıllardır deprem illeri dışında yaşayan bir araç sahibine vergi çıkmıyor. Şimdi nasıl olacak bu iş, nerede destek, nerede adalet biri anlatsın! Ne anlatacak düzeltsin!!!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ensar Güneş (9 ay önce)Cenk isimli kullanıcı yorumuna
    Aynı sorun bende var, aracım 34 plaka ek mtv çıkmış gidip maliyeye dilekçe verecem
    %100
    %0
    Yanıtla