Malatya Belediyesi tarafından yaklaşık son 3 yıldır uygulanan ve kamuoyunda büyük rahatsızlık yaratan kırsal bölgelerden Belediyeye arsa bağışı yoluyla kazanılan ek yoğunluğun merkezde getirisi yüksek bölgelerde kullanılması uygulamasına mahkeme yolu göründü. Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Malatya Mimarlar Odası Şubesi, uygulamanın iptali ve geçmişe yönelik uygulamaların durdurulması ve iptali için yargı yoluna gidiyor. Mimarlar Odası Şubesi'nin bu girişimine, odanın genel merkezinin de her türlü desteği vereceği bildirildi.
Mimarlar Odası Şubesi yöneticileri, Malatya Belediyesinin Ek Yoğunluk olarak bilinen getirisi az yerlerden alınan arsanın, Belediyeye bağışlanması ve buradan kazanılan ek yoğunluğun Malatya merkezde getirisi çok olan merkezlerde kullanılması uygulaması üzerine konuyu araştırdık. Yaptığımız araştırmalarda sadece bağış yapılan bölgelerde yoğunluğun kullanılabileceğini, başka bölgelerde kullanılmasının ise yasal olmadığını gördük. Odamız avukatı ile de görüştükten sonra EK yoğunluk uygulamasının iptali ile geçmişe yönelik yapılan işlemlerin iptali ve durdurulması için yargıya götürmeye karar verdik dediler.
NASIL YAPIYORLAR?
İlgili teknik elemanlar ve kamuoyunda büyük rahatsızlık yaratan ve yoğunluğun artmasının yanı sıra gerek insan, gerek araç, gerekse de sirkülasyon açısından merkezi felç eden Ek Yoğunluk transferi Malatyada şöyle işliyor:
Özellikle merkeze bağlı kırsal yörelerden (Şimdi mahalle olan Yaka köyü, Çamurlu.. gibi) ucuza arsa aranır ve bulunur. Kendilerine gerekli olan yoğunluğun karşılığı kadar arsa alınır ve Belediyeye hibe edilir ve kazanılan ek yoğunluk merkezde kullanılır. Bunun için Belediyede, İmar Komisyonundan başlayan meclise kadar uzanan bir kolaylık sağlama koridoru vardır. Geçen dönemde imarla ilgisi alakası olmayan sıradan insanların görevlendirildiği İmar Komisyonu, bu konuda fevkalade cömert davranıp, uygun görüşle çok sayıda ek yoğunluk kararını meclise sevketti ve bunlar da çoğunluğun oylarıyla kabul edildi. İmar Komisyonu ile Mecliste aynı parti çoğunlukta olduğu için hiçbir sorun çıkmadı.
Cemal Akının belediye başkanlığı döneminde başlatılan bu uygulama, Ahmet Çakırın döneminde de sürdürülmek isteniyor. Nitekim, imarla ilgili hiçbir bilgi ve donanımı olmayan, eski sendikacı ve emekli işçi AKPli üye Metin Mandal, geçtiğimiz dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de imar komisyonuna seçildi. Meclisin ilk toplantısında, muhalefetin karşı çıkmalarına rağmen bir önceki meclisin imar komisyonundan geçen ek yoğunluk transferi istemleri, meclise getirilerek kabul edildi ve Ahmet Çakır yönetimine de daha ilk günden rant sağlıyorlar gölgesi düşürüldü.
TEKNİK ADAMLAR
Bu arada teknik uzmanlar ise uygulamanın sakıncalarını;
1- Planlar birincil olarak o bölgede yaşayacak İnsan sayısı ve bu insanların ulaşımı için gerekli yollar ve araçlar göz önünde bulundurulur,
2- İkinci olarak bölgenin sosyal donatı alanları (Okul-hastane- ibadethane yeşil alan gibi..)
3- Üçüncü olarak da Kanalizasyon- Su- Telefon- Enerji gibi altyapı gereksinimlerine göre planlanır.
Malatya Belediyesi tarafından verilen ek yoğunluklar, o bölgelerin daha önceki planlamasına uygun olmadığı için, belirli bir süre sonra uygulama izni verilen bölgede planlama açısından içinden çıkılmaz hale gelmesine yol açar.
Ekonomik olarak kırsal bölgelerde 50.000 TLye alınan bir arsadan kazanılan ek yoğunlukla şehir içinde elde edilen bir daire veya katın bedeli bu rakamın çok çok üstündedir. İmar yoğunluğu verme uygulaması, direkt rant sağlamadır. şeklinde sıraladılar.