Kızılay'a satılan Vagon Onarım Fabrikası'na düzenlenen inceleme gezisine AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Kızılay Denetleme Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Yalçın, Kızılay Malatya Şube Başkanı Ramazan Soylu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Latif Okyay ile ilgili Daire Başkanları ve şube müdürleri katıldı.
Tüfenkci ve Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, inşaat çalışmaları hakkında bilgiler alarak açıklamalarda bulundular.
Tüfenkci, 40 yıldır Malatya gündemini meşgul eden Vagon Onarım Fabrikası alanının büyük bir yatırım alanına dönüştüğünü söyleyerek, bunun Malatya için bir gurur tablosu olduğunu dile getirdi. Tüfenkci, “Malatya ve Türkiye ekonomisine büyük bir katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu gayretli çalışmalarından dolayı Kızılay Genel Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyorum. Özverili bir çalışma sergilenmekte. Afet Barınma Sistemlerinin üretiminin yapılacağı ve Türkiye’nin en büyük fabrikasının ve hatta Dünyanın en büyük fabrikasının Malatya’da kuruluyor olması bizleri gururlandırmaktadır” dedi.
İlgili firma personellerinin yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu belirten Başkan Gürkan ise, “Bu yatırımın buraya gelmesinde emeği bulunanlara teşekkür ediyorum. Malatya’da yıllardır çözülmeyen üç temel sorun vardı. Bunlar
40 yıldır kaderine terk edilen ve 500 dönümlük bir alan içerisinde bulunan Vagon Onarım Fabrikası alanının değerlendirilerek yeniden ekonomiye kazandırılması ve yeni istihdam alanı oluşturulması çok önemli. Bu alanda inşa edilecek olan fabrikalar tekstil üretimi ve barınma sistemleri üretecek.
Büyükşehir Belediyesi olarak bu alanda Kızılay’ın ihtiyaç duyduğu bütün hizmetleri karşılamak için buraya geldik ve incelemelerde bulunuyoruz” dedi.
Malatya için önemli olan diğer konularda da Belediye olarak girişimlerinin ve çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Başkan Gürkan, Kuzey Çevre Yolu ile ilgili olarak ilgili bakanlık düzeyinde görüşmelerinin devam ettiğini, kayısı konusunda da önümüzdeki aylarda hizmete girmesi planlanan Kuru Kayısı Lisanslı Soğuk Hava Deposu ve Borsasının büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Gürkan, “Malatya için yapılan bütün yatırım ve hizmetlerde emeği geçenlere teşekkür ediyor, bu hizmetlerin Malatya’ya hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
İHALESİ MAYIS 2018'DE YAPILMIŞTI..
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından 28 Mayıs 2018’de özelleştirme kapsamında ihalesi yapılan Vagon Onarım Fabrikası’nın (VOF) satış ihalesinin sonuçlandırılmasına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) teklifi, ihaleden 7 ay sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da imzalandı ve 20 Aralık 2018 günkü Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Kararı olarak yayınlanmıştı. İki taliplinin katıldığı ihalede, 650 bin TL teklif veren Türk Kızılay Derneği’nin teklifinin uygun görüldüğü belirtildi.
İhalenin ardından, afet barınma sistemi imalatı yapılması planlanan fabrikada bin 500 kişinin istihdam edileceğini belirten Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık şunları söylemişti:
“Fabrika yaklaşık 52 bin metrekarelik kapalı alanlı fabrika bir onarımdan geçilecek öncelikle, güçlendirilecek. Burada üretmeye çalışacağımız ürünler içinde bir üretim bandı kurulacak. Bu üretim bandı afet dönemlerinde ihtiyaç duyduğumuz barınma sistemlerini üretecek olan prefabrike, konteyner, hafif çelik gibi ürünlerle sadece bir konteyner gibi değil, burası bir sistem üretecek. Birlikte yaşama alanlarını, atık su arıtma tesisleri ile, enerjisini üreten tesisleri ile entegre bir şekilde sağlık ocaklarını, okulları ile beraber planlayacağımız sadece afet temelli değil, kentsel dönüşümlerde belediyelerimize hizmet verebilecek olan hızlı ve ekonomik konutlar üretebilecek bir tesis olacak. Bu tesisin üreteceği sosyal kamplar olacak. Yaklaşık bin 500 kişilik bir istihdam öngörüyoruz. 80 beyaz yaka, fabrika içinde 400 mavi yaka ve bin civarında da sahada montaj personeli istihdam edecek, bin 500 kişiye istihdam oluşturacak. Ayriyeten Malatya’nın coğrafi konumu nedeniyle Çin’den Londra’ya kadar uzanan ipek yolu üzerinde bu tesisin bulunuyor oluşu hem ihracat noktasında bu bölgeyi daha cazip hale getirecek.”
Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gaztsi