SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Elektrikli ve Hibrit Araç Teknolojileri' Paneli

'Elektrikli ve Hibrit Araç Teknolojileri' Paneli
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ile Kültür A.Ş tarafından organize edilen ve Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği (TEHAD) ile Malatya Akaryakıtçılar Derneği (MADER) işbirliğiyle ‘Elektrikli ve Hibrit Araç Teknolojileri’ paneline katıldı. 

Strateji ve Araştırma Direktörü Emin Emrah Danış’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele, TEHAD Kurucu Başkanı Berkan Bayram, MADER Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Önal, Akcan Holding Başkan Vekili Özcan Akcan, Aspilsan-Gömülü Yazılım Mühendisi Muhammed Tarık Yıldız ve Voltrun Kurumsal Satış Yöneticisi Urcan Taylan konuşmacı olarak katıldı.

Elektrikli ve Hibrit Araç Teknolojileri panelinde günümüz teknolojilerine ve temiz enerji kullanımının önemine dikkat çekilirken, kullanılan yakıtların tükenebilir kaynak olması ve artan karbon emisyonunun gün geçtikçe doğaya zararının artmasıyla birlikte enerji sektörlerinin yeşil enerjiye yöneltilmesiyle temiz enerji kullanımının kaçınılmaz olduğu vurgulandı. 

“Teknolojinin gelişmesi küresel ısınma, iklim değişikliği ve kuraklığı beraberinde getirmiştir”

Fosil yakıtların çevreye zarar vermesiyle, kaynakların son aşamaya gelmesinin dünyayı yeni kaynaklara sevk ettiğini dile getiren Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Gelişen dünyamızda teknolojinin gelişmesiyle birlikte küresel ısınma, iklim değişikliği ve kuraklık beraberinde gelmiştir. Yaratılışın esrarı olarak bitkiler ve hayvanlar âlemi kendi hak ve hukukuna riayet ederken, insanoğlunun bu hak ve hukuka riayet etmemenin getirdiği küresel ısınma, iklim değişikliği, kuraklık, ekolojik dengenin bozulması, atmosfere karbon gazı salınımının artması, yaşadığımız doğal hadiselerin yaşanması bizim aklımızı başımıza getirmesini beraberinde getiriyor. Dünyada da çevrenin korunması sıfır atık vb. çevreci çalışmalarla bu tehlikenin aşırı sinyal vermesi hasebiyle bütün dünya bu konuya gerekli hassasiyeti göstermek durumunda kaldı. Diğer taraftan da fosil yakıtlar diye tabir ettiğimiz onlarında hem çevreye zarar vermesiyle birlikte hem de kaynaklar tüketimi anlamında artık son aşamaya gelmesi, yeni enerji kaynakları arayışlarına dünya ile birlikte bizleri de sevk etme sürecine girdi” dedi.

Avrupa Birliği’nde fosil yakıtlı yeni otomobil satışlarının 2035 yılında sona erecek kararın alındığını ifade eden Başkan Gürkan, “Özellikle TOGG ile ilgili, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın önderliğinde yürütülen ve hibrit araç anlamında elektrikli araçların üretilmesi anlamında 2023 yılında inşallah Cumhuriyetimizin 100. yılında trafiğe çıkacak. Dünyada da alınan kararlar muhaceresi içerisinde 2035 yılından sonrada fosil yakıtlı kullanılan araçlar yasaklanacak. Demek ki kalan 12 yıllık bir süre içerisinde altyapılarımızı biran evvel yerine getirmemiz gerekiyor. Değişim ve dönüşüme ayak uydurmayan bütün sektörler geriye ricat etmek, daha sonrada kapanmak durumunda kalır. Özellikle yapılan panelin akaryakıtçılar açısından, diğer taraftan araç parça üretimi açısından ve çevreye duyarlı insanlar açısından önemli olduğu kanaatindeyim” şeklinde konuştu.

Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak çevreye duyarlı olma anlamında, çevre hassasiyeti anlamında yoğun çalışmalar yaptıklarını da söyleyen Başkan Gürkan, “Bugün Türkiye’de belediyeler anlamında en çok yeşil alan ihdas eden belediye Malatya Büyükşehir Belediyesidir. Göreve geldikten sonra 4 milyon m2 yeni yeşil alan ihdas edilmiştir. Yeşil alanlar o şehrin akciğeridir. İnsanın akciğeri zayıflarsa nasıl insan nefes almada zorlanırsa, şehrin akciğeri de zayıflarsa o şehir teklemeye başlar. Sıfır atık diye tabir ettiğimiz çevrenin kirletilmemesi, karbon salınımının ortadan kaldırılması veya azaltılmasıyla ilgili ilgili bakanlıklarımızın ve devletimizin yaptığı çalışmalar takdire şayandır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın değerli eşleri hanımefendi Emine Erdoğan’da özellikle sıfır atık konusunda milletimizin dikkatini çekecek projelere imza atması ve o konuda öncü olması, lokomotif görevi görmesi Türkiye açısından önemlidir. Sıfır atık konusunda da büyükşehir belediyesi olarak büyük bir imtihan verdiğimizi ifade etmek istiyorum. Bir taraftan GES dediğimiz güneş enerji santrallerini kurarken, bir taraftan HES kurarken, diğer taraftan katı atıkların ayrıştırılması ve metan gazıyla elektrik üretilmesi ayrıca yakılarak elektrik üretilmesi noktasında yoğun bir gayret içerisindeyiz. Ben, güncel anlamda yapılan panelde ilgili daire başkanlığımıza, genel müdürlüğümüze ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Panelistlerin açıklamaları

Enerji uzmanı Emin Emrah Danış da Türkiye'deki elektrikli araç sayısı ve pazarı hakkında bilgi verdi, gelecek yıl TOGG'un yollara çıkacağını ve sayının artacağını anlattı.

TEHAD Kurucu Başkanı Berkan Bayram, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun Enerji Dönüşüm Başkanlığı kurduğunu ve altında Şarj İstasyonları Daire Başkanlığı bulunduğunu ifade ederek, bunun Türkiye'de 2023 yılı Nisan ayına kadar şarj konusunun ne kadar hızlı bir şekilde çözümleneceğini gösterdiğini anlattı.

Avrupa'da ve Çin'de elektrikli otomobil satışlarının yüksek olduğunu dile getiren Bayram, "Biz bu rekabet noktasında çok hızlı adımlar atmalıyız. TOGG fabrikadan çıkar çıkmaz satılacaktır. Bu zaten hızlandırıcı etki yapacak, bütün yeni kurulan otomobil fabrikalarında da sistem bu şekildedir, sonraki yıllarda da katlanarak artacak." dedi.

Aspilsan Gömülü Yazılım Mühendisi Muhammed Tarık Yıldız da haziran ayı itibarıyla Türkiye'nin ve Avrupa'nın ilk silindirik pil üretim tesisini seri üretime açmış bulunduklarını söyledi.

Kayseri OSB'de pil üretim tesisleri bulunduğunu, Ankara ve İstanbul'daki teknokentlerde ise Ar-Ge faaliyetlerini yürüttüklerini kaydeden Yıldız, taşımacılık, elektromobil, telekomünikasyon, medikal havacılık ve savunma bataryaları ürettiklerini belirtti.

Elektrikli araç sektöründe bataryaların maliyetinin toplam maliyetin yüzde 40'ına denk geldiğini ve önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, "Buna yönelik olarak ülkemizde pil üretimini, batarya üretimini desteklemek amacıyla lityum iyon silindirik hücre tesisini hizmete açmış bulunuyoruz. Haziran ayı itibariyle seri üretim faaliyetlerine başlamış bulunuyoruz. Burada yatırım ağ zincirinde ilk olarak üç aşamayı destekliyoruz. Gelecekte ilerleyen süreçlerdeki bütün zincirleri kapsamayı hedefliyoruz. Şu an elektrot üretimi ve hücre üretimi ve batarya sistemleri zincirlerini kapsamış bulunmaktayız. Batarya sektöründe neler yapıyoruz? 300'ün üzerinde askeri bataryamız var. Bunlar uçak, telsiz bataryalarından tutun elektrikli araç enerji depolama sistemi bataryalarına kadar birçok ürünü kapsıyor. Peki elektrikli araç bataryamız var mı? Tabii ki var. Buradaki batarya çözümlerimiz 40 volttan, 800 volta kadar bütün batarya çözümlerini kapsamakta." diye konuştu.

Bülten- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Cemil (2 yıl önce)
    Allah Allah.. yav ne zamandan beri belediyeler bilim ve teknoloji eğitimi üzerine görev atfediyorlar.. "Koskoca İnönü Üniversitesi"nde Elektrikli ve Hibrit Araç Teknolojileri bölümü açtık, proje var diyorlardı ne oldu.. onlardan kimse yok...hııı.. anlaşılan herkes herkesin işini yapmaya başlamış.. herkes ayrı telden çalıyor.. bu da demek ki havanda su dövüyorlar... Vay memleket vayyy...
    %100
    %0
    Yanıtla