Suriye Enformasyon Bakanı Omran el Zubi, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada Akdeniz'de düşürdükleri Türk RF-4 uçağının pilotlarının ellerinde olmadığını söyledi. Pilotların akıbetlerini bilmediklerini ancak hayatta olmalarını dilediğini söyleyen Suriyeli Bakan, İsrail uçağı sanıldığı için düşürüldüğünü belirtti. Daha önce aynı bölgeden İsrail'in saldırı düzenlediğini hatırlatan El Zubi, "Tanımlanamadı ve alçaktan uçuyordu. Füzeyle değil uçaksavarla vuruldu" diye konuştu.
Suriye'nin Türk uçağına kasıtlı olarak saldırmadığını öne süren bakan, İsrail ve Türkiye'nin ABD uçaklarını kullandığı için ayırt edilemediklerini iddia etti. Suriye hükümetinin konuyu hiç araştırmadığını dile getiren El Zubi, "Yeni hükümet daha ilk toplantısını yapacak. NATO olaya teknik olarak bakmalı" dedi. Bazı Ortadoğu ve ABD'li haber siteleri, Türk pilotlar Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy’un Suriye'nin elinde olduğunu öne sürmüştü.
"DÖNECEKLERİNE İNANCIM TAM.."
Bu arada Suriye tarafından düşürülen uçağın pilotlarından Yüzbaşı Gökpan Ertan’ın öğrencilik yıllarındaki hocası ve HÜRKUŞ uçağının test uçuş pilotu Murat Özpala, "Pilotlarımızın döneceklerine inancım tam" dedi.
Suriye tarafından düşürülen uçağının pilotlarından Hava Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan’ın Çiğli Hava Üssü’nde hocalığını yapan ve HÜRKUŞ’u uçağının test uçuş pilotu olan Murat Özpala, Yüzbaşı Ertan’ın çok düzgün bir insan olduğunu belirterek, kendi istediği ile memleketi Malatya’da bulunan 173’üncü filoya katıldığını söyledi. Suriye’nin Türk uçağını düşürmesini kabullenemediğini söyleyen Özpala, “Her zaman uçtuğumuz standart sınır görevlerinden bir tanesi. Üstelik keşif uçakları hiçbir şekilde silahlı değiller. Silahsız bir şekilde standart sınır profil görevine uçan bir uçağın sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle vurulup düşürülmesini, doğrusu benim kalbim kabullenmiyor. Kabul etmek istemiyorum böyle bir şeyi. Ama siyasi politik bir söylem değil, umrumda da değil; tamamen duygusal konuşuyorum” ifadelerini kullandı.
Suriye tarafından düşürülen uçağın pilotları Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Hava Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy’un dönüp geleceklerine inandığını söyleyen Özpala, “Dilerim bu inancım hâlâ sıcak kalır. Dönüp geleceklerine inancım soğumaz inşallah” diye konuştu.
“MÜTECAVİZ HAREKETLERDE BULUNMAYAN BİR UÇAĞI VURMAK ÇOK KOLAYDIR”
Eğitimlerde, vurulma anlarında yapılması gerekenler hakkında bilgi verdiklerini kaydeden Özpala, “Eğitimlerimiz bunların tamamımı kapsıyor. Uçaklarımızın sahip olduğu cihazlar, atılacak herhangi bir füzenin varlığını ikaz etmek üzere konuluyor. Ancak tabii ki uçak savar ateşiyle düşürüldüğüne dair söylentiler var. Normal şartlarda silahsız olarak sınır görevini icra eden bir uçağa herhangi bir tehdit yönelirse, bu tehdidi o uçağın tespit etmesi ona göre önlem alması çok zor. Her hangi bir taciz hareketi icra etmeyen, mütecaviz hareketlerde bulunmayan bir uçağı vurmak çok kolaydır” dedi.
“VURULDUKLARINDA UÇAKTAN ATLADIKLARINI DÜŞÜNÜYORUZ”
Uçağın vurulma anlarına ilişkin bilgiler veren Özpala, “Vurulma anında atılan mermilerin bazıları direkt uçağa isabet eder, bazıları ise uçağın yakınında infilak ederler. Parça tesiri ile uçağa zarar verirler. Açıkçası kokpit içerisine herhangi bir şekilde parça tesiri oluşmamış ise ve uçakta herhangi bir infilak meydana gelmedi ise, ilk etap da vurulduklarını atlamış olduklarını düşünüyorum. Atlama kumandası verip fırlatma koltukları ile uçağı terk ederler. Ondan sonra uçağa ne olacağı zaten önemli değil. Atlama sandalyelerinin uçaktan ayrılması ile birlikte sandalye içerisinde bulunan cihazlar uydu aracılığı ile yerini ikaz eder. Ve bu şekilde arama kurtarma faaliyetlere başlatılarak pilotlara ulaşılıyor. Akdeniz açıkların da olduğu dikkate alınırsa, çok ciddi derinliklerden bahsediyoruz. Çok teknik bir konu” diye konuştu.
ARAMALAR SÜRÜYOR..
22 Haziran'da görev uçuşu kapsamında Malatya Erhaç Meydanı'ndan havalanan 'RF-4E (Phantom)' tipi Türk uçağının, Suriye tarafından düşürülmesinin ardından başlatılan arama çalışmaları devam ediyor. Yanarak denize düşen ve bazı parçaları bulunan uçağın enkazının denizin bin 300 metre derinliğinde olduğu tespit edilirken, kayıp pilotlar Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'a ise henüz ulaşılamadı.
BULUNAN POSTAL VE KASKLAR PİLOTLAR İÇİN UMUTLARI ARTTIRDI
Saldırı ile birlikte fırlatma koltuğunu harekete geçirip, paraşütle uçaktan ayrıldığı tahmin edilen pilotların, denize düştükten sonra üzerlerindeki ağırlığı hafifletmek için postal ve kasklarını çıkarttıkları sanılıyor. Pilotlar Ertan ve Aksoy'a ait kask ve postalların bulunduğu yetkili makamlar tarafından açıklanmıştı. Uzmanlar, bu durumu, pilotların hayatta kalma çabası olarak yorumluyor.
Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'un aileleri ise, yapılan bu yorumlar üzerine oğullarına kavuşma umutlarını tazeliyor ve gelecek mutlu haberi bekliyor.
AKDENİZ'DEKİ ARAMALAR ARALIKSIZ OLARAK DEVAM EDİYOR
Uçağın enkazı ile birlikte kayıp pilotların aranmasına yönelik çalışmalar aralıksız devam ederken, söz konusu aramalara katılan Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait hücumbotlar, yakıt ihmalini Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Çevlik mevkiisinde bulunan balıkçı barınağındaki askeri limanda gerçekleştiriyor. Buraya demirleyen hücumbotlar, ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra yeniden çalışmalara katılıyor.