SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Elimizi Taşın Altına Koymamız Lazım"

0
Güncellendi - 2017-07-31 16:53:09
A- A+ PAYLAŞ

  •  Bakan Tüfenkci, Kayısı Borsa Pazarında 2017 Kuru Kayısı İhracat Sezonu açılışına katıldı, temsili kayısı satışı yaptı.  Üreticilerin getirdiği 4 numaralı kayısının temsili olarak 7,5 liradan satışı yapıldı. 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Türkiye 2016 yılında gerçekten hain bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. Bunun bütün zararlarını 2016’da bu millet çekti. O zararları 2016 yılında almış olduğumuz tedbirlerle, teşviklerle en aza indirdik ve 2,9 oranında bir büyümeyi yakaladık” dedi.

Bakan Tüfenkci, Kayısı Borsa Pazarında 2017 Kuru Kayısı İhracat Sezonu açılışına katıldı, temsili kayısı satışı yaptı.  Üreticilerin getirdiği 4 numaralı kayısının temsili olarak 7,5 liradan satışı yapıldı.

“ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAMIZ LAZIM”

Kayısının Malatya için çok önemli olduğunu dile getiren Bakan Tüfenkci, “Herkes bilir ki kayısının Malatya’ya sağlamış olduğu katma değer Malatya’da üretilen hiçbir üründe mevcut değil. Ama ne acıdır ki Malatya’da kayısı denildiğinde muhatap alacağımız, sadece kayısıyla iştigal eden bir kurumumuzda maalesef yok, bugüne kadarda oluşturamadık. Geçmişte biz acı bir tecrübe yaşadık, Kayısıbirlik ile ama maalesef Kayısıbirlik’in bu kötü tecrübesi bize olumsuz ve acı bir miras bıraktı. Baktığımız zaman hükümet olarak, devlet olarak biz kayısıda hangi kurumu muhatap alıp, para verdiğimizde de, destek verdiğimizde de hangi kurum üzerinden yapmalıyız? Veya hangi kurumun önerilerini dikkate almalıyız? ‘Uçaklarda ikram olarak dağıtılsa, bu kayısıya büyük bir fayda sağlar’ dediniz, onu da yaptık, değişen bir şey oldu mu? Onun için biz, hepimiz konuşmaktan çok iş yapmamız lazım, elimizi taşın altına koymamız lazım” diye konuştu.

“2,9 ORANINDA BİR BÜYÜMEYİ YAKALADIK”

Türkiye’nin 2016 yılında 2,9 oranında bir büyümeyi yakaladığını hatırlatan Tüfenkci, “Türkiye 2016 yılında gerçekten hain bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. Bu darbe girişimi, milletin iradesine, hükümete, seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı, esasında da millete karşı yapıldı. Bunun bütün zararlarını 2016’da bu millet çekti. Ve Allah’a hamdolsun ki dirayetli bir cumhurbaşkanı, dirayetli bir başbakan ve bir hükümet vardı, o zararları 2016 yılında almış olduğumuz tedbirlerle, teşviklerle en aza indirdik ve 2,9 oranında bir büyümeyi yakaladık” ifadelerini kullandı.

Bakan Tüfenkci, 2017 yılında ekonomiyi toparladıklarını kaydederek, “Temmuz ayı tüketici güven endeksine esasında baktığımızda Türkiye yüzde 4,5 bir önceki aya göre yükselerek, 2013’ten buyana yüzde 3,4 değerini aldı. Yani 2013’ten buyana en yüksek değerine ulaştı. 2017’de ekonomiyi toparladık. Allah’a hamdolsun yolumuza devam edeceğiz” dedi.

“SİYASETTE GÜÇLÜYÜZ, BUNDAN İSTİFADE ETMEMİZ LAZIM”

Malatya’nın siyasette güçlü olduğuna dikkat çeken Tüfenkci, şunları söyledi: “Biz bu dönem Malatya olarak Allah cumhurbaşkanımızdan razı olsun, hem hükümette hem siyasette hem AK Parti siyasetinde çok güçlü bir şekildeyiz. Bundan istifade etmemiz lazım. Coğrafi tescil gerçekleşti Allah’a hamdolsun. Tarım ürünlerinde Türkiye’de ikinci. Aydın incirinden sonra Malatya coğrafi işarette tescil yaptı. Ben size soruyorum bu yeterli mi, değil. Bundan sonra coğrafi işaretin tescili için adımlar atmamız lazım. Tanıtmamız lazım. Avrupa’ya tanıtmamız lazım, dünyaya tanıtmamız lazım ve ondan sonrada ben ticaret bakanıyım bu işler bizim işimiz ama kiminle yapacağız? Gelin yapalım. Lisanslı depoculuğu kimin kurması lazım? Ben söylüyorum; uzun süre biz gündeme getirdik bakan olarak. Kimin kurması lazım lisanslı depoları? Kayısıcıların kurması lazım, üreticilerin kurması lazım. Bütün Türkiye’de gidin üreticiler, borsalar ortak olarak hep birlikte kurarlar. Malatya’da bu olmuyor. Biz Malatya’da sağ olsun Büyükşehir Belediye Başkanımızı, Borsa Başkanımızı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızı bir araya getirip, lisanslı depoculuk Malatya’da olması gerektiğini söyleyerek, parası da hazır. Şimdi burada arkadaşlar der ki ‘depo ne işe yarar?’ zannediyor ki depo, Orduzu’daki bir depo. Öyle değil. Lisanslı depo, köylü ürününü depoya getirdiğinde sınıflandırılıyor. Laboratuvarda bu kayısı hangi cins kayısı; birinci sınıf mı, ikinci sınıf mı, üçüncü sınıf mı, ondan sonra o kayısıyı kendi standardına göre dizayn edilmiş depolara konuluyor. Ondan sonra size bir senet veriliyor. Bunu koyarken de üreticiden, köylüden de kira almıyor. İhracata fon konulması lazım kayısıda da. Ben bunu Bakanlar Kurulu’nda dile getirdim ve gerçekten de destek gördü. Çünkü eğer biz fındığa veriyorsak, diğer ürünlere veriyorsak, ihracatta en önemli stratejik ürünlerden biri olan kayısıya da vermemiz lazım, kabul kiminle çalışacağız? Onu da halledeceğiz inşallah. Sadece kayısının pazarlama sorunu yok aynı zamanda kayısının üretimi ve sulama problemleri de var. Biz, üretimi planlamak zorundayız. Biz, sulamayı halletmek zorundayız. Bunun için Boztepe Barajı’nı (Recai Kutan Barajı) bu yıl sulamaya açtık. Aynı zamanda rahmetli Turgut Özal Barajı’nı da devreye soktuk. Bu yeter mi, yetmez. Çat Barajıyla ilgili Şerefhan Deresi’ndeki su akma problemini de inşallah 2017 yılı sonu itibariyle çözmüş olacağız, onunda talimatını verdik.”

Bakan Tüfenkci, kayısı borsa pazarının fiziki mekan olarak iyi olmadığına vurgu yaptı, “Açık çek veriyorum yer bulun bir araya gelin ben size çok düşük faizli krediyi çıkartacağım. Daha uygun bir yer bulmamız lazım. Ben para vereceğim kime vereceğim bir kurum, muhatap olması lazım. Biz 111 ülkeye kayısı ihracatı yapıyoruz ama şuanda ķi rakamlar kayısıyı hak ettiği yere taşımıyor.

Burası kayısının kalbi sayılır ama ne acıdır ki fiyatı biz belirleyemiyoruz. Biz bu noktada elimizi taşın altına koymamız lazım ”dedi.

“KAYISI, MALATYA EKONOMİSİNİN OMURGASI”

AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ise Malatya ekonomisinin omurgasının kayısı olduğunu ifade etti.

Çalık, konuşma konuşmasında, “Malatya Ticaret Borsası’nın (MTB) kayıcı ticareti için ‘bismillah’ dediği ilk gün. Ve inşallah ihracat rakamlarımız 2016’dan çok daha iyi bir seviyeye yükselecektir. 2002 yılındaki Malatya’da yapılan kayısı ihracatının rakamı 72 milyondu. Bugün yaklaşık yüzde 400 oranında ihracatta artış sağlayarak, 342 milyona ihracat rakamlarını gerçekleştirmiş vaziyetteyiz. Türkiye ekonomisiyle, Türkiye ihracatıyla birlikte Malatya ekonomisi de, Malatya ihracatı da artmaya devam ediyor. Bu ihracat rakamlarımızın en önemlisi kayısımız. Malatya ekonomisinin omurgası kayısımız. 15 yıldır kayısıyla alakalı yapmış olduğumuz çalışmalarda başta TARSİM olmak üzere ilk kez kayısı sigorta kapsamına alındı ve yapmış olduğumuz sigorta primlerinin 3’te 2’sini hükümet olarak biz karşıladık. Bununla beraber arkasından en fazla ‘dondan zarar gördüğümüz dönem çiçek dönemi’ dediniz ve çiçek dönemini de don kapsamına aldık” ifadelerini kullandı.

Burhan KARADUMAN, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Rahmi Semiz (7 yıl önce)
    Uçakta kayısı ikram etme ile kayısıyı pazarlayıp bitirebileceğimizi düşünenler birazda iç pazarı bitiren 2000 ppm kükürt sorununun çözümü için fikirler üretseler ürünümüze sahip çıkarak mevzuat değişiklikleri konusunda destek olsalar iyi olur. Kayısı sahipsiz değil üretici üretimini yapıyor esnaf satışını yapıyor ama bazı mevzuat aksaklıkları ve yanlış uygulamalar hem iç pazarı hemde ihracatımızı olumsuz etkiliyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (7 yıl önce)
    Laf.olsun.secimlerde..akp.oy.olsun.kanpanyasi
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (7 yıl önce)
    Taşın altına el koysunlar da o el nerde. Pehhhhh bizde yedik
    0
    0
    Yanıtla
  • Ziyattin (7 yıl önce)
    Neden ihracatçı daban fiaatta durmuyor daban fiat altında kayısı alana ihracat yasağı koysun bakalım kayısı fındık gibi caykur gibi fiaatta sabit kaliyormu kalmiyormu
    0
    0
    Yanıtla
  • Alişan (7 yıl önce)
    Elinizi artık taşın altına koyun.Nuye bugün beklendiğini anlamadım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vekillerinizi iyi seçin diyor
    0
    0
    Yanıtla