Vali Ersin Yazıcı; “Dünya Çiftçiler Günü” münasebetiyle, Yeşilyurt ilçesinde bulunan kayısı ve kiraz bahçelerini ziyaret ederek çalışmaları inceledi.
Ziyaretlerde Vali Yazıcı’ya; Vali Yardımcısı Talat Tabur, Battalgazi Kaymakamı Erkan Savar, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ercan Altın, Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar eşlik etti.
Vali Yazıcı ziyaretlerine ilk olarak; Yeşilyurt/Özal Mahallesinde, Vahap Koca tarafından her çeşit meyvenin yetiştirildiği bahçeyi gezerek başladı. Bir süre sohbet eden Vali Yazıcı, 43.5 dönümlük bahçenin büyük çoğunluğun kayısı ağacı olduğu, elma, şeftali, nar, badem, armut, erik, ceviz ve incir ağaç çeşitlerinin de bulunduğu, hasat sezonunda 25 işçinin çalıştırıldığı, yıllık 15 ton hasat elde edildiği, 450 adet kayısı kapasiteli işletme olduğu ve kuru kayısı üretimin yapıldığı bilgisini aldı.
Akabinde Yeşilyurt/ Kuşdoğan Mahallesinde, 156 dönümlük arazisi üzerine diktiği kayısı ve ceviz ağaçlarıyla meyve üretimi yapan Tacim Çelik’i ziyaret eden Vali Yazıcı, bahçede ağaçları incelerken; 1200 adet kayısı kapasiteli işletme olduğu, yıllık ortalama 20 ton hasat aldıkları kuru kayısı üretimi ve ihracatı yaptıkları bilgisini aldı.
Ardından Vali Yazıcı, Yeşilyurt/Kuşdoğan Mahallesinde kayısının yanı sıra içerisinde; erik, badem, ceviz, elma ve kirazın yetiştirildiği 20.8 dönümlük bahçeyi ziyaret ederek, bahçe sahibi Nedim Al’dan, 230 adet kayısı kapasiteli işletme olduğu, üretilen kayısıyı yaş olarak daldan sattıkları, yıllık ortalama yaş kayısıdan 4 ton, kuru kayısıdan ise 1 ton ürün elde ettikleri bilgisini aldı.
Son olarak, Yeşilyurt/Hıroğlu Mahallesinde, önemli geçim kaynaklarından olan ve kendine has tadıyla bilinen, coğrafi işaretli meyvelerden kirazın yetiştirildiği, Yeşilyurt Ziraat Oda Başkanı Doğan Solmaz’a ait kiraz bahçesini ziyaret eden Vali Yazıcı, 2.6 dönümlük bahçenin 30 adet kiraz kapasiteli işletme olduğu, hasat zamanı 25 işçi istihdam ettikleri ve yıllık 5 ton hasat aldıkları bilgisini aldı.
Yapılan ziyaretlerde meyve ağaçlarını inceleyen Vali Yazıcı, devletin tarım ve hayvancılığa önemli destekler verdiğini, her daim çiftçilerinn yanında olduğunu belirterek, üreticilere hayırlı ve bereketli hasatlar temennisinde bulunup ziyaretlerini tamamladı.
TARIM PLATFORMU BAŞKANI AKIN'IN AÇIKLAMASI..
Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın, “Üretimin gün ve günler geçtikçe çok daha fazla önem arz ettiğini anlamak için Profesör olmaya gerek yok” dedi.
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle bir açıklama yapan Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın şunları söyledi:
“14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü ve günümüzü kutluyor, nice bol, bereketli ve üretimli yıllar diliyorum. Buradan tüm ilgili kurum ve kuruluş, sivil toplum örgütleri, siyasiler, yerel yöneticiler tüm ilgililer, herkese ve ilgili tüm kesimlere bir kez daha bu özel ve anlamlı günde sesleniyorum, emek olmadan asla ve kat’a yemek olmaz. Bu zamanda ve böyle bir ortamda üretimin, üretenin ve gıdanın ne kadar değerli olduğunu görmek ve stratejik bir silah haline geldiğini anlamak çok da zor olmasa gerek diye düşünüyorum. Üretimin gün ve günler geçtikçe çok daha fazla önem arz ettiğini anlamak için ise Profesör olmaya gerek yok. Sadece gerçekten ilgiye bakmak ve gerçekten görmek yeterli olur. Onun için gece ve gündüz demeden yağmur ve çamur demeden kar ve kış demeden her türlü engebeli arazilerde ve kırsalda, zor şartlar altında üreten, emek veren, çiftçilerimizin her zaman yanında, yakınında ve destekçisi olmamız gerekiyor. Her anlamda ve her alanda destek olunması artık bir sorumluluk ve zorunluluk haline gelmiştir.
Her platformda söylüyoruz gıda ve su olmadan hiçbir canlı yaşayamaz, israf eden iflas eder ve üreten her daim hükmeder anlayışıyla üretmemiz ve üretene her zaman ve zeminde destek olmamız gerekmektedir. Artık kuru laflar ve sözler yerine, göstermelik işler ve magazinlik iş ve şovlar yapmak yerine, gerçekten herkesin ve her kesimin bedenini taşın altına koyması, üretene her anlamda yardımcı olması, maddi ve manevi desteklemeleri muhakkak gerekmektedir. Tarlada izleri olmayanların, harmanda asla yüzleri olmaz ve olamaz.”
Bülten