Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, F-4 savaş uçaklarının düşmesiyle ilgili, "Tahmini olarak varılan kanaat, yani teknik sebeplerle uçağın düşmediği konusunda düğümleniyor. Asıl sebebi veya sonucu soruşturmaların sonucunda hep birlikte öğrenmiş olacağız" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ikinci kez gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu Toplantısı sona erdi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, toplantının ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı Basın Toplantı Salonu'nda ele alınan konulara ilişkin gazetecilere açıklama yaptı. Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Arınç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün toplantıda son dönemde yaşanan F-4 savaşa uçağı kazalarına ilişkin sunum yaptığı hatırlatılarak, "Kazanın nedeni teknik bir arıza mı yoksa pilotaj hatası mı? F-4 uçaklarının envanterden çıkarılması söz konusu mu?" sorusu üzerine, "Sunulan konu tamamen teknik bir konu ve kamuoyunun çok da bilgi sahibi olmadığı konular. Ne var ki bu kaza öncesinde değil belki ama daha çok sonrasında herkesin hemen hemen görüş ifade etmeye çalıştığı ve basında da bunların tamamının yer aldığı, sonunda da bir bilgi karmaşasına yol açtığını biliyoruz. Ben sunulan bilgi notunu yanımda aldım ama inanın bunları ancak okursam sizi tatmin edecek bilgi verebilirim. Sadece bu bilgi karmaşasını gidermek üzere bir iki cümlesini bahsedeyim" karşılığını verdi.
SAVAŞ UÇAKLARI NEDEN DÜŞTÜ?
Önce 24 Şubat'ta elim bir kaza neticesinde Malatya'da iki savaş uçağının, 5 Mart tarihinde de yine bir kaza neticesinde Konya'da uçağın düştüğünü ve 2 pilotun şehit olduğunu hatırlatan Arınç, şöyle devam etti:
"Özellikle bu uçakların birbirinden farklı uçaklar olduğunu tespit etmekte fayda var. 24 Şubat'ta Malatya'da kaybettiğimiz uçaklar RF Keşif Uçaklarıdır. 5 Mart'ta Konya'da kaybettiğimiz diğer uçağımız F-4 bombardıman uçağıdır. Yani teknik açıdan ikisini ayrı ayrı tarif etmek gerekir. Hem taarruz hem de hava savunması rolünde kullanılan F-4 uçakları epey bir yıldan beri Türkiye'de Hava Kuvvetleri'nde kullanılabilmektedir. Keşif maksadıyla kullanılan diğer uçaklarımız da yine hemen hemen 25-30 yıla yaklaşan bir zamandır envanterimize girmeye başlamıştır. Bugüne kadar bu uçaklar çeşitli aviyonik, motor ve yapısal iyileştirmeye tabi tutulmuştur ve rutin olarak teknik kontrolleri her zaman yapılmaktadır. Modernize edilen uçakların bir kısmının envanteri yıl olarak tespit edilmiştir. Mesela modernize edilen uçakların 2020 yılına kadar envanterde kalması planlandığından uçakların ismi F-4 E2020 olarak güncellenmiştir. Yani en son 2020 yılına kadar uçakların kullanılması devam edecektir."
"60 UÇAK HİZMET DIŞINA ÇIKTI"
F-4 uçaklarının Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterine girmesinden bugüne kadar geçen sürede kaza kırımlar sonucu 60 uçağın hizmet dışına çıktığını açıklayan Arınç, şunları kaydetti:
"Ancak bütün dünyada bu uçakların kullanıldığı ülkelerdeki istatistikler de ortaya koyuyor ki en az hizmet dışı kullanılan uçak ve en az kaza sayısı Türkiye'dedir. Buna Avrupa ülkeleriyle ABD ve Japonya da dahil olmaktadır. Yani şükürler olsun ki Hava Kuvvetlerimiz’de bu uçakları kullanan personelimiz fevkalade deneyimli, başarılı pilotlardır. Bugüne kadar kaza kırım sonucu düşen uçaklarımızın sayısı uçtukları saat sayısına göre ve envanterde kaldıkları süreye bakılırsa fevkalade düşük bir sayıdadır. Bakımları yapılmaktadır. Diğer konularda da şu önemlidir; bir kaza kırım raporu hemen hemen 70 sayfa olarak tanzim edilmektedir. Burada ayrıntılı olarak bu uçakların düşme sebepleri tek tek tahlile tabi tutulacaktır. Bu aynı zamanda adli ve idari soruşturma süreciyle de eşzamanlı olarak devam etmektedir. Zaten bu tür olaylar meydana geldiğinde adli yönden ölümü sonuçlandığı için bir soruşturma, idari yönden de Hava Kuvvetlerimiz Genelkurmay Başkanımızın talimatıyla kendi içerisinde bir soruşturma yapmaktadır. Teknik ekiplerin ehliyetli bir heyet tarafından kaza kırım sonucunun hazırlanmış olması da bunlara ışık tutacaktır. Şu anda emeklilik ve istifa yoluyla ayrılan personel ve diğerleri bu pilotaj eğitiminin hayati bir şekilde devam etmekte olduğu, uçuş saatleri, ehliyet seviyeleri, ikili kol liderlik eğitimi, dörtlü kol liderlik eğitimi, öğretmen pilotluk eğitimi verilmektedir. Rahmetli olan pilotlarımızın bulundukları rütbe ve uçuş saatleri de fevkalade önemlidir. Şu anda tahmini olarak varılan kanaat, yani teknik sebeplerle uçağın düşmediği konusunda düğümlenmektedir. Ama asıl sebebi veya sonucu bu soruşturmaların sonucunda hep birlikte öğrenmiş olacağız."