SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"En Büyük Eksik Koordinasyonsuzluk ve Liyakatsizlik"

A- A+ PAYLAŞ

CHP İl Örgütü'nün büyük bir deprem felaketine uğrayan Malatya'nın, toparlanabilmesi için 21 maddelik çözüm önerileri, İl Başkanı Barış Yıldız tarafından düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.

Yıldız, 'deprem afetinin felakete dönüşmemesi için' diye belirttiği çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

CHP Malatya il örgütü olarak doğal bir afet olan depremin felakete dönüşmemesi adına çözüm önerilerimizi şu şekilde sıralayabiliriz;

"1. Yaşanılan depremlerden gördüğümüz eksikliklerin başında koordinasyonsuzluk ve liyakatsizliğin geldiğini belirtmek gerekiyor. 

Örnek olarak; İlk kontrollerde ağır ya da orta hasar verilen bir binaya itiraz sonrası hafif hasar verilebildiği görülmüştür. Konusunda daha deneyimli elemanlarla yapılardaki hasar tespitlerinin yapılması hem depremzede vatandaşların hakları açısından ve hem de olabilecek yeni afetlerden etkilenme ihtimali yüksek yapıların belirlenmesi açısından oldukça önemli bir durumdur. Bununla birlikte yürütülen yıkım ve enkaz çalışmalarının daha hızlı bir şekilde yürütülmesi özellikle tehlike oluşturan binaların yıkımının bir an önce sağlanması önemlidir. Süren yıkım işlemleri gerek sağlam binalara zarar vermesiyle gerekse kuru yıkımdan dolayı oluşan aspest ve enkazların tarım arazilerine dökülmesi vatandaşları tedirgin etmekle beraber sağlıkları da tehlikeye girmektedir.

2. Şehrin kadim merkezi olan ve aynı zamanda ticari faaliyetlerin yoğun olduğu; Akpınar, Niyazi Mısri, Bakırcılar Çarşısı, Fuzuli ve Kışla caddeleri ile Sıtmapınarı bölgesine kadar olan İnönü Caddesi derhal kentsel dönüşüme tabii tutulmalıdır. Bizler şehrini özleyen Malatyalılar alışkanlıklarımızın, kentin hafızasının yaşatılmasını önemsiyoruz. Bununla birlikte depremden önce trafiğin olduğu İnönü Caddesi’nin otoparksız, meydansız, ağaçsız bir şehir merkezi yerine daha iyi planlanmış bir şehir merkezi bekliyoruz. Şehrin çevreyolundan bakıldığında valiliğin görüleceği bir meydan Fuzuli Caddesi’nin çevreyoluna bağlandığı Halep Caddesi’nin, Niyazi Mısri Caddesi hizalarında alternatif bir cadde otopark sıkıntısının olmadığı, gelecek yüz yılın hesaplanarak oluştuğu yeni bir şehir merkezi Malatya’ya ayrı bir vizyon katacaktır. Bununla birlikte uzun yıllardır tartışılan tek şehir merkezli yapının değişmesi için de önümüze bir fırsat vardır. Bir an önce ikinci bir şehir merkezi uygun olunan yere oluşturulmalı Malatya’ya ikinci bir şehir merkezi kazandırılmalıdır. Hem yeni şehir merkezleri, yeni cazibe merkezleri ve oluşturulacak yeni konut alanları gelecek vizyonuyla ekolojik, yaşanabilir, sürdürülebilir ve kültürümüze uygun planlanmalıdır.  Oluşturulacak bu yeni bölge, yeni kent merkezi olarak; bitişik nizam olmayan, altta dükkân çekme katı olmayan, üstte maksimum iki kattan oluşan toplamda 3 katlı yapılar planlanmalıdır.

3. Evleri orta hasar ve ağır hasarlı olan vatandaşlar için ev eşyalarını koyabilecekleri güvenli depolar sağlanması, organize sanayi bölgesinde kullanılmayan boş fabrikaların tahsis edilmesinin sağlanması önemlidir.

4. Depremden sonra o yerleşim yeri ile ilgili yapılacak yeni planlama faaliyetleri merkezden değil, kenti bilen, o kentte yaşayan, kentin hafızası ve kültürüne hâkim yerel mühendis, mimar ve şehir planlamacılarının önerisi doğrultusunda yapılmalıdır. Buna da örnek olarak; alelacele bir şekilde depremden hemen önce Aralık 2022’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Karakavak bölgesindeki mevcut imar planlarında tarım alanı olan bölgenin1/100 binlik yoğunluğun arttırılma kararı çıkarılmıştır. Bunu derhal iptal edilmesi gerekmektedir.

5. Bu depremlerde şehrimizde ciddi bir alt yapı, çevre düzenlemesi ile sosyal ve kültürel yapı sorunu ortaya çıkmıştır. Buna ek olarak şehirden mecburi göç nedeniyle hızlı bir nüfus azalması meydana gelmiştir.

6. Mimar ve mühendis odalarının proje denetleme ve onay süreci derhal yeniden başlatılmalı, odalar yapılaşma sürecine aktif katılmalıdır.

7. Tüm Malatya’nın toprak sınıf haritasının bir an önce çıkarılması, mikrozemin etütlerinin yapılması ve yeni imar planlamalarının buna göre yapılması çok önemlidir. Daha öncesinde yeterince zemin etütleri yapılmadan; alüvyon zeminlerin, verimli toprak arazilerinin, sulak alanların yapılaşmaya açıldığını acı bir şekilde görmüş olduk. Bu kapsamda gerek belediyelere ve gerekse de hazineye ait olan rezerv ve daha uygun zeminli yerleşim alanlarının hızlıca yapılarak, vatandaşların kullanımına sunulmalıdır.

8. Karakavak ve Bostanbaşı bölgesindeki imarlı alanlarda derhal bir revizyona gidilerek, hak sahipliği de düşünülerek; 4 katlı yeni imar planları hazırlanmalıdır.

9. İmar aykırılıklarını yapanların cesaretlenmesine neden olan imar affı kesinlikle ülkenin gündeminden sonsuza kadar çıkarılmalıdır.

10. Yeni dönemde yapı denetim firmalarının çalışma şeklinin mali müşavirlik firmaları mantığı gibi olmalıdır ve denetledikleri tüm işlerin sigortalanmasının sağlanması çok önemlidir. Bununla, ilgili yapı denetim firmaları açısından ikinci bir kontrol mekanizması sağlanmış olacaktır

11. Uygulamada yapı denetimlerinin yetkilerinde olmakla beraber, sadece betonun bir kısmından alınan numunenin denetlenmesi ile yetinilmemeli, beton santrallerinin yerinde de denetimlerin yapılması sağlanmalıdır. Özellikle 2018 yılındaki yönetmelikten önce yapılan binaların yapı malzemeleri yeniden dikkatle incelenmelidir. Çünkü bu tarihten önce düz demir kullanılmaktaydı ve özellikle ilimizin de dâhil olduğu şehirlerde hazır beton kullanımı ancak 2011 yılından sonra zorunlu hale gelmiştir.

12. Yapı kullanım izin belgesi almış olan binaların en az 5 yıllık periyotlarla denetlenerek, projeye aykırı yapılacak tadilatların önüne geçilmesini sağlayacak bir şekilde ruhsatlarının yenilenmesi zorunlu kılınmalıdır.

13. Battalgazi/Çamurlu ile Yeşilyurt/Gedik arasında kalan Beydağı yamaçları, zemin durumu da uygun olduğundan, ortalama 300-500 m2 arsalar halinde parsellenerek vatandaşın kullanımına açılmalıdır.

14. İkizce bölgesi ile Altay kışlasının bir bölümü de yine zemin uygunluğundan dolayı yerleşim alanı olarak değerlendirilmeli, yükseklik 4 kat olarak belirlenmelidir.

15. Yeni yerleşim alanları olarak kullanılabilecek mera ve orman alanlarının vasıf değişiklikleri, OHAL döneminin yetkileri de kullanılarak hızlıca yapılmalıdır.

16. Yıkılan ve hasarlı binalardan dolayı şehrin yapı stoklarında ciddi azalma ve hatta hafif hasarlı da olsa insanların binalara yeniden girmelerinde yaşanan korkular, şehir dışına göçü daha da artırmıştır. Bu nitelikli göçün engellenebilmesi de bir an önce kalıcı konutların yapılması ile mümkün olacaktır.

17. İlimizin kırsal mahallelerinde bir an önce yapılması gereken AFAD konutları, mümkünse toplu olarak mümkün değilse de vatandaşın kendi arazilerinde hizmetine sunulmalıdır.

18. Depremde iş yerleri yıkılan ve ağır hasar gören mimar, mühendis, şehir plancıları ve dönüşümde önemli katkıları olacak her türlü meslek grubu için acil olarak gerek konteyner, gerekse afet konutları şeklinde bir an önce çalışma ofisleri yapılmalıdır. Bu durum, bu şehrin bundan sonra hem doğru planlanmasına katkı sunacak hem de başlayan kalifiye eleman göçünün önüne geçecektir.

19. Benzer şekilde yetişmiş eleman göçünün önüne geçilebilmesinin ve kent dokusunun korunmasının en önemli bileşenlerinden birisi de bu konuda çalışacak insanların çocuklarının eğitim ihtiyaçlarının bir önce yerine getirilmesidir.

20. Yüksek enerji nakil hatlarının 1/binlik imar planlarına işlendiği gibi fay hatlarının (tüm ilçeler dahil edilerek) imar planlarına işlenmeli ve buna göre yeniden acilen bir revizyon imar planları yapılmalıdır.

21. Köy yerleşik alanlarında ve plansız alanlarda üretilecek tip projelerle vatandaşa destek olmalıdır.

Sonuç olarak; unutulmamalı ki 11 ilimizi etkisi altına alan, büyük yıkım ve acılara sebep olan yüzyılın doğal felaketi olarak adlandırdığımız bu deprem felaketi ne ilk ne de son olacaktır.

Belediyelerimizin ve imarla uğraşan tüm kesimlerin en önemli görevi bu afeti fırsata çevirerek, depreme dirençli şehirler inşa etmek olmalıdır."

malatyahaber.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

24 yorum yapılmış

  • Oktay (1 yıl önce)
    Eeyyyyy Malatya eyyyy Türkiye Sinan Oğan denilen aslı nesli Türk Cumhurbaşkanı adayı diyor ki dün bir gecede 100 bin Suriyeli Türk vatandaşı oldu eyyyy eyyyy düşünmez düşünemez arkadaşlar size söylüyorum biraz düşünün biraz.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Muhalif Burhan Bey: Sevgili hemşerilerim, kasabamızda cami var, gelin bu derneği kuralım ama cami değil okul yaptırma derneği olsun. Kasabamızda bir lise yok, gelin okul yaptırma derneği kuralım. Zübükzade: Biz muhalifleri aramıza bozgunculuk çıkarsınlar diye sokmadık. Din olmadıkça bilgi ne işe yarar? Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz, bunlar hep Komunist oyunları.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • MALATYALI (1 yıl önce)
    21 maddelik çözüm önerisi çok iyi hazırlanmış. tespitlerin hepsi çok iyi. ilk defa chp malatya il örgütünde malatya' yı düşünen , malatya için projeler üreten bir durumu görmekten mutlu oldum. yazının tamamına baktığımda herhangi bir kişi veya kurum hedef alınmamış, hiçbir kişi ve kuruma çatışmaya girilmemiş , yapıçı ve mantıklı öneriler. metnin hazırlanmasına katkı sunan herkese teşekkür ederim.malatya için malatyada bulunan bütün siyasi partiler, sendikalar, diğer sivil toplum örgütlerinden bundan sonra güzel düşüncelerin paylaşılmasını isterim .umarım çevre şehircilk bakanlığı, toplu konut idaresi, malatya valiliği, ilçe kaymakamlıkları, malatya büyükşehir belediyesi, ,içe belediyeleri bu önerilerden faydalanır.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Doğanyol (1 yıl önce)
    Bırak bu işleri Sen
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Öz Malatyalı (1 yıl önce)Doğanyol isimli kullanıcı yorumuna
    Evet şampiyon o bıraksın sen tut istersen. Hangi işten anlıyorsun örneğin. Deprem olalı 2 ay olmuş insanlar tuvalete gidemiyor, banyo yapamıyor. Şehir nüfusu %80 azalmış ,merkezde nerede ise sağlam bina kalmamış sen ne anlatıyorsun. Ağzınızda hep aynı terane yıkım büyük oldu 11 şehri vurdu. Bak Adana'da, Gaziantep'de, Osmaniye'de, Kilis'te, Urfa'da, Elazığ'da hayat kısa sürede normale döndü. Neden mi çünkü sağlam bina yapmış adamlar yıkım az olduğundan. Sen daha 3 yıl önce Elazığ Depremini yaşamışsın ama hiç ders ve önlem almamışsın. Senin kafadakiler yüzünden yazık ediyorsunuz güzelim Malatya'ya.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Özel mülk sahipleri mülklerini güçlendirebilir..bu arada deprem elbistan da oldu..en yakın sehir malatya..urfa elbistan arası kaç km bi bak istersen internet ten
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Ben üstteki yorumu başka yere yazmıştım burada ne işi var.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet Timur (1 yıl önce)
    Ağzınıza sağlık tebrikler, özlemişiz ya şöyle planlı mantıklı bilimsel ifade ve vaatleri. Umarım dediklerinizi faaliyete biran önce geçirirsiniz. Defnedeki hastane temelini gördük, alay eder gibi iki demire göstermelik harç attılar, demire bağ bile atmamışlar tekme atsan yıkılır. İşte o kadar ki bizi eşşek yerine koyuyorlarmış ki bu adamlar anlar demiyorlar. Benim oyum Muharrem İnceye meclis içinde İyi parti olabilir ama şöyle mantıklı fikirler duyunca sizi de tebrik ediyorum. Malatyamız için hayırlı uğurlu olsun.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Temsili olarak atılan temeli trolluk yapıp burda yorumlamissin.. buna karşılık atılan videoları ve bitmiş hali seni hiç mi utandirmyacak.. yoruma bak.. sosyal medya bizde kullanıyoruz ve hangi haberin yalan olduğunu bizde görüyoruz
    %75
    %25
    Yanıtla
  • yıldırım (1 yıl önce)
    ben CHP li değilim ama şu söylem çok doğru söylem "En Büyük Eksik Koordinasyonsuzluk Liyakatsizlik" ulusula kanallara bakıyosun malatyanın esamesi bile söylenmiyor sahipsiz malatya.. diğer deprem bölgelerine bakıyosun esnafın şehri terk etmemesi için ve geri dönüşler olsun diye onlarca raflı konteyner çarşı kurmuşlar bizim malatya da üç tane kurmaya karar vermişler oda kurayla dağıtacaklarmış. kahramanmaraşa bakıyosun villa gibi oba çadırları kurmuşlar malatyamızda normal çadır milletin eline geçmiyor. ama malatyaya gelen muhalefete söylemedik laf bırakmıyoruz... bunun yanında malatyaya hiç birşey yapamayan belediye başkanları ve milletvekillerini de nerdeyse kahraman ilan edeceksiniz. bizden hiç birşey olmaz malatya bitti bence gidenleri geri getirmek çok zor yarin büyükşehir isminide elinden alırlar.. milletvekili saysıda düşer bu gidişler büyük ilçe konumuna düşeriz. selahattin gürkana bakıyosun kırmızı kızılay montu giymiş sanki bir şey yapıyormuş gibi.. milletvekileri yoklar sayın valininde tek başına bir şey yapamaz malesef
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Tebrikler (1 yıl önce)
    Tebrik ederim. Şehirde ilk defa aklı başında öneriler yapılmış. Partisi pırtısı önemli değil. Kim mantıklı makul çözüm öneriyor. Ek öneriler de yapılabilir. Geliştirecek önerilerde yapılabilir. Lakin akıl bilim ve ahlak üzerinden çözümler mantıklı. Keşkem yok diyen, sürekli yalan konuşan, sürekli resim paylaşan, reklam yapan anlayışa umarım örmek olur. Yıllarca ak partiye oy veren biri olarak söylüyorum bu önerilerin çoğu makul. Bu gayret takdire şayan. Mevcut siyasilerin tamamı belediye reislerinin meclis üyelerinin ve mevcut tüm bürokratların görevden el çektirilmesi sağlanarak parti ayrımı yapılmadan Malatya ortak paydasında çözümler üretilmeli. Şehir bir partinin bir kesimin değil hepimizin. Marifet iltifata tabidir. Tebrik ederim. Şuan acil yaralar sarılarak sonrasında el birliği tüm alanlarda ile seferberlik ilan edilmelidir. Birlik olmak, ideolojik taassubtan uzaklaşmaya mecburuz. Bu metin üzerinden işi bilenler tartışmalı ve hızla adımlar atılmalı. Bu kez küçük hesapları için sürekli popülizm yapan ve şehre hizmeti olmayan köhnemiş bazı oda başkanlarına ve yağcı basına kulak tıkanarak (örneğin şöför odası başkanı gibi) mimarlar, mühendisler, şehir plancılar, çevre mühendisleri oda başkanları , akademiya, sosyologlar, hukukçular, bazı tarihçiler , aydınlar entellektüeller artık taraf olmalı ve onlar dinlenmeli. Mevzu sağcı solcu mevzusu olmamalı. Namuslu adamların erdemliler ittifakı olmalı. Bir sözde malatyahabere Malatyahaberde bu minvalde yayın yapmalı. Artık husumetini önyargısını bir yere bırakmalı. Şehir farklılıklarımızla hepimizin. Birlikten kuvvet doğar.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Nhat Toramanoğlu (1 yıl önce)
    İlaveten; Merkez çarşı imar parselizasyonu yapılırken birbirinin aynı tip ardışık takip eden dükkan projeleri yapılmamalıdır. Özelde selçuklu mimarisinde meslek gruplarını kapsayan bedesten görünümlü otantik dükkanlar oluşturulmalıdır. Çekirdek pasajı gibi Pasaj dükkan mimariside aralarda bulundurulmalıdır. Ayrıca Han yazane büro-ofis ihtiyacına istinaden bodrumu otoparklı zemini dükkanlı 1. ve 2, katları da minimum 50m2 olacak şekilde modern yazane ofisleride bu parselizasyonlara serpiştirilerek ihtiyaca çözüm üretilmelidir. Hanların mimarisi de tarihi şirket hanı modelinde geleneksel mimari tarz uslupta yapısı ve adları olmalıdır. (şirket hanı, Mecidiye hanı, Hamidiye hanı Barış iş hanı vb) İçinde bulunduğumuz acil konut ihtiyacı sebebi ile 4 kat yoğunluğu maliyet ve zaman açısından yeterli gelmeyeceğinden TOKİ standartlarında 5 veya 6 kat tunel kalıp modelli yapıların tecihi iktisadilik ve süratli inşa yapımı yönünden önem kazanacaktır. Depremden bu güne 40 gün geçmesine rağmen yapılan mimari görsel taslaklar sivil toplum örgütleri ve kamuoyu ile paylaşılmamış fikri düşünceler alınmamıştır. Ne yapılacaksa taslak dahi olsa toplum haberdar edilmeli ve geleceğe dönük ümitvar moral sağlanmalıdır. Talepte belirtilen Battalgazi-Çamurlu, Yeşilyurt-Gedik hattında talep edilen 300-500 m2 imar parselizasyonu kesinlikle 500-750m2 ve en fazla 2 kat ve düşük yoğunluk sisteminde hazırlanarak yeşili bol geleneksel bahçeli ev-villa modeli ile imar düzeni sağlanmalıdır.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Fatih (1 yıl önce)
    Milyonluk evlerimiz gitti yerinde dönüşüm istiyoruz. On katlı binanın yerine dört katlı yapılırsa kaç kişi hak sahibi olacak.
    %41
    %59
    Yanıtla
  • Yüzde 20 olan inşaat yoğunluğunu yüzde 40-50 civarı yapacaklar. Bu kadar basit işte.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    İnsanı doğadan; topraktan, yeşil alandan uzaklaştırmayan ve çok katlı olmayan; tek katlı barınma / yaşam alanları düşünülmeli.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Malatya'nın yerlisi (1 yıl önce)
    Bir sorum olacak deprem oldu olalı kapı kapı gezen a partisi b partisi farketmiyo hangi vekilden bırakın aramayı sormayida nezaketen geçmiş olsun mesajı alan oldumu
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Şahin (1 yıl önce)
    Arkadaşlar organizasyon sıfır fırat mahallesi zencefil sokağın elektrik ve suyunu kestiler 1 ayı geçti evime gidemiyorum müracaat etmediğim makam kalmadı cimer dahil maski ve Fırat elektrik başına buyruk van valimize ulaşa bilsem belki sorunumuzu çözer deprem den sonrası bukadar perişan olacağımız aklımıza gelmezdi evim sağlam hasarsız konteyner. Çadır da yok 60 ından sonra 2 kez vana gittim van valisine ulaşan varsa rica edin rezil olduk
    %84
    %16
    Yanıtla
  • David (1 yıl önce)
    Çözüm odaklılık böyle işte. Derhal bu maddeler yapılmalı. Malatyalı bu seçimde artık CHP diyecektir.
    %61
    %39
    Yanıtla
  • Emre (1 yıl önce)
    Öneriye gerek yok seçimi zaten siz kazanacaksınız. Umarım burda yazılanları yaparsınız da bölge kendine gelir, yok eğer yapmazsanız sonraki seçimde size de güle güle deriz
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Fikret (1 yıl önce)
    Maksat bildiri olsun diye yayınlanmış söyledikleri mevkilerde zaten toki inşaata başlamış zemin etüdü yapılmış kat olarak da zemin artı 5 kat olarak belirlenmiştir maksat dostlar pazarda görsün
    %26
    %74
    Yanıtla
  • Ya he he :)) gördük zemini de gördük, atılan temelleri de gördük.. Milletin aklıyla oynamaya devam ediyor bu hükümet
    %68
    %32
    Yanıtla
  • nurani (1 yıl önce)Nur isimli kullanıcı yorumuna
    bu güne kadar yaşanan afetler sonrası hangi şehri ayağa kaldırmadılar ? kime söz verip de yapmadılar ? uzak değil git doğanyol pütürgeyi gez görürsün eğer gözlerine perde inmediyse. farkındaysanız deprem olalı daha 2 ay olmadı 11 şehir binlerce bina yıkıldı . kul yapısı bu Allah yapısı değil kimse nin de oldeyince olduracak gücü yok.
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Uzaga gitme kardeş Elazığ'ın girişinde 3 sene geçmesine rağmen hala konteyner kentte kalan insanlar var.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Mertens (1 yıl önce)
    Hakaten öneriler güzel...kim kazanırsa kazansın ..bunlar mutlaka yapilmali
    %83
    %17
    Yanıtla