Malatya Belediyesi üst yönetiminin, kenti yönetme konusundaki ciddiyetini ve yerel yönetim ve şehircilik mevzuatına vakıf olma konusundaki engin bilgisini, donanımını (!) göstermesi bakımından çarpıcı bir örnek oluşturan Horata Vadisi projesi konusundaki skandal süreç, konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararının yayınlanması ile kısmen yasal mevzuat çerçevesine oturtuldu.
Malatya Belediyesi yönetimi gerçekte Bakanlar Kurulu’na ait olan bir yetkiyi, belediye meclisinin uhdesinde olduğunu zannederek, 11 Temmuz 2011 tarihli belediye meclisi oturumunda Horata Vadisi ve çevresini “Kentsel Dönüşüm- Değişim ve Rekreasyon Alanı” olarak ilan etmiş ve bu yönde karar almıştı.
Yaklaşık 10 milyar TL (10 katrilyon lira) yatırım gerektirdiği belirtilen proje, Malatya Belediyesi tarihinin en büyük projesi olarak ve hatta "Çılgın Proje" olarak lanse ediliyordu.
Ancak, Horata Vadisi ve çevresi için bu yönde bir karar almak, sadece Bakanlar Kurulu’nun yetkisindeydi.
Proje kapsamındaki bölgede arazisi olan bir vatandaşın mahkemeye başvurması, mahkemenin de belediye meclis kararını iptal etmesinden sonra, yaptığı yanlışın farkına varabilen Malatya Belediyesi, yanlışını düzeltme yönünde Mart ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Çevre ve Şehir Bakanlığı konuyu hükümet gündemine taşıdı ve Bakanlar Kurulu aldığı karar ile sınır krokisi ve koordinatları ayrıntılı biçimde belirlenmiş bölgeyi “Horata Vadisi Rekreasyon Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” olarak ilan etti.
Bakanlar Kurulu’nun konuya ilişkin kararı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayının ardından proje kapsamını belirten kroki ve koordinatlarla birlikte dünkü (5 Mayıs 2013) tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Türkiye’ye Akıl Dağıtıyorlar Ama…
Kocaeli, Sakarya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimlerine akıl verdiklerini, hatta bu belediyelerin Malatya Belediyesi’nin çalışmalarını örnek aldığını / alacağını söyleyen Malatya Belediyesi üst yönetimi, belediye meclisi kararı ile skandal bir çalışmaya imza attığını ancak proje kapsamında arazisi bulunan Bedir Şatır isimli bir vatandaşın Malatya İdare Mahkemesi’ne başvurması, mahkemenin de belediye meclis kararının hukuken sakat olduğunu ortaya koyan bir hüküm kurması ile anlayabildi.
Malatya İdare Mahkemesi, proje kapsamı içinde yer alan bir parselde hem özel mülkiyet hem de kamu kurumu binalarının bulunduğunu belirterek, 17 Haziran 2010 tarihinde kabul edilen 5998 Sayılı Belediye Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’un 1.Maddesi’ne göre, “Kamunun mülkiyetinde veya kullanımında olan yerlerde kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilebilmesi ve uygulama yapılabilmesi Bakanlar Kurulu kararına bağlıdır” şeklindeki hükmü gereğince, Malatya Belediye Meclisi’nin Horata Vadisi hakkında aldığı kararın iptaline karar verdi.
“Belediye Yöneticileri ve Hukukçuları Belediye Kanununu Bilmeyecekse Neyi Bilecek?”
Malatya İdare Mahkemesi’nin Horata Vadisi projesi konusundaki yasal prosedürü sıfırdan yeniden başlatılması sonucunu doğuran bu kararından sonra, 6 Şubat 2013 tarihli belediye meclis toplantısında konu CHP’li meclis üyeleri tarafından gündeme getirilmiş, sert tartışmalar yaşanmıştı.
Malatya Belediye Meclisi’nin CHP’li Üyesi Günnur Tabel’in sözkonusu toplantıda, “Bu belediyenin yöneticileri ve hukukçuları belediye kanunu bilmiyorsa neyi bilecek?” şeklindeki eleştirisini toplantıya başkanlık eden belediye meclis üyesi ve başkan yardımcısı Ertan Mumcu, ‘Sadece bir usul hatası’ diyerek basit bir yanlışlığa indirgemiş ve Bakanlar Kurulu kararının alınması için gerekli prosedürün başlatıldığını açıklamıştı.
Belediye Meclisi’nde yaşanan bu tartışmadan sonra Malatya Belediyesi, konuyla ilgili olarak Bakanlar Kurulu onayı alınması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gerekli başvurusunu yaptı.
Bakanlar Kurulu, Malatya Belediyesi’nin yanlışını düzeltme yönünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığı başvuru sonrasında, aldığı karar ile sınır krokisi ve koordinatları ayrıntılı biçimde belirlenmiş bölgeyi “Horata Vadisi Rekreasyon Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” olarak ilan etti.
Resmi Gazete’nin dünkü (5 Mayıs 2013) tarihli nüshasında yayımlanan kararda “Ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilmesi; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 19/3/2013 tarihli ve 1159 sayılı yazısı üzerine, 5393 sayılı Belediye Kanununun 73’üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 28/3/2013 tarihinde kararlaştırılmıştır” denildi.
Haber: Niyazi DOĞAN
Arşiv Foto: Malatya Belediye Başkanı Çakır'ın, son günlerde Trambüs tercihi ile ilgili savunmalarıyla gündeme gelen 'İmar Danışmanı' Mimar Zeki Sarılar, Horata Vadisi ile ilgili proje taslağının önünde görülüyor.