Meyve üretiminde uygulanan sigorta sistemi ile üreticiler artık tabi afetlerden endişe etmiyor. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM)'nun bitkisel ürünlerde uyguladığı sigorta sistemi giderek yaygınlaşıyor. 2007 yılında Türkiye genelinde 77 ilde, 207 bin 328 çiftçi ürününü sigortalattı. Bu yıl sene sonuna kadar 300 bin çiftçinin ürününü sigortalatması bekleniyor.
Sigorta sisteminin don kapsamında poliçe yaptırma süresi 10 Mart'ta sona erdi. 67 ilde toplam 72 bin 224 çiftçi ürününü sigortalattı. 14 ilde yetiştirdiği ürünü sigortalatan çiftçi olmadı. Bu yıl en fazla sigorta yaptıran il 18 bin 37 çiftçi ile Malatya oldu.
Malatya'yı 14 bin 709 poliçe ile Ordu ili takip etti. Kars'ta 2, Çankırı'da ise 1 çiftçi ürünü sigortalattı. Çiftçilerin en büyük endişesi ürünlerinin don, dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan gibi tabi afetlerden zarar görmesi. Çiftçi için ürününü kaybettiği yıl sıkıntı anlamına geliyor.
Ürünü yetiştirirken yaptığı masraflar ile geçim giderleri ürünün zarar gördüğü yıllarda çiftçileri mağdur ediyor.
TARSİM, 14.06.2005 tarihinde çıkan 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında 2006 yılında kuruldu. TARSİM ilk poliçesini Haziran 2006 tarihinde yaptı. Ürünlerin sigortalanması ise 2007 yılında başladı. Tarsim geçtiğimiz yıl 45 milyon YTL tazminat ödemesi yaptı. Bunun 3'te biri olan 15 milyon 553 bin YTL'si Malatya'ya geri kalan kısmı ise bütün Türkiye'ye dağıldı.
Bu yıl 10 Mart tarihine kadar 72 bin 224 çiftçi ürününe sigorta poliçesi yaptırdı. Çiftçilerin ödeyeceği toplam prim 77 milyon 734 bin 930 YTL. Toplam sigorta bedeli ise 719 milyon 961 bin 358 YTL olarak tahakkuk etti.
Sigortalanan alan ise 842 bin 632 dekar alan. Sigorta sisteminde çiftçinin ödeyeceği primin yarısını devlet karşılıyor. Primin yüzde 10'u peşin alınırken, kalan prim tutarı en geç hasat sonunda tahsil ediliyor.
TARSİM Doğu Anadolu Bölge Koordinatörü Mehmet Nuri Yavuz, çiftçilerin uygulamayı görmesi ile her geçen yıl ürününü sigortalatan çiftçi sayısının arttığını belirtiyor. Malatya ekonomisini can damarı kayısıda Nisan ayı sonuna kadar ilkbahar geç donları yaşanabiliyor. Kayısıya büyük zarar veren don olayları nedeniyle mağduriyet yaşayan çiftçi, geçtiğimiz yıl don afetinin de sigorta kapsamına alınması ile ürününü sigortalatmaya başladı.
TARSİM Doğu Anadolu Bölge Koordinatörü Mehmet Nuri Yavuz, geçtiğimiz yıl 6 bin 844 kayısı üreticisi ürününü sigortalattığını söyledi. Yavuz, bu üreticilerden 4 bin 946'sına toplam 15 milyon 553 bin YTL zarar tazminatı ödendiğini ifade etti.
Yavuz, çiftçilerin ürününü sigortalabilmek için Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri bünyesindeki Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) başvurmaları gerektiğini kaydetti.
Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken Meteoroloji yine de yaşanabilecek don olaylarına karşı uyarıyor.
Meteoroloji Bölge Müdürü Necip Duman, nisan ayının üçüncü haftası sonuna kadar don tehlikesinin devam ettiğini dile getiriyor.