22 ülkedeki araştırmaya göre, kalp-damar hastalıkları oranında Türkiye şaşırttı. İşte korkutan sonuçlar...
22 ülkedeki araştırmaya göre, Avrupada 50 yaş altında kalp-damar hastalıkları oranı yüzde 13, Türkiyede yüzde 20
Sanofi-Aventis sponsorluğunda gerçekleştirilen Euroaspire 3 ve ARDA çalışmalarının sonuçları, Avrupa Ateroskleroz Derneği 77. Uluslararası Kongresinde açıklandı. Avrupa Ülkelerinde Kalp-Damar Hastalığından Korunma, Risk Faktörleri ve Tedavileri Belirleme Çalışması 3 (Euroaspire) sonuçları hakkında bilgi veren kongre başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, Avrupa Kardiyoloji Derneği tarafından 22 ülkede 1994-2007 yılları arasında yürütülen çalışmaya, Türkiyenin 2006 yılında dahil olduğunu söyledi.
50 yaş altında sorun var
İstanbul, Ankara ve İzmirde kesin kalp ve damar hastalığı tanısı konulan 80 yaş altı 695 hastanın bu çalışma kapsamına alındığını anlatan Tokgözoğlu, Çalışmaya Türkiyeden katılan hastaların yüzde 20si 50 yaşın altında. Bu oran Avrupa ülkelerinde ise yüzde 13 olarak belirlendi. Buna göre, genç kalp ve damar hastaları Avrupa ülkelerine göre bizde daha fazla dedi. Türkiyeden çalışmaya katılan hastaların yüzde 23, Avrupada ise yüzde 27sinin kadın olduğunu belirten Tokgözoğlu, şsözlerini şöyle sürdürdü: Hasta olmasına rağmen Türkiyeden katılanların yüzde 23ü, Avrupadaki hastaların ise yüzde 17si sigara içmeye devam ediyor.
Diğer Avrupa ülkeleriyle benzer olarak, kalp ve damar hastalığı geçirenlerin yüzde 35i Türkiyede de şişman. Avrupada hastaların yüzde 15inde, Türkiyede ise yüzde 8inde diyabet tespit edildi. Tokgözoğlu, Avrupada hastaların yarısında iyi huylu kolesterolün düşük olarak tespit edildiğini ve Türkiyenin bu faktörde 22 ülke arasında ilk sıralarda geldiğini ifade etti. Çalışmaya tüm ülkelerden katılanların yarıdan fazlasının çok az egzersiz yaptığının da belirlendiğini kaydeden Tokgözoğlu, Türk hastaların yüzde 25nin hiç egzersiz yapmadığını belirtti.