SON DAKİKA
SON DEPREMLER

En Genç Kalp Hastaları Türkiye'de

A- A+ PAYLAŞ

22 ülkedeki araştırmaya göre, kalp-damar hastalıkları oranında Türkiye şaşırttı. İşte korkutan sonuçlar...

22 ülkedeki araştırmaya göre, Avrupa’da 50 yaş altında kalp-damar hastalıkları oranı yüzde 13, Türkiye’de yüzde 20

Sanofi-Aventis sponsorluğunda gerçekleştirilen “Euroaspire 3” ve “ARDA” çalışmalarının sonuçları, Avrupa Ateroskleroz Derneği 77. Uluslararası Kongresi’nde açıklandı. “Avrupa Ülkelerinde Kalp-Damar Hastalığından Korunma, Risk Faktörleri ve Tedavileri Belirleme Çalışması 3 (Euroaspire)” sonuçları hakkında bilgi veren kongre başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, Avrupa Kardiyoloji Derneği tarafından 22 ülkede 1994-2007 yılları arasında yürütülen çalışmaya, Türkiye’nin 2006 yılında dahil olduğunu söyledi.

50 yaş altında sorun var

İstanbul, Ankara ve İzmir’de kesin kalp ve damar hastalığı tanısı konulan 80 yaş altı 695 hastanın bu çalışma kapsamına alındığını anlatan Tokgözoğlu, “Çalışmaya Türkiye’den katılan hastaların yüzde 20’si 50 yaşın altında. Bu oran Avrupa ülkelerinde ise yüzde 13 olarak belirlendi. Buna göre, genç kalp ve damar hastaları Avrupa ülkelerine göre bizde daha fazla” dedi. Türkiye’den çalışmaya katılan hastaların yüzde 23, Avrupa’da ise yüzde 27’sinin kadın olduğunu belirten Tokgözoğlu, şsözlerini şöyle sürdürdü: “Hasta olmasına rağmen Türkiye’den katılanların yüzde 23’ü, Avrupa’daki hastaların ise yüzde 17’si sigara içmeye devam ediyor.

Diğer Avrupa ülkeleriyle benzer olarak, kalp ve damar hastalığı geçirenlerin yüzde 35’i Türkiye’de de şişman. Avrupa’da hastaların yüzde 15’inde, Türkiye’de ise yüzde 8’inde diyabet tespit edildi.” Tokgözoğlu, Avrupa’da hastaların yarısında iyi huylu kolesterolün düşük olarak tespit edildiğini ve Türkiye’nin bu faktörde 22 ülke arasında ilk sıralarda geldiğini ifade etti. Çalışmaya tüm ülkelerden katılanların yarıdan fazlasının çok az egzersiz yaptığının da belirlendiğini kaydeden Tokgözoğlu, Türk hastaların yüzde 25’nin hiç egzersiz yapmadığını belirtti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız