SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'En Güzel Konuşan'dan Ders

A- A+ PAYLAŞ

Türkçeyi doğru ve güzel kullanması nedeniyle Türkiye’nin ilk TSE belgeli kadın spikeri olan ve uzun yıllar TRT’de görev yapan Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehpare Çelik, zengin bir dil olan Türkçenin, vurgu ve kısaltmalara dikkat edilmemesi nedeniyle bozulduğunu söyledi.

Türkçeyi güzel ve doğru konuştuğu için TSE tarafından 2004 yılında ISO 2001 belgesi de verilen Mehpare Çelik, Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki ABİGEM tarafından düzenlenen Güzel Konuşma ve Diksiyon Eğitimi kapsamında ders verdi.

“Toplum olarak özensiz konuşmak için ne mümkünse yapıyoruz. Bu da tembellikten kaynaklanıyor. Hastahane –pastahane- postahane demiyoruz, hastane- postane diyoruz.” diyen Mehpare Çelik, Türkçenin vurgu dili olduğunu belirterek, “Konuşurken, kelimelerdeki vurguya, inceltmelere, kısaltma ve uzatmalara dikkat etmediğimiz için dilimiz bozuluyor” dedi.

Yöresel lehçelerdeki farklılığın ülkemiz açısından bir zenginlik olduğunu söyleyen Çelik, ancak özellikle kitle iletişim, okullar başta olmak üzere kamuda çalışanların ‘İstanbul lehçesi’ de denilen standart dili konuşmak zorunda olduğunu belirtti.

Türkçenin yazıldığı gibi okunan bir dil olmadığını ifade eden Çelik, derse katılanlara, doğru nefes alma, ses, vurgu, kelimelerde inceletme ve kısaltma gibi konularda detaylı bilgiler aktardı.

Kursa katılanlara uygulamalı eğitim yaptıran Çelik, kursiyerlerin kelimeleri doğru kullandığını belirterek “Malatya güzel konuşuyor” dedi.

Kurs sonunda katılımcılara sertifika verileceği bildirildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız