SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"En Hızlı Büyüyen Ekonomiyiz"

0
Güncellendi - 2018-03-31 15:54:55
A- A+ PAYLAŞ

  • 2017 yılı büyüme rakamlarını değerlendiren Bakan Tüfenkci, “Türkiye ekonomisi 2017 yılının tamamında %7,4 büyüyerek dünyanın en büyük 20 ekonomisi olan G-20 ekonomileri arasında bir kez daha en hızlı büyüyen, Avrupa ülkeleri arasında da İrlanda’dan sonra ikinci en hızlı büyüyen ülke oldu. 2018’de de sağlam, kararlı ve emin adımlarla büyümeye devam edeceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

 Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 2017 yılına ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Türkiye ekonomisinin 2009 yılının üçüncü çeyreğinden sonra kesintisiz 27 çeyreklik bir büyüme performansı gösterdiğini vurgulayan Bakan Tüfenkci, 2016 yılında yaşanan terör saldırıları ve 15 Temmuz hain darbe girişimine rağmen ekonominin çok kısa bir zamanda toparlanarak %3,2’lik büyüme kaydettiğini belirtti.

Bakan Tüfenkci, ekonominin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın atılım yılı olarak belirlediği 2017 yılının ilk iki çeyreğinde %5,4, III. çeyrek dönemde %11,3’lük büyüme performansı gösterdiğini  vurgulayarak, “Türkiye ekonomisi 2017 yılının 4. çeyreğinde %7,3,  2017 yılının tamamında ise %7,4 büyüyerek dünyanın en büyük 20 ekonomisi olan G-20 ekonomileri arasında bir kez daha en hızlı büyüyen, Avrupa ülkeleri arasında da İrlanda’dan sonra ikinci en hızlı büyüyen ülke oldu. 2018’de de sağlam, kararlı ve emin adımlarla büyümeye devam edeceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Bakan Tüfenkci, 2017 yılının ülke ekonomisine ilişkin bir süredir devam eden ve özellikle uluslararası alanda yapılan siyasi yorumları, tüm olumsuz senaryoları yanıltan ve tüm dünyanın ekonomimize gıptayla baktığı bir sıçrama yılı olduğunu vurguladı.

KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI SORGULANMALI

Türkiye’nin 2017 yılı ekonomik büyüme seviyesine ilişkin kredi derecelendirme kuruluşlarının tahminlerinin tutmadığına işaret eden Bakan Tüfenkci, şöyle devam etti:

“Kredi derecelendirme kuruluşları yüzde 6,7 veya en fazla yüzde 7 büyüme tahmininde bulunmuştu. IMF ise 2017 yılında Türkiye’nin yüzde 6,3 büyüyeceğini öngörürken, OECD’nin tahmini yüzde 6,9 seviyesinde gerçekleşmişti. Üstelik bu tahminler defalarca yapılan revizyonlardan sonra son dönemde yapılmıştı. Yüzde 7,4’lük büyüme ile bütün bu tahminlerin üzerinde büyüme gerçekleştiren Türkiye, kendisini yatırım yapılabilir ülke olarak görmeyen tüm kredi derecelendirme kuruluşlarının öngörülerinin bir kez daha sorgulanması gerektiğini gösterdi. Ekonomik gerekçelerden yoksun siyasi kararlarla hareket eden bu kuruluşların hiçbir inandırıcılığı kalmamıştır. Kredi notunu kullanarak ilerleyişimizi durdurmaya çalışanlar hüsrana uğramaya devam edecektir.”

HİZMETLER VE SANAYİ SEKTÖRÜ LOKOMOTİF

Bakan Tüfenkci, hükümet olarak uyguladıkları güçlü maliye politikaları, sektörel teşvikler ve vergi indirimleri neticesinde artan ekonomik aktivitenin iç talebi pozitif yönde etkilediğini vurgulayarak, 2017 yılında büyümede hizmetler ve sanayi sektörünün lokomotif rolü üstlendiğini belirtti.

Hizmetler sektörünün büyümeye 2,3 puan katkı yaptığına işaret eden Bakan Tüfenkci,“2016 yılında %0,2 büyüyen hizmetler sektörü 2017 yılında %10,7 büyüyerek ekonomik büyümeye en fazla katkıyı sağlayan alan olmuştur. 2017 yılı büyümemize en büyük diğer katkı 1,8 puan ile sanayi sektöründen gelmiştir. 2016 yılında %4,2 büyüyen sanayi sektörü 2017’de %9,2 artış kaydederek büyüme üzerinde yukarı yönlü etki yaratmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

İHRACAT EN FAZLA BÜYÜME KAYDEDEN KALEM

Bakan Tüfenkci, 3,7 puan ile özel kesim tüketim harcamalarından ve 2,6 puan ile ihracattan gelen bir katkı bulunduğuna da dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Net dış ticaretin büyümeye katkısı ise 0,2 puan oldu. 2016’da %1,9 gerileyerek büyümeyi negatif etkileyen ihracat 2017’de %12 oranla en fazla büyüme kaydeden harcama kalemi olmuştur. İhracattaki söz konusu artışın %7,4’lük büyümeye katkısı 2,6 puan olarak gerçekleşmiştir. Avrupa’nın ekonomik anlamda toparlanma eğiliminde olması dış talebi pozitif yönde etkileyerek üretim ve ihracattaki artışa neden olmuş; böylece 2017’de ihracat büyümeye pozitif katkıda bulunmuştur. Diğer taraftan ithalattaki artış ise 2017’de ihracattaki artışın gerisinde kalarak %10,3 seviyelerinde gerçekleşmiştir. Böylece ithalatın büyüme üzerindeki etkisi 2,4 puan olmuştur. Dolayısıyla 2017’de %7,4 olarak gerçekleşen büyümeye net dış ticaretin katkısı 0,2 puan olmuştur.”

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Sinan (6 yıl önce)
    Yazık malatya ya. Yazık ki böyle günü dolduran siyasetçilerle yıllarını çaldırdı. Var olan fabrikaları kapatıp. Elin gavur şirketini zengin edenlere yazık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (6 yıl önce)
    Uyusunda Büyüsünde nenni.Tıpış tıpış yürüsünde nenni. E E E E E UYUYUN ÇABUK YOKSA BÜYÜMEZSİNİZ KAPATİN GÖZLERİNİZİ BAKAN BEY KALKMIŞ SİZİ UYUTMAYA ÇALIŞIYOR BUYUMENİZ İÇİN SİZİN YORUMLARİNİZA BAKİN AYİP AYİP :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Göktürk (6 yıl önce)
    Suç bizde biz büyümeyi görmüyoruz çünkü körüz biz yoksa bakan bey yalan mı söyleyecek!!!ulan biraz halkın yerine koyun kendinizi bu saf insanları kandırmayı bırakın her şey açık ve net ortada dolar 4 euro 5 benzin 6 tl yazıklar olsun size tablo böyleyken kalkmış ekonomi şöyle iyi böyle iyi o ekonomi size iyi size bunlara oy verenlere de helal olsun başka bir şey demiyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyasevdalisi (6 yıl önce)
    benmi cahilim bazen düşünüyorum da büyüdük deniyor cebe giren bir sey yok halkin refahi artmiyor isci memura yüzde 3 zam arkdan piyasaya yuzde 30 40 zam asgari ucuretli ayni bu nasil buyume anlamıyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Oktay (6 yıl önce)
    Ya bakanım aynı ülkede mi yaşıyoruz yoksa biz esnaflar kepenk kapatıyoruz ne büyümesinden bahsediyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali 44 (6 yıl önce)
    2017 için açıklanan enflasyon,yüzde 11,95 büyüme de,7,4 ise enflasyon oranından büyüme oranını çıkarın bir şey kalıyorsa,gerçek büyüme budur,kaldıki gerçek enflasyon daha da yüksek. Ayrıca,bakan bugün cumhurbaşkanının il başkanlarıyla yaptığı toplantıda kurduğu cümlelerin aynısını kurmuş,kendisinin söyleyecek bir şeyi yok mu?.
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan Öztan (6 yıl önce)
    Nasıl büyüdük.Halka indirgenen bir büyüme yok.Ülkemizde büyüyen tek sektör inşaatı alanında.Yani betona yapılan yatırım.Halkımız zamlar karşısında çaresiz.İşsizlik çığ gibi.Esnaf siftah yapmadan kepenk kapatıyor.Emeklinin,işçinin,çiftçinin alım gücü günden güne eriyor.İç ve ış borç
    0
    0
    Yanıtla
  • AhmetDemir (6 yıl önce)
    Malatyaya ne kazandirdin sevgili bakanim Yapilmakta olan 2. Cevreyolu diye bildigimiz aslinda Malatyanin ilk cevreyolu ne zaman bitecek? 2. Universite nerde? Hizli tren nerde? Havalimani terminal binasi nerde? Lojistik koy nerde?
    0
    0
    Yanıtla
  • Faruk (6 yıl önce)
    Mazot fiyatlarına bak benzin fiyatlarına bak zamlar a bak adam.. milletin iliğini kuruttunuz
    0
    0
    Yanıtla