SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Enerjide Dış Bağımlılığın Azaltılmasına Katkı Sağlayacak'

'Enerjide Dış Bağımlılığın Azaltılmasına Katkı Sağlayacak'
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaca ve yüksek lisans öğrencisi Mohamad Frih Alhasan Alweis 3 yıl süren kapsamlı bir araştırma sonucunda petrol endüstrisine yönelik önemli bir buluşa imza attı.

Prof. Dr. Hüseyin Karaca ve Mohamad Frih Alhasan Alweis yenilikçi bir yöntemle petrolün en ağır fraksiyonlarından biri olan ve oda sıcaklığında katı fazda bulunan Ağır Vakum Gaz Yağı’ndan (HVGO) yüzde 80’inin üzerinde dönüşüm sağlayarak benzin ve dizel gibi ekonomik değeri yüksek olan daha hafif ürünler elde etmeyi başardı. Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş (TÜPRAŞ) Kırıkkale Rafinerisi’nden temin edilen HVGO numuneleri üzerinde deneysel çalışmalar yürüten Prof. Dr. Karaca ve Alweis, İnönü Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü araştırma laboratuvarında çalışmalarını gerçekleştirdi.

Kullanılan katalizörlerin tamamen yerli ve milli kaynaklardan elde edilebiliyor olması çalışmanın en dikkat çekici özelliklerinden biri olarak görülüyor. Geliştirilen bu yöntem ile dünyadaki ağır petrol rezervlerinin daha etkin bir şekilde değerlendirilmesi hedefleniyor. Özellikle, Türkiye'nin sahip olduğu ağır petrol rezervlerinin bu buluşla ekonomik katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülerek, enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasına katkı sağlayacağı öngörülüyor.

Karaca ve Alweis, İnönü Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAP) tarafından desteklenen yüksek lisans tez projesi sonucunda geliştirdikleri buluş kapsamında patent başvurusu da yaptı.

İNÜHABER

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • İlkokul terk (38 dakika önce)
    Geçenki sihaları koruyan kalkan yapan bilim adamlarına saldırı olmuştu dış güçler rahat bırakmazlar hemen lojman koruma versinler hocalarımıza helal olsun böyle bilim yapsın herkes boş odasında oturmasın
    0
    0
    Yanıtla