'HACİZ EDİLEMEYECEK MALLAR DARALTILSIN!'. Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (MASKİ) 2020-2024 yıllarını kapsayan stratejik planında, vatandaşın tepkisini çekecek türden talep ve öneriler yer alıyor.
MASKİ yönetimi tarafından hazırlanan yeni 5 Yıllık Stratejik Plan’da, su borcunu ödemeyen ya da ödeyemeyen abonelere ait varlıkların daha rahat haczedilebilmesi için, ‘Haciz edilemeyecek malların daraltılmasının’ ihtiyaç olduğu vurgulandı.
MASKİ’nin yeni Stratejik Planı’nda sadece bu alanda değil, farklı birçok konuda yeni yasal düzenlemenin ihtiyaç olduğu belirtildi. Bu kapsamda, kamulaştırma işlemlerinin hızlandırılması için, Kamulaştırma Kanunu’nun ilgili bakanlıklara verdiği “kamu yararı” belirleme yetkisinin, bakanlıklardan alınarak valiliklere verilmesi talep edildi.
MASKİ’nin stratejik planında, Büyükşehir Belediyesi’nin sınırlarını il mülki sınırları olarak belirleyen 6360 Sayılı Kanun’un gereği olarak, mahalleye dönüştürülen köylerdeki yerleşimin dağınık olduğunu, bu nedenle altyapı hizmetlerinin kuruma olan maliyetini yükselttiğini belirtilerek, yerleşim merkezine uzaklığı belirli bir mesafeden fazla olan meskenlerde altyapı hizmetleri için yapılan masrafın vatandaştan alınması gerektiğini ifade edildi.
“Haciz edilemeyecek mallar daraltılsın”
MASKİ’nin 2020-2024 yılları arasındaki 5 yıllık faaliyet planlama ve vizyon çerçevesini oluşturan Stratejik Plan’da dikkat çekici konuların başında, su borcunu ödemeyen ya da ödeyemeyen abonelere yönelik uygulanan yaptırımlar için ihtiyaçlar kısmı yer aldı.
Buna göre MASKİ, 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunuçerçevesinde haciz edilmesi kanuni teminat altına alınan mallara ait listenin geniş olduğu belirtildi.
Borçlunun haciz edilemeyecek mallarının ayrıntılı belirtilmesinin kurum alacaklarının tahsilini zorlaştırdığını savunan MASKİ Yönetimi, “Haciz edilemeyecek malların daraltılması”nın ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Kamulaştırma Kanunu’nun kamulaştırmada “Kamu Yararı” kararı verme yetkisini ilgili bakanlıklara verdiğinin hatırlatıldığı MASKİ Statejik Planı’nda, bu kararın bakanlıklardan valiliklere verilmesini istedi. Planda, “Kamu yararı kararlarında onay mercii kamu kurumları için bağlı oldukları bakanlık olarak belirlenmiştir. Onay merciinin valilik olması işlemleri hızlandıracaktır” görüşü savunuldu.
“Dağınık yerlerdeki alt yapı masrafları ilgilisinden alınmalı”
Kent merkezinde olduğu gibi, mahalle statüsüne dönüştürülen köylerde içme suyu şebekesini inşa etmek ve içme suyuna erişimi sağlamakla yükümlü olan MASKİ, köylerdeki hizmet maliyetinin vatandaşlarca ödenmesini önerdi. Planda, “Bu tür köylerde tarımsal sulamaya ilişkin sorunların çözülmesi gerekmektedir. Yerleşim merkezine uzaklığı belirli bir mesafeden fazla olan meskenlerde altyapı hizmetlerinde masrafı ilgiliden alınmalı” denildi.
Kendi yaptıkları 2015-2019 Stratejik Planı’nı eleştirdiler
MASKİ, 200-2024 Stratejik Planı’nın bir başka ilginç boyutunu ise, mevcut MASKİ Genel Müdürü M. Yaşar Karataş hariç olmak üzere, 2020-2024 Stratejik Planı’nı hazırlayan en yetkili isimler olan Genel Müdür Yardımcıları Ömür Karaağaç ve İrfan Kaya’nın, 2015-2019 Stratejik Planı’nı hazırlayan isimler arasında olmalarına karşın, kendilerinin hazırladığı eski stratejik planı, yeni planda sert ifadelerle eleştirmiş olmaları oluşturuyor.
“2020-2024 yıllarını kapsayan idaremize ait ikinci stratejik planda durum analizi çalışmaları daha ayrıntılı olarak yapılmış, analiz sonuçları amaç ve hedeflerle ilişkilendirilmiştir” cümleleri ile yeni planın eski plana olan üstünlüğü anlatıldıktan sonra, aynı isimlerin yönetiminde hazırlanan 2015-2019 Planı için şu eleştiriler getirildi:
“Bu kapsamda önceki planda yer alan amaç, hedef ve performans gösterge sayılarının fazla olduğu, ayrıntıya gidildiği görülmüştür. (…) Planın genel değerlendirmesi yapıldığında hedeflerin büyük kısmının gerçekleştirildiği görülmektedir. Ancak mevcut planda yer alan bazı göstergelerin çeşitli nedenlerle dönem sonu ulaşılması hedeflenen düzeye gelmediği belirlenmiştir. Uygulanmakta olan planda (2015-2019) performans göstergelerine ait bazı ölçü birimleri yanlış veya eksik belirlenmiştir. Mevcut planın uygulama dönemi içinde teşkilat şemasında bazı değişiklikler gündeme gelmiştir. Bu yüzden hedef, gösterge ve miktarı belirleyen birimle faaliyeti gerçekleştiren birimler arasında farklılıklar oluşmuştur”.
“Basına servis edilen haberlerin imaj zedelemesi riski” varmış
Stratejik Planlama Ekibi Başkanı olan Genel Müdür Yardımcısı Ömür Karaaağaç ve Strateji Geliştirme Kurulu Başkanı – Genel Müdür M. Yaşar Karataş yönetiminde hazırlanan MASKİ 2020-2024 Stratejik Planı’na göre, MASKİ’nin 2020-2024 faaliyetlerinin tanıtılması için de 5 milyon TL’den fazla bütçenin ayrılması talep ediliyor.
Kurum tanıtım ve etkinliğinin geliştirilmesine ilişkin faaliyetler bağlamında yapılacak çalışmaların anlatıldığı bölümde, “Basına servis edilen haberlerin zamanında yayınlanmaması ve servis edilen haberlerin, kurum imajını zedeleyecek şekilde kullanılması” şeklinde risklerin bulunduğu vurgulanarak, “Kurumun hizmet ve faaliyetlerinin tanıtılması gerekliliği”ne dikkat çekiliyor.
Makam ve protokol faaliyetleri için yaklaşık 5.5 Milyon TL
MASKİ Stratejik Planı’nda genel müdürlük makamı, toplantı ve protokol hizmetleri için ayrılacak bütçenin de 5 milyon 494 bin (maliyet tahmini) olduğu açıklandı.
Bu başlık altında harcanacak yaklaşık 5.5 milyon TL’nin “Makam toplantı, protokol ve raporlama faaliyetlerinin düzenlenmesi” için harcanacağı kaydedildi.
Harcama gerekçesi: Kurum imajı
Planda, bu harcamanın gerekçesi “Kurum tanıtımının en iyi şekilde yapılarak kurum imajının yükseltilmesine katkıda bulunmak” olarak belirtildi.
763 personel çalışıyor
MASKİ Genel Müdürlüğü bünyesindeki çeşitli birimlerde, 2019 yılı Haziran ayı sonu itibari ile 763 personelin istihdam edildiğinin açıklandığı planda, bu personelin kategorileri şu şekilde belirtildi: Memur personel 119, işçi personel 19, sözleşmeli personel 28, sürekli işçi sayısı ise 592, geçici görevli personel 5, toplam 763”
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com