SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Enteresan Bir Plan!

0
Güncellendi - 2020-01-09 03:20:48
Enteresan Bir Plan!
A- A+ PAYLAŞ

'HACİZ EDİLEMEYECEK MALLAR DARALTILSIN!'. Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (MASKİ) 2020-2024 yıllarını kapsayan stratejik planında, vatandaşın tepkisini çekecek türden talep ve öneriler yer alıyor.

MASKİ yönetimi tarafından hazırlanan yeni 5 Yıllık Stratejik Plan’da, su borcunu ödemeyen ya da ödeyemeyen abonelere ait varlıkların daha rahat haczedilebilmesi için, ‘Haciz edilemeyecek malların daraltılmasının’ ihtiyaç olduğu vurgulandı.

MASKİ’nin yeni Stratejik Planı’nda sadece bu alanda değil, farklı birçok konuda yeni yasal düzenlemenin ihtiyaç olduğu belirtildi. Bu kapsamda, kamulaştırma işlemlerinin hızlandırılması için, Kamulaştırma Kanunu’nun ilgili bakanlıklara verdiği “kamu yararı” belirleme yetkisinin, bakanlıklardan alınarak valiliklere verilmesi talep edildi.

MASKİ’nin stratejik planında, Büyükşehir Belediyesi’nin sınırlarını il mülki sınırları olarak belirleyen 6360 Sayılı Kanun’un gereği olarak, mahalleye dönüştürülen köylerdeki yerleşimin dağınık olduğunu, bu nedenle altyapı hizmetlerinin kuruma olan maliyetini yükselttiğini belirtilerek, yerleşim merkezine uzaklığı belirli bir mesafeden fazla olan meskenlerde altyapı hizmetleri için yapılan masrafın vatandaştan alınması gerektiğini ifade edildi.

“Haciz edilemeyecek mallar daraltılsın”

MASKİ’nin 2020-2024 yılları arasındaki 5 yıllık faaliyet planlama ve vizyon çerçevesini oluşturan Stratejik Plan’da dikkat çekici konuların başında, su borcunu ödemeyen ya da ödeyemeyen abonelere yönelik uygulanan yaptırımlar için ihtiyaçlar kısmı yer aldı.

Buna göre MASKİ, 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunuçerçevesinde haciz edilmesi kanuni teminat altına alınan mallara ait listenin geniş olduğu belirtildi.

Borçlunun haciz edilemeyecek mallarının ayrıntılı belirtilmesinin kurum alacaklarının tahsilini zorlaştırdığını savunan MASKİ Yönetimi, “Haciz edilemeyecek malların daraltılması”nın ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Kamulaştırma Kanunu’nun kamulaştırmada “Kamu Yararı” kararı verme yetkisini ilgili bakanlıklara verdiğinin hatırlatıldığı MASKİ Statejik Planı’nda, bu kararın bakanlıklardan valiliklere verilmesini istedi. Planda, “Kamu yararı kararlarında onay mercii kamu kurumları için bağlı oldukları bakanlık olarak belirlenmiştir. Onay merciinin valilik olması işlemleri hızlandıracaktır” görüşü savunuldu.

“Dağınık yerlerdeki alt yapı masrafları ilgilisinden alınmalı”

Kent merkezinde olduğu gibi, mahalle statüsüne dönüştürülen köylerde içme suyu şebekesini inşa etmek ve içme suyuna erişimi sağlamakla yükümlü olan MASKİ, köylerdeki hizmet maliyetinin vatandaşlarca ödenmesini önerdi. Planda, “Bu tür köylerde tarımsal sulamaya ilişkin sorunların çözülmesi gerekmektedir. Yerleşim merkezine uzaklığı belirli bir mesafeden fazla olan meskenlerde altyapı hizmetlerinde masrafı ilgiliden alınmalı” denildi.

Kendi yaptıkları 2015-2019 Stratejik Planı’nı eleştirdiler

MASKİ, 200-2024 Stratejik Planı’nın bir başka ilginç boyutunu ise, mevcut MASKİ Genel Müdürü M. Yaşar Karataş hariç olmak üzere, 2020-2024 Stratejik Planı’nı hazırlayan en yetkili isimler olan Genel Müdür Yardımcıları Ömür Karaağaç ve İrfan Kaya’nın, 2015-2019 Stratejik Planı’nı hazırlayan isimler arasında olmalarına karşın, kendilerinin hazırladığı eski stratejik planı, yeni planda sert ifadelerle eleştirmiş olmaları oluşturuyor.

“2020-2024 yıllarını kapsayan idaremize ait ikinci stratejik planda durum analizi çalışmaları daha ayrıntılı olarak yapılmış, analiz sonuçları amaç ve hedeflerle ilişkilendirilmiştir” cümleleri ile yeni planın eski plana olan üstünlüğü anlatıldıktan sonra, aynı isimlerin yönetiminde hazırlanan 2015-2019 Planı için şu eleştiriler getirildi:

“Bu kapsamda önceki planda yer alan amaç, hedef ve performans gösterge sayılarının fazla olduğu, ayrıntıya gidildiği görülmüştür. (…) Planın genel değerlendirmesi yapıldığında hedeflerin büyük kısmının gerçekleştirildiği görülmektedir. Ancak mevcut planda yer alan bazı göstergelerin çeşitli nedenlerle dönem sonu ulaşılması hedeflenen düzeye gelmediği belirlenmiştir. Uygulanmakta olan planda (2015-2019) performans göstergelerine ait bazı ölçü birimleri yanlış veya eksik belirlenmiştir. Mevcut planın uygulama dönemi içinde teşkilat şemasında bazı değişiklikler gündeme gelmiştir. Bu yüzden hedef, gösterge ve miktarı belirleyen birimle faaliyeti gerçekleştiren birimler arasında farklılıklar oluşmuştur”.

“Basına servis edilen haberlerin imaj zedelemesi riski” varmış

Stratejik Planlama Ekibi Başkanı olan Genel Müdür Yardımcısı Ömür Karaaağaç ve Strateji Geliştirme Kurulu Başkanı – Genel Müdür M. Yaşar Karataş yönetiminde hazırlanan MASKİ 2020-2024 Stratejik Planı’na göre, MASKİ’nin 2020-2024 faaliyetlerinin tanıtılması için de 5 milyon TL’den fazla bütçenin ayrılması talep ediliyor.

Kurum tanıtım ve etkinliğinin geliştirilmesine ilişkin faaliyetler bağlamında yapılacak çalışmaların anlatıldığı bölümde, “Basına servis edilen haberlerin zamanında yayınlanmaması ve servis edilen haberlerin, kurum imajını zedeleyecek şekilde kullanılması” şeklinde risklerin bulunduğu vurgulanarak, “Kurumun hizmet ve faaliyetlerinin tanıtılması gerekliliği”ne dikkat çekiliyor.

Makam ve protokol faaliyetleri için yaklaşık 5.5 Milyon TL

MASKİ Stratejik Planı’nda genel müdürlük makamı, toplantı ve protokol hizmetleri için ayrılacak bütçenin de 5 milyon 494 bin (maliyet tahmini) olduğu açıklandı.

Bu başlık altında harcanacak yaklaşık 5.5 milyon TL’nin “Makam toplantı, protokol ve raporlama faaliyetlerinin düzenlenmesi” için harcanacağı kaydedildi.

Harcama gerekçesi: Kurum imajı

Planda, bu harcamanın gerekçesi “Kurum tanıtımının en iyi şekilde yapılarak kurum imajının yükseltilmesine katkıda bulunmak” olarak belirtildi.

763 personel çalışıyor

MASKİ Genel Müdürlüğü bünyesindeki çeşitli birimlerde, 2019 yılı Haziran ayı sonu itibari ile 763 personelin istihdam edildiğinin açıklandığı planda, bu personelin kategorileri şu şekilde belirtildi: Memur personel 119, işçi personel 19, sözleşmeli personel 28, sürekli işçi sayısı ise 592, geçici görevli personel 5, toplam 763”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • Turan (4 yıl önce)
    Suya bu ay Yüzde 20 zam yapmışlar. ElDemek ki Tanıtım için para lazım.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Makam ve protokol masrafından tasarruf yok. Köylünün malına haciz var. Bu mu belediyecilik.
    0
    0
    Yanıtla
  • hamdi (4 yıl önce)
    birimlerde en geç fatura takip eden daha doğrusu en gevişek belediye maski birimidir daha doğrusu günü gününe alaçagını takip etmeyen ondan alıp öbürünün sırtına vuran bi birimdir neden de bügün görüyorsunuz elk faturanız var en geç bir ay bekliyor ödemesen hemen ihbar gönderiyor örneyin doğal gaz faturası buna nasıl bulup ödüyorlar günün gününe ama oy uğruna kiracı içiyur suyu harcıyor senelerçe hata on yılık ondan sonra gidip ev sahibinin kapısına dayanıyor ve yahuta abone olan veat etmiş kim kimde alaçağını bilmiyor yok içra yok faizi diye yok bu masrafı yok şu masrafı diye bilmiyorki nasıl tahsilatını ede gününde takip etsene bir faturanı alamadınsa ikinçi faturada suyunu keski az iken ödeye nerdesin oy uğruna başkalarını kurban etmeyin degerli yetkiler sizin işiniz bu değilmi neden günü günne takip etmiyorsun madem senin görevlin var işçin var memurun var ne iş yapıyorlar takip etsinler sanki sen ödemeyene iylikmi yapıyorsun hayır ondan sonrada yok icra yok faizi zamanında takip etsene
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemalettin (4 yıl önce)
    Vay be ne kurum imajıymış sadece basına ağırlamaya bu kadar para harcanır mı? İnsan Allah’tan korkar. Kimin parasını kime dağıtıyorsunuz? Kendi reklamınız için bu kadar para ayrılır mı? Sizin derdiniz ne hizmet ne Malatya! Sizin derdiniz başka! Koskoca Güngör Caddesini 20 bin TL’ye yaptık diye gerçek olmayan bayanlarda bulundunuz. Demek siz 20 bine öyle bir caddeyi yapıyorsanız, sadece hava atmak için ayırdığınız bütçe ile demek ki; 525 tane Güngör caddesi genişliğinde ve uzunluğunda altyapı bitirmeniz gerekiyor, büyük başkanımızın hesabına göre ? bunların hepsinin takipçisi olacağız ve not zamanı notumuzu vereceğiz. He bu arada suyada %20 zam yapmışsınız, ne yapacaksınız bu kadar parayı? İş yapın iş, iş yaparsanız bu millet sizin bedava reklamınızı yapar!
    0
    0
    Yanıtla
  • Osman (4 yıl önce)
    Ye mammo ye yemekle bitmez gel keyfim gel ne güzel hayat biz 3 kuruşa 10 takla atarken idarecilerimiz prestij tanıtım adı altında iyi yiyiler vallaha hakkını veriler helal olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan (4 yıl önce)
    Okuyunca insanın tüyleri diken diken oluyor.. Haczedilemeyecek mallar listesi daraltılsın... Yani MASKİ demek istiyor ki, vatandaşın buzdolabına kanun gereği el koyamıyorum, halbuki su borcu karşılığında buzdolabını da götürebileyim....Bir başka rezalet, dağınık yerlerdeki alt yapı masrafları vatandaştan alınsın diyorlar. Yani mezrada eviniz varsa para verin ki su getirelim, kanalizasyon yapalım. İyi de MASKİ, senin görevin başka ne ola ki. Suyu , kanalizasyonu vatandaş kendi parasıyla getirecekse sana ne ihtiyaç kala ki? Kapınızı kilitleyip gidin, vatandaş kendi başının çaresine baksın..
    0
    0
    Yanıtla
  • nedim sevim (4 yıl önce)Ramazan isimli kullanıcı yorumuna
    Bravo , cok iyi yorumlaşmışsınız...
    0
    0
    Yanıtla
  • Gelde Ağlama (4 yıl önce)
    Toplam 10 milyon reklam ve makamın ağarlanmasına harcanacakmış. Ve ayrıntılı ölçme değerlendirme sona erecekmiş. Kurum hafızası silinip İcra için daha çok haciz yapma yolu aranacakmış ne diyelim Allah akıl fikir versin
    0
    0
    Yanıtla
  • Aleyna (4 yıl önce)
    Ohaa... Makam ve protokol faaliyetleri için yaklaşık 5.5 Milyon TL .. bu neyin bütçesi ne hizmeti bu acaba öğrenebilir miyiz ?? Bana faydası ne bunun ? İşçinin emekçinin maaşını düşürüp müdür daire başkanı mi sefa sürüyor?
    0
    0
    Yanıtla
  • nedim (4 yıl önce)
    Kendi düşen ağlamaz... Gelen gideni aratır derler... Ah Ahmet Ah... Nerdesin...
    0
    0
    Yanıtla
  • Garip (4 yıl önce)
    Tabiki her kurum yeni senenin başında planlama yapmalı ona göre yatırım izleme politikalarını düzenleyip kamuoyuna sunmalıdır benim dikkatimi çeken ise makam ve protokol harcamaları için ayrılan bütçe sonuç olarak maski belediyeye ait bir kurulus bu kurulusun “kurumun imajı tanıtımı “ adı altında böylesi bir harcama bütçesi ayırması helede böylesi bir zamanda çok manidar sebebi ise daha dün önceki dönem belediye başkanını özel kalem giderleri diye harcanan meblaları eleştiri yagmuruna tutan malatya kamuoyu ve yerel basın acaba bu bütçeyi gördükleri zaman neler diyecekler merak içerisindeyim yazık günahtır 1 milyon vatandaşın hakkı var tanıtım adı altında böylesi devasa harcama bütcesi acıklanması beni üzdü selahattin gürkan tasarruf diyerekten personelin maaşını keserek tasarruf sagladıgını düsünürken peki bu nedir açıklayın bize BU NE PERHİZ BU NE LAHANA TURŞUSU
    0
    0
    Yanıtla
  • öneri (4 yıl önce)
    stratejinizi fayda/maliyet yönünden olumlu geliştirmenizi öneririm. Aklınızdan geçirdiğinizi bireysel-toplumsal kullanıcılara adil yansıtmanızı öneririm. küçük şehirken küçük belediyenin ihmalini, büyük şehir olunca istemeye yüzünüz tutmadığı için gıyaben borç takibi yapmak yazık-günah vebaldir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Harun (4 yıl önce)
    Bu başlığı atarken stratejik plan hakkında hangi uzmanlık ve engin tecrubenize dayandiniz editör :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Kahraman Malatyalı (4 yıl önce)Harun isimli kullanıcı yorumuna
    Harun, cevabı basit kardeşim. Okumuşlar ve yazmışlar. Başlığın neyini beğenemedin merak ettim..
    0
    0
    Yanıtla
  • Enteresan bir plan diye yorum yaparcasına başlık atamazlar . Yorumu yorumcular yapar yada okuyan okuyucular değerlendirir. Ozaman niyet farklı olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • muhasebeci (4 yıl önce)
    siz önce içinizdeki yolsuzluğu çözün. millete sırtınızı yaslıyacağınıza. Kızılay gibi faaliyet alanlarınızı genişletip gelirinizi artırabilirsiniz.5 milyon küsür imaj yaratmakmış. olmayan şeyi nasıl düzelteceksiniz. evlerin sularını keseceğinize kollanan işyerlerini kesin. 119 memur diyorsunuz ya kaçı iş yapıyor onu söyleyin kaçı masasının başında mesai saatlerini verimli kullanıyor. 592 adet sürekli iççi tabi o kadar olur bir olaya 10 adam gönderip biri iş yapamazsa o kadar olur veya benim akşam ihbar ettiğim yeraltı dan gelen su sızıntısını sabah 8 de yapmaya gelirseniz devlet memuru gibi doğal olarak zarar edersiniz. daha çok şey yazardım da ben oradaki 119 memur kadar boş vaktim yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Orhan (4 yıl önce)
    Doğu Kollektörü yapıyoruz diye 8 köyün lağımını topladılar. Yaygın daki yaşar Karataş a ait evinki de eklendi. MASKİ Genel müdürünün özel talimatıyla Yenice köyü Çay mezrasında benim evimin yanında künk patlatılarak dereye verildi. Lağımın içinde kediler köpekler yüzüyor. Bu gidişle bulaşıcı hastalık riski ayan beyan ortada. Selahattin beyin de haberi var. Büyük rezalet devam ediyor. Dilekçelerime kısaca " yetkimiz yok" şeklinde cevap verdiler.
    0
    0
    Yanıtla
  • bek (4 yıl önce)
    köyden şehre göçü iyice artırırsınız.5.5 milyonluk protokol hizmetleri masrafıyla birçok köyün su sıkıntısı çözülür.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Her ay ödediğiniz faturayı başkasının ödememesi sizin tepkinizi çekmiyor mu
    0
    0
    Yanıtla