18 KATLIK İMAR YETMEDİ 23 KATA ÇIKARDILAR! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son iki yıldan bu yana sert bir şekilde eleştirdiği, son olarak da geçtiğimiz yılın Kasım ayında Fatih Belediyesi’nin düzenlediği ‘Kültürel Mirası İhya’ toplantısında dile getirdiği ‘Dikey yapılaşma’ sorunu konusunda vali ve belediye başkanlarına verdiği “Dikey yapılaşmaya son verin ve engelleyin” talimatını Malatya umursamadı. Malatya Büyükşehir Belediyesi, 18 kat imar iznini nedeniyle sorunlu olan eski Özel İdare İş Merkezi'nin (eski Şirket Han'ın yeri) bulunduğu parselin kat yüksekliğini 23’e çıkardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şehirlerin kimliğini ve doğasını bozduğu, betonlaşma ile şehirleri boğduğu gerekçesiyle dikey yapılaşmanın engellenmesi konusunda vali ve belediye başkanlarına verdiği talimatı yok sayıldı. Erdoğan’ın tepki gösterdiği söz konusu imar değişiklikleri eski Özel İdare İş Merkezi arsası için yapıldı.
Hüseyinbey Mahallesi 171 ada 206 no.lu parselde (Akpınar – Kışla Caddesi’nin kesiştiği alan) bulunan eski Özel İdare İş Merkezi, burayı kapatılan İl Özel İdaresi’nden devralan Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014 yılı Temmuz ayında satılmak üzere ihaleye çıkarılmış, tek katılımcı olan, LC Waikiki Mağazacılık Hizmetleri Ticaret A.Ş. 15 milyon TL’ye satın almıştı. Söz konusu şirket, bir süre sonra, 206 numaralı parsele bitişik olan 221 no.lu parseli de satın alarak, arsasını genişletti ve satın aldığı parseldeki inşaat hakkını, Eski İl Özel İdare binasının bulunduğu parselde kullanmak üzere imar plan değişikliği talebinde bulundu.
Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi geçtiğimiz yılın Mart ayı toplantısında, Battalgazi Belediye Meclisi’nin uygulama imar planında yaptığı imar değişikliğini onaylayarak, zaten sorunlu olan 18 kat imar iznini, 23 kata, bina yüksekliğini 69,25 metreye çıkardı.
Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Battalgazi Belediyesi’nin teklifi ile yaptığı imar planı değişikliğine ilişkin alınan 14.3.2017 tarihli kararda şöyle:
“Malatya ili, Battalgazi ilçesi, Hüseyinbey Mahallesi, 171 ada 206 ve 221 nolu parsellerin tevhid edilmesi şartıyla, tek bir yapı kütlesi oluşturmak için, her iki parseli zeminde 5 kat doldurmak, 206 nolu parselin mevcut imar planından gelen 6, 7 ve 8. katlarının yapı alanlarının yeni oluşacak parsele ilave edilerek kullanılması ve mevcut imar planında belirlenmiş olan kat adedi ve plan hükümleri değişmemek şartıyla binanın toplam yapı yüksekliğinin en düşük kottan 69, 25 metre ve yapının 6.katından itibaren yapı yaklaşma mesafelerinin batı ve kuzeyden 3' er metre, doğudan 7,5 metre olarak değiştirilmesini içeren 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğinin kabulüne, oy çokluğuyla karar verildi”.
Mimarlar Odası “Haksız, hatalı, imtiyazlı ve İmar Kanunu’na aykırı bir karar” şeklinde açıklama yapmıştı.
Mimarlar Odası Malatya Şubesi yetkilileri, Atatürk Caddesi ile Akpınar Meydanı’nın kesiştiği noktada bulunan arsalara verilen 18 kat yükseklik iznini “haksız, hatalı, imtiyazlı ve İmar Kanunu’na Aykırı” olarak değerlendirmiş ve iptal edilmesi gerektiğini savunmuştu.
Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Ahmet Şahin, konuya ilişkin olarak şu açıklamayı yapmıştı:
“Büyükşehir Belediye Meclisi, Mart Ayı 2. oturumunda Atatürk Caddesi ile Akpınar Meydanı’nın kesiştiği noktada bulunan Hüseyinbey Mahallesi 171 ada 206 parsel ve 171 ada 221 parseldeki kat artış talebini kabul edip, imar adasında bu parseller için farklı imtiyazlı bir uygulamaya geçerek, kat yüksekliğini normal şartlardan 2.5 kat daha fazla yani 54 metre yüksekliğe müsaade etmekle başta İmar Yönetmeliği’nin 29. maddesini (Bina yükseklikleri ve önündeki yol genişlik şartını) ihlal etmekle birlikte şehrimizin en büyük sorunlarından biri olan araç trafiğine ekstra bir yük getireceği kaçınılmazdır. Ayrıca aynı ada içinde bulunan yan parsellere düşük kat imalatı verilecek olması Büyükşehir Meclis kararının ne kadar haksız ve hatalı bir karar olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu sebeple Mimarlar Odası Malatya Şubesi olarak, başta kamuoyu nezdinde çevresel tahribata sebep olacak kararın; temiz şehir anlayışıyla bağdaşmadığını bildirmekle birlikte Malatya Büyükşehir Meclisinin bu hatalı kararını iptal etmesi gerektiğini düşünüyoruz.”
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
FOTOĞRAFLAR: 18 katlık imar izni 23 kata çıkarılan gökdelen inşaatında son durum