SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Erdoğan 'Yatay' Dedikçe Bunlar Daha da Yükselttiler!

0
Güncellendi - 2018-01-24 02:55:48
Erdoğan 'Yatay' Dedikçe Bunlar Daha da Yükselttiler!
A- A+ PAYLAŞ

18 KATLIK İMAR YETMEDİ 23 KATA ÇIKARDILAR! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son iki yıldan bu yana sert bir şekilde eleştirdiği, son olarak da geçtiğimiz yılın Kasım ayında Fatih Belediyesi’nin düzenlediği ‘Kültürel Mirası İhya’ toplantısında dile getirdiği ‘Dikey yapılaşma’ sorunu konusunda vali ve belediye başkanlarına verdiği “Dikey yapılaşmaya son verin ve engelleyin” talimatını Malatya umursamadı. Malatya Büyükşehir Belediyesi, 18 kat imar iznini nedeniyle sorunlu olan eski Özel İdare İş Merkezi'nin (eski Şirket Han'ın yeri) bulunduğu parselin kat yüksekliğini 23’e çıkardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şehirlerin kimliğini ve doğasını bozduğu, betonlaşma ile şehirleri boğduğu gerekçesiyle dikey yapılaşmanın engellenmesi konusunda vali ve belediye başkanlarına verdiği talimatı yok sayıldı. Erdoğan’ın tepki gösterdiği söz konusu imar değişiklikleri eski Özel İdare İş Merkezi arsası için yapıldı.

Hüseyinbey Mahallesi 171 ada 206 no.lu parselde (Akpınar – Kışla Caddesi’nin kesiştiği alan) bulunan eski Özel İdare İş Merkezi, burayı kapatılan İl Özel İdaresi’nden devralan Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014 yılı Temmuz ayında satılmak üzere ihaleye çıkarılmış, tek katılımcı olan, LC Waikiki Mağazacılık Hizmetleri Ticaret A.Ş. 15 milyon TL’ye satın almıştı. Söz konusu şirket, bir süre sonra, 206 numaralı parsele bitişik olan 221 no.lu parseli de satın alarak, arsasını genişletti ve satın aldığı parseldeki inşaat hakkını, Eski İl Özel İdare binasının bulunduğu parselde kullanmak üzere imar plan değişikliği talebinde bulundu.

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi geçtiğimiz yılın Mart ayı toplantısında, Battalgazi Belediye Meclisi’nin uygulama imar planında yaptığı imar değişikliğini onaylayarak, zaten sorunlu olan 18 kat imar iznini, 23 kata, bina yüksekliğini 69,25 metreye çıkardı.

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Battalgazi Belediyesi’nin teklifi ile yaptığı imar planı değişikliğine ilişkin alınan 14.3.2017 tarihli kararda şöyle:

“Malatya ili, Battalgazi ilçesi, Hüseyinbey Mahallesi, 171 ada 206 ve 221 nolu parsellerin tevhid edilmesi şartıyla, tek bir yapı kütlesi oluşturmak için, her iki parseli zeminde 5 kat doldurmak, 206 nolu parselin mevcut imar planından gelen 6, 7 ve 8. katlarının yapı alanlarının yeni oluşacak parsele ilave edilerek kullanılması ve mevcut imar planında belirlenmiş olan kat adedi ve plan hükümleri değişmemek şartıyla binanın toplam yapı yüksekliğinin en düşük kottan 69, 25 metre ve yapının 6.katından itibaren yapı yaklaşma mesafelerinin batı ve kuzeyden 3' er metre, doğudan 7,5 metre olarak değiştirilmesini içeren 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğinin kabulüne, oy çokluğuyla karar verildi”.

Mimarlar Odası “Haksız, hatalı, imtiyazlı ve İmar Kanunu’na aykırı bir karar” şeklinde açıklama yapmıştı.

Mimarlar Odası Malatya Şubesi yetkilileri, Atatürk Caddesi ile Akpınar Meydanı’nın kesiştiği noktada bulunan arsalara verilen 18 kat yükseklik iznini “haksız, hatalı, imtiyazlı ve İmar Kanunu’na Aykırı” olarak değerlendirmiş ve iptal edilmesi gerektiğini savunmuştu.

Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Ahmet Şahin, konuya ilişkin olarak şu açıklamayı yapmıştı:

“Büyükşehir Belediye Meclisi, Mart Ayı 2. oturumunda Atatürk Caddesi ile Akpınar Meydanı’nın kesiştiği noktada bulunan Hüseyinbey Mahallesi 171 ada 206 parsel ve 171 ada 221 parseldeki kat artış talebini kabul edip, imar adasında bu parseller için farklı imtiyazlı bir uygulamaya geçerek, kat yüksekliğini normal şartlardan 2.5 kat daha fazla yani 54 metre yüksekliğe müsaade etmekle başta İmar Yönetmeliği’nin 29. maddesini (Bina yükseklikleri ve önündeki yol genişlik şartını) ihlal etmekle birlikte şehrimizin en büyük sorunlarından biri olan araç trafiğine ekstra bir yük getireceği kaçınılmazdır. Ayrıca aynı ada içinde bulunan yan parsellere düşük kat imalatı verilecek olması Büyükşehir Meclis kararının ne kadar haksız ve hatalı bir karar olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu sebeple Mimarlar Odası Malatya Şubesi olarak, başta kamuoyu nezdinde çevresel tahribata sebep olacak kararın; temiz şehir anlayışıyla bağdaşmadığını bildirmekle birlikte Malatya Büyükşehir Meclisinin bu hatalı kararını iptal etmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR: 18 katlık imar izni 23 kata çıkarılan gökdelen inşaatında son durum

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

47 yorum yapılmış

  • Yerelli (6 yıl önce)
    Yüksek binayı kaldıracak cadde ve sokak lazım. O cadde ve sokak da burada yok. Allah korusun. Bir deprem olsa ilk yardım ve kurtarma ekipleri dahi bir adım atacak yol kalmaz. Yüksek binalar daha açık alanlarda yapılmalıdır. Öte yandan Malatya gittikçe betonlaşıyor. Yeşil, açık alan ve temiz hava ile oksijen yok oluyor. Bu da Üst solum yolları ve akciğer vs hastalıkları olarak karşımıza çıkıyor. Malatya’da insanların nefes alacak yerleri kalmadı. Sağlıklı bir çevrede yaşam için kişi başına 14 m² yeşil alan olması gerekirken, bu miktar Malatya’da 3 m² altındadır vs. hal böyle iken hala bu yapıyı savunanları, Çevre ve şehircilik bakanlığı hava kalitesi izleme istasyonu MALATYA http://www.havaizleme.gov.tr/Default.ltr.aspx“ bakmalarını tavsiye derim. Yarın sağlık vb. bir sorunuyla karşılaşınca da ağ vağ etmesinler. Bakara süresi 195. ayeti kerimede yüce Allah “…kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayın…” buyurmaktadır. Kolay gelsin MALATYA!
    0
    0
    Yanıtla
  • DAYICIĞIM (6 yıl önce)
    Bir de resimde görülen arkadaki binalara bakınız. hepsi de rezalet. asıl onların yıkılması lazım. depreme dayanıksız ilkel rezalet binalar. hepsi de enerji yutan canavarlar. biriketten duvar mı olur. bilmeyen birine resmi göstersen Afrikada bir şehir sanır. bir ulusal gazeteye resmi koyup burası neresi diye sorun bakalım ne cevaplar gelecek
    0
    0
    Yanıtla
  • Nurten Yıldırım (6 yıl önce)
    Yüksek binayı modernleşmek olarak görenlere şaşıyorum . Bu kış istanbula kar neden yağmadı önce onu araştırın. Sonra yüksek binalara heves edin. Pardon modern olun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yüksek bina modernlik değil binanın kendisi için modern bina denmis iyi okuyun ki sanayi ve finans için bu yapılar lazım. Sit alanı değil tarihi alan değil. Peki amerikada 100 120 katlı binaların olduğu yüzlerce Binaya rağmen aynı yerde ama yağış kar ile mücadele var ne alaka. Bina ile değil dünyadaki zararlı gazların artması ile alakali iklim değişikliği sonra bilmiş bilmiş yapmayın lütfen.
    0
    0
    Yanıtla
  • Harun (6 yıl önce)
    Amerikada Paris'te istanbulda Londra'da oluyor Anadolu'ya geldimi yok şu plan yok bu plan şehrimizin şirketi en azından bu şehre yapıyor yapsınlar Malatyada yakışır. İnşallah güzel modern bir bina olur zaten şehir merkezi yeni bir yapılaşma alanı değil. Malatyada modern ve yüksek binalar artsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyali (6 yıl önce)
    23 çok az 50 yok 100 kat olmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (6 yıl önce)
    bi ihalede bize verin Allah aşkına ..biz de yolunu bulalım hem akp yandaşlarına..adamlar gözümüzün önünde zengin oluyor..bize de bi ihale Allah aşkına..
    0
    0
    Yanıtla
  • DAYICIĞIM (6 yıl önce)ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Geç kaldın kardeşim. Daha önceleri neredeydiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • dayımız yok bari sen bize dayılık yap dayıcığım...
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (6 yıl önce)
    arkadaşlar yeniler bilmez bizim orda şirket hanımız vardı yazık oldu şehir zaten dar yüksek olmasına karşıyım mimar sinan cad .bakınca daracık beton yıgınları nasıl ruhun daralmaz . ne yazıkki vizyonsuz yerel yöneticilerin dar bakış acısından memleket beton yıgını ve parksız bahcesiz kalmış var olan yeşilligi kullanmışız doganın dengesi bozuldugu gibi malatyalı olarak pisikolojimizde bozulmuş kuru yazı yerler varken sen kalk karakavak. barguzu .kileyik . aşagıbanazı.tecde yi betonlaştır.yazık oldu malatyama yazık
    0
    0
    Yanıtla
  • remzi (6 yıl önce)
    Yapılsın diyen arkadaşlar çarpık yapılaşmadan haberleri yok galiba.Olmaz kardeşim olmaz.Gitsin beydağına yapsın 23 katlı binayı.
    0
    0
    Yanıtla
  • serhat (6 yıl önce)
    merkezde yapılacak sehrin havası degısecek hasutluk yapmayın ya projeyı ıncelersenız bıtmıs hali var resımlerınde yapan fırmada meraklısı degıl emın olun zorla verıldı yapılmısken enıyısı olsun tek olsun mantıgı ıle haraket edılıyor sabredın görün
    0
    0
    Yanıtla
  • çevresinde gezersen o resimlerde nasıl bir yapı olduğunu görürsün
    0
    0
    Yanıtla
  • fatih (6 yıl önce)
    Yatırım Yatırımdır.Yüksek olmasının hiç mahsuru yok.Belki çevredeki eski köhne binalarında dönüşümüne katkısı olur.Dar düşünmeyin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Volkan (6 yıl önce)
    Bence yüksek kat olmasında hiçbir mahsur yoktur. Belediyeyi sırf eleştirmek için eleştirmek haksızlık olur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • terran (6 yıl önce)
    hani bunların meşhur '' bir kereden bişe olmaz'' lafı var ensar vakfı için demişlerdi, bir kere kanunlar prosesörler delindimi dikiş tutmuyor...kernek meydanındaki bina,FK da adamına göre kat yüksekliği hangisini söyleyelim...Allah ıslah etsin yada kahru perişan etsin..meylam neylerse güzel eyler...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (6 yıl önce)
    Karışmayın da acık yüksek binalar olsun şehir merkezimizde. Büyükşehir olduğumuz belli olsun. Elazığ kıskansın!
    0
    0
    Yanıtla
  • Hıdır (6 yıl önce)
    Malatya'ya bir yatırım yapılıyor.Yüksek alçak ne farkeder kardeşim.Elin memleketinde yüzlerce yüksek bina var bırakın bir an önce bitsin hiç olmazsa bir kaç kişi iş bulup ekmeğini çıkarır. Hasedin bu kadarına pes doğrusu.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Asım Onur (6 yıl önce)
    Binalar dikey olarak depreme dayanıklı yapılırsa az toprakta daha çok iskan olur ve bu sayede tarıma ve yeşil alana daha çok toprak kalmış olur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hatice (6 yıl önce)
    SENDE İŞ ADAMI OL SENDE ZENGİN OL SANA DA VERIRLER 23 KAT 31 KAT
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (6 yıl önce)
    tamamen gereksiz bir yatırım.malatya nın ekonomik gücü belli en fazla 1000m2 lik bir alan 15milyona alındı.eğer 23 kat yapılırsa inşaat maliyeti en azından 50 milyon olur.yani 60-70 milyonluk bir inşaat zararına yapılan bir iş ,çarşının içinde sıkışmış bir yapı olacak.buranın satılmadan yeşil alan park olması gerekiyordu.şehri yönettiğini sananlar burayı sattı.sanki malatya manhatten arazi değeri merkezden 5km dışarı çıktın mı .nerede ise beleş.23 kat değil malatya da 5 kattan fazlası bile ticari olarak rantabl değil.muhtemel ki burayı yapan şirkette birkaç yıl sonra yarı fiyatına satmak isteyip de satamayacak.tamamen desinlere yapılan bir iş.zararını malatya halkı çekecek.orarada ki yoğunluğu siz düşünün artık.normalde adım atacak yer yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)
    Daracık yola 18.kat.Amaç ne acaba ? Trafik sorununu bitirmek mi acaba......Pardon 23.KAT.
    0
    0
    Yanıtla
  • serdar aslan (6 yıl önce)
    Sıkıntı yok kardeşim, proje sahibi AK Parti Doğanşehir Belediye Başkanı Vahap Küçük Beyin.23 değil 250 çıksa yine de kimsenin gıkı çıkmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)
    Elazığ da 28 katlı rezidanslar evler yapılıyor adamlar da ses yok... bir kaç tane yüksek binamızda olsun neolmus ki?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • şehirle büyükşehiri kıyaslamayın lütfen. :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Gökhan (6 yıl önce)
    23 kat yetmez arşa kadar olmalı... Şirketin sahibine bakın bu imar izninin nasıl alındığını anlarsınız. Normal vatandaşın balkonunun çıkmasını milim milim hesaplarlar , şehrin göbeğinde yan yana yürünemeyen bölgeye gökdelen izni verirler. Bunların yatacak yeri yok bu dünyada....
    0
    0
    Yanıtla
  • nazim (6 yıl önce)
    50 kat yapsınlar belki gönülleri doyar saygılar
    0
    0
    Yanıtla
  • Pırasa (6 yıl önce)
    eski slogan neydi AK eller Ak iller... 35 istesin yaparlar 45 desin yine yaparlar. Malatyanın neresinde 23 kat var.
    0
    0
    Yanıtla
  • DAYICIĞIM (6 yıl önce)
    Önemli olan tekniğine uygun yapılması. İnşallah güzel bir yapı olur. yakışır Malatyaya
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert Korkmaz (6 yıl önce)
    Inşaat alaninin önündeki bariyerlerde var fotoğrafları?
    0
    0
    Yanıtla
  • Faruk (6 yıl önce)
    Olsun 23 kat olsun size neki adamin arsasi is merkezi yapiyor bence guzel olur
    0
    0
    Yanıtla
  • Hacı Bekir (6 yıl önce)
    olmusken 100 mere yukseklik olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Tekin06 (6 yıl önce)
    18 veya 23...Neden bu kadar takıyorsunuz..Ve neden bu memlekette birşey yapılmaya başlayınca engellemek için her türlü haberi yapıyorsunuz....
    0
    0
    Yanıtla
  • ramazan koyunoğlu (6 yıl önce)
    malatyada belediyecilik yönetimi işte gördügünüz gibi yanlarındaki varoş ve çürük binaların yıkılıp görüntüsü güzel altına otopark yapılarak şehrin yükünü almış olursun hemde binanın şehre bakışı güzel olmazmı diyeceksiniz şahıs malları nasıl anlaştıra bilirim diyeceksiniz kolay kardeşim binaların zemin hariç üst katları hepsi varoş belediye olarak şehrin yenilenmesi için güzel yapılar olması gerekir çürümüş kötü görünümlü binalırın yıkılıp birleştirilerek şehre güzellikler sağlamak otopark sorununu ortada kaldırıp trafik akışını sağlamak belediyenin yöneten ekipleri nerede bunları görmüyormu mühendis ve mimar arkadaşlara sesleniyorum sahaya çıkın çalışınki işleri bilesiniz masa üzerinde sadece çalışmak olmaz bu şekilde imar verilirse şehir şehirlikten çıkar malatya küçük köy olur
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (6 yıl önce)
    Cimere bir mail atın. Bunların bir sonu gelsin kardeşim. Nasıl idarecilik. Yollar yama be çukur. Allah'ımdan diliyorum gazabıyla götüre bu belediye idarecilerini.belediyeciliğin içine ettiniz be..
    0
    0
    Yanıtla
  • Cumali Kaya (6 yıl önce)
    23 katlı değil 18 katlı yallan haber. Buraı eskiden batakhaneydi o zaman haber yapmıyordunuz. Memleke güzel bir hizmet ve yatırım.
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI (6 yıl önce)
    Malatya'ya yapılan bir yatırımıda Allah Rızası için destek olun köstek olmayın. Ancak laf üretiyorsunuz, bundan dolayı çevre vilayetler aldıbaşını gitti, bu kafayla ancak park açarsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • ALİ RIZA bozkurt (6 yıl önce)
    Halkın iyi bir şehirde sorunları çözülmüş ulaşımı hal edilmiş bir şehirde yaşamı sağlamak belediyenin görevi ancak arsa rantı,paraa akla gelince herşey şahane ,herşey tıkır tıkır işler kanunmu var ki uygulansın...En yetkili sivil toplum örgütü Mimarlar Odası Kanuna aykırı diyor....yetmezmi .....!.#adalet
    0
    0
    Yanıtla
  • oktay (6 yıl önce)
    hele birde aynı fikirde ise 50 imar da olur diğer taraftan müteahitlerin burnundan getirirlermilletin su parasını icraya vermeyi bilirler
    0
    0
    Yanıtla
  • cem (6 yıl önce)
    adamlar kaldırımı bile işgal etmişler birine araba çarpacak belediye utansın
    0
    0
    Yanıtla
  • vatandaş (6 yıl önce)
    Adalet
    0
    0
    Yanıtla
  • vatandaş
    0
    0
    Yanıtla
  • Reis44 (6 yıl önce)
    Bu insaatin yapımını destelliyorum. Şehrinimize güzel bir görünüm katacaktir. Yatay yapılaşma her şehirde mümkün değildir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat Bey (6 yıl önce)
    bu yapılacak avm mi otel mi herneyse projesi falan yok mu? Hiçbir yerde proje resimleri görseller falan bulamıyorum...
    0
    0
    Yanıtla
  • ilk 3 veya 4 katı lcw magazası, geriye kalan katlar tanesi 400 binden satılacak büro
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (6 yıl önce)
    deve sormuşlar boynun niye eğri, demiş ki nerem doğru ki...
    0
    0
    Yanıtla
  • Deve değil deveye...
    0
    0
    Yanıtla