Özgün dokusunun "restorasyon" çalışması adı altında tahrip edilmiş olduğunu görüntülediğimiz, restorasyondan bir süre önceki hali üstteki fotoğrafta görülen ve "Restorasyon Adı Altında Yeniden İnşa" haberimize konu olan Battalgazi ilçesindeki Kanlı Kümbet'te yapılanlara TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Yüksek Mimar Münir Erkal'dan onay geldi. Erkal, Battalgazi'de restorasyonu süren Kanlı Kümbet ve Ulu Cami'de inceleme.. yaptı. Erkal, Kanlı Kümbet'teki "restorasyon yöntemi"nde bir "anormallik" görmedi!.
Battalgazi İlçesi'ndeki gezi kapsamında önce Kanlı Kümbet'deki restorasyon çalışmalarını inceleyen TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erkal, "Battalgazi Ulu Camii ve çevresi Malatyamız'ın tarihi ve kültürel varlığında çok önemli bir alan. Ben, özellikle TBMM Çevre Komisyonu Başkanı olduktan sonra tarihi eserlerin tekrar ayağa kaldırılması için bir takım çalışmalar başlattım. Çalışmalar kapsamında önce proje çalışmalarını sonra da restorasyon çalışmalarını başlattık. Öncelikle Kanlı Kümbet'in ve Ulu Camii'nin restorasyon ihalelerini yaptık ve çalışmalar başladı. Kanlı Kümbet 110 bin YTL, Ulu Camii ise 1 milyon 500 bin YTL tutarında ihale edildi. Çalışmalar projeye uygun olarak sürdürülüyor" dedi.
Battalgazi İlçesi'nde ilk defa sistemli, ödenekli ve projesi olan bir çalışmanın yapıldığını belirten Erkal, "Restorasyon çalışmalarının Battalgazi'nin tarihi dokusuna güzelliğini insanlara yansıtacak şekilde yapmak lazım. Bu ilk eserler bu şekilde yapıldığı takdirde diğer eserlerin yapılması içinde insanlarımıza bir şevk verecektir. Diğer eserlerin de restorasyonu yapılacak" diye konuştu.
Kanlı Kümbet'in kubbesini yıkılarak yeniden yapılmasıyla ilgili bir soruya ise Erkal şu cevabı verdi: "Kubbenin üzerinde çok az bir şekilde, belki de yüzde 25'ine yakın bir kısmı kalmıştı. Sistemin ayakta kalma şansı yoktu. Sistem hemen hemen çökmek üzereydi".
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve beraberindeki diğer partililerle birlikte Ulu Camii'ndeki restorasyon çalışmaları hakkında bilgi alan Erkal, "Ulu Camii, bizim mimarlık tarihimizde odak noktası olan önemli bir eser. Malatya'nın tarihi dokusu açısından çok büyük bir anlam ifade ediyor. Burası 1 milyon 500 bin YTL'ye ihale edildi, ancak burada para sınırı yoktur, restorasyonun ihtiyacına göre ödenek aktarılacaktır. Buradaki çalışmaları daha yakın olarak takip edeceğiz" şeklinde konuştu.
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise "Milletvekilimiz Münir Erkal Bey'e, tarihi eserlerimizin restorasyon edilmesi konusunda gösterdiği ilgiye teşekkür ederiz. Buradaki tarihi eserleri turizme açmamız için öncelikle restorasyon etmemiz gerekiyor" dedi.