Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün dünyadaki 300 kayısı çeşidini barındıran Gen Bankası'ndaki erken olgunlaşan kayısıların hasadına başlandı.
Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı bir kurum olarak kayısıda çeşitliliği artırmak için Gen Bankası oluşturduklarını hatırlattı.
Bu çalışma çerçevesinde Akçadağ ilçesine bağlı Karapınar'da, merkeze bağlı Tecde Mahallesi'nde ve Battalgazi ilçesindeki yerleşkelerinde 3 ayrı kayısı bahçesi oluşturduklarını kaydeden Zengin, bu bahçelerde 300'er çeşit dünyanın pek çok ülkesinin kayısılarının bulunduğunu ifade etti.
Kayısı bahçelerinin kurulmasının çeşitliliğin azalmasının önüne geçebileceğini dile getiren Zengin, ''Herhangi bir çeşit kayısı hastalık veya başka bir nedenle kaybolursa diğer örneğiyle takviye edebilelim diye çeşitliliği koruyoruz'' dedi.
Gen Bankası'ndaki erkenci çeşitler olarak bilinen ''Hırmanlı'', ''Tekeler'' ve ''Silistre de Derona'' kayısı çeşitlerinde hasada başladıklarını kaydeden Zengin, bu çeşitleri herhangi bir ısıtmaya, korumaya tabi tutmadıklarını ve buna rağmen serayla birlikte ve hasat mevsiminden 20 gün önce olgunlaştıklarını anlattı.
-Rekolte, geçmiş yıllara göre yüksek olacak-
Bu yıl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde kurulan ve aralarında Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün de bulunduğu komisyonun kayısı rekoltesini 149 bin 500 ton olarak belirlediğini hatırlatan Zengin, rekoltenin geçmiş yıllara göre yüksek olduğunu aktardı.
Zengin, ''Bu yıl verimli bir yıl olacak. Buna rağmen fiyatın o kadar düşeceğini tahmin etmiyorum. Çünkü ürünlerde dolu zararı çok. Havaların yağışlı olmasından dolayı kızıl lekeler var. Bu nedenle kaliteli kayısı az. Fiyatların geçen sene ile aynı olmasını bekliyoruz'' diye konuştu.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.