Malatya Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener yaptığı açıklamada, "Temmuz ayının ilk haftası ishalli hastalıklarda “Ağızdan Sıvı Tedavisi” haftası olarak ele alınmaktadır. " dedi.
Doktor Şener, Türkiye'de beş yaş altı nüfusta özellikle yaz aylarında ishalli hastalıkların sık görüdağünü söyleyerek açıklamasını şöyle sürdürdü;
"İshal: Günlük dışkılama sayısı kişiden kişiye ve beslenme düzenine göre değişmekle beraber dışkının normalden daha sulu ve günde üç defadan sık yapılması haline ishal denir. Fakat anne sütüyle beslenen bebekler normalden daha sık dışkı yapabilirler. Bunu ishal vakası olarak değerlendirmemek gerektiği unutulmamalıdır.
İsal Neden Önemli: İshalin iki önemli tehlikesi ölüm ve beslenme yetersizliğidir. Ölüm öncelikle vücuttan büyük miktarda su ve tuz kaybı sonucu meydana gelir.
Ayrıca ishal, kötü beslenen çocuklarda daha sık görülür ve daha ağır seyreder. İshalin kendiside beslenme bozukluğuna neden olur. Çünkü ishalde su ve tuzun kaybı yanında vücuttan besin maddeleri de kaybedilir. İshalli bir kişi açlık hissetmeyebilir. Eğer anneler yanlış uygulama olarak ishalli çocuğu beslemezlerse çocukta beslenme bozukluğu gelişebilir. Bu nedenle her ishalli hasta mutlaka aile hekimine başvurmalıdır. Başta ishal durdurucu ilaçlar olmak üzere hiç bir ilaç hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Sağlık kuruluşlarında hastanın değerlendirilmesi yapılıp gerekli tavsiye ve tedavilerde bulunulacaktır.
İshalli hastalıkların çoğu basit önlemlerle ve hastaneye yatırılmaya gerek kalmaksızın, evde tedavi edilebilir. Tedavinin ana amacı vücuttan kaybedilen sıvının yerine konmasıdır. Bu amaçla, sanılanın aksine ishalli çocuğa her zamankinden daha çok su ve sulu gıdalar verilmeli, çocuk emziriliyorsa emzirmeye devam edilmelidir.
Eğer sağlık personeli tarafından çocuğunuza “Ağızdan Şeker Tuz “ paketi verilmişse tarif edildiği şekilde hazırlayıp veriniz. Eğer çocuğunuz verilen sıvıyı alamıyorsa, kanlı ishali ve kusması varsa mutlaka hastanede yatırılarak tedavi gerekeceğinden vakit kaybedilmeden hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
İshalden Korunma : Ağız yoluyla bulaşan ishal, önlenebilir bir hastalıktır.*Bebeklere ilk altı ay sadece anne sütü verilmelidir, *Çocuklar yaşına uygun yeterli ve dengeli beslenmelidir, *Temiz içme suyu kullanılmalıdır, *Meyve, sebzeler tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır, *Eller, yemekten önce ve tuvaletten sonra mutlaka sabunla yıkanmalıdır,
Sonuç olarak, ishalli hastalıkların, anne ve babalar tarafından ciddiye alınması, özellikle çocukların vakit kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna götürülmesi, verilen tedavi ve önerilerin dikkatli bir şekilde uygulanması gerekmektedir.
Tüm sağlık kuruluşları ve çalışanları halkımızın hizmetinde olup, erken tedavinin ishalde hayat kurtarıcı olduğu unutulmamalıdır. "
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.