Malatya- Adıyaman- Gaziantep- Adana karayolunun yeni güzergahı üzerinde Erkenek yakınlarında inşa edilmekte olan tünellerin altından geçtiği dağın üst kısmında meydana gelen kaymanın önemli bir tehdit oluşturmadığı, ayrıca tünelin zemininin yapılan ek projeyle güçlendirildiği bildirildi. Konunun malatyahaber.com ve Görüş Gazetesi tarafından gündeme getirilmesinin ardından Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk ve Karayolları Elazığ 8. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi ile görüşmeler yapan AKP Milletvekili Öznur Çalık, dağdaki toprak kaymasının eriyen karın toprağı yumuşatmasından kaynaklandığının ve tehlike oluşturmadığının, ancak yine de tünellerin girişlerinde 4.5’ar metrelik uzatma yapılarak, tünel girişinin emniyete alındığının kendisine iletildiğini söyledi.
YETKİLİLER İNCELEME YAPTI..
Milletvekili Çalık, Doğu ve kuzey ile güney illerini birbirine bağlayacak çok önemli bir ulaşım güzergahı olan yol üzerindeki Erkenek mevkiinde, gidiş ve geliş 2’şer şeritli olmak üzere 1840’ar metre uzunluğunda iki tünel inşa edilmekte olduğunu, tünellerin Malatya girişi tarafında dağın üst kısmında meydana gelen ve beton palyaları patlatan toprak kaymasının bir tehlike oluşturmadığını söyledi.
Konudan haberdar olmasının ardından durumu bakanlık müsteşarı ve bölge müdürüyle görüştüğünü belirten Çalık, ayrıca geçtiğimiz günlerde Karayolları Elazığ Bölge Müdür Yardımcısı ile beraberindeki yetkililer tarafından burada inceleme yapıldığını kaydetti.
“EK PROJE YAPILDI, SIKINTI YOK..”
Tünelin zemininin daha güçlendirilmesi için yapılan ek projenin uygulanmakta olduğunu, kazı ve destek çalışması yapıldığını belirten Çalık, şöyle konuştu:
“Karayolunun Malatya- Erkenek arasındaki 83 kilometrelik bölümünün 74 kilometresi, duble yol olarak büyük ölçüde tamamlandı. Tünel yakınındaki 9 kilometrelik bölümde çalışmalar devam ediyor. Karayoluna tünellerle birlikte bugüne kadar 100 milyon liralık harcama yapıldı. Ancak, zemin güçlendirilmesi için ek proje yapılıp ödenek artışı istenmişti. Bu nedenle yol ve tünellerin toplam proje bedeli 135 milyon 606 bin liraya ulaştı. Gereken ek ödeneğin 25 milyon liralık bölümü 2013 yılında kullanılacak.
Yapılan çalışmalarla tünelin içerisinde kazı ve destek işlemi gerçekleştiriliyor. Tünel imalatında şu an için bir sıkıntı bulunmuyor.
Görüştüğümüz yetkililer bize, dağda meydana gelen kaymanın kar erimesi ve toprağın yumuşamasından kaynaklandığını, bunun önemli bir tehdit oluşturmadığını, ancak yine de tünelin Malatya giriş ve çıkışlarında 4.5 metrelik bir uzatma yapıldığını, tünelde herhangi bir sorun bulunmadığını, bölgede de heyelan olmadığını bize ilettiler.”