SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Eski Ordu Komutanı Huduti Yeniden Yargılanıyor

Eski Ordu Komutanı Huduti Yeniden Yargılanıyor
A- A+ PAYLAŞ

Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun Fetullahçı Terör Örgütü FETÖ'cü askerlerin 15 Temmuz Darbe Girişiminin Malatya ayağında 15 yıl hapis cezası alan 2. Ordu eski Komutanı Orgeneral Adem Huduti’ye verilen cezayı yasal ve yeterli gerekçe gösterilmeksizin takdiri indirim uygulanmasına yer olmadığına karar verilmesi nedeniyle bozması ve cezasından indirim uygulanmasına karar vermesi üzerine yeniden yargılanmaya başladığı davanın ilk duruşmasında, Huduti'nin tahliye talebi reddedildi. Tutuklu Huduti ile birlikte 4 sanık ise tutuksuz yargılanıyor.  

Malatya’da 2. Ordu ve 7. Ana Jet Üssü’ndeki Darbe Girişimi davasında 15 yıl cezaya çarptırılan dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ve ile birlikte yargılanan 3’ü general 14 subaya ağırlaştırılmış müebbet, 2 subaya da müebbet hapis veren Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından Temmuz 2019’da onaylamıştı.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Yargıtay Başsavcılığının yaptığı itiraz üzerine  Malatya´daki FETÖ´nün darbe girişimi davasında “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası´nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek” suçuna yardımdan 15 yıl hapis cezası verilen dönemin 2. Ordu'nun eski komutanı eski orgeneral Adem Huduti yönünden verilen hükmü,  “Anayasayı ihlal suçuna yardım” etme suçundan cezalandırılmasına karar verilirken yasal ve yeterli gerekçe gösterilmeksizin takdiri indirim uygulanmasına yer olmadığına karar verilmesi nedeniyle bozmuş ve cezasında iyi hal uygulanmasını kararlaştırmıştı.  

Hakkındaki hüküm bozulan 2. Ordu eski komutanı Adem Huduti ile birlikte Yargıtay 16. Ceza Dairesince "Anayasa'yı ihlale yardım" suçunu oluşturup oluşturmadığının, sanıkların FETÖ ile bağlantılarının bulunup bulunmadığının araştırılması gerektiği gerekçesiyle  haklarında beraat kararları bozulan Huduti'nin tutuksuz eski koruma astsubayları Fatih Gürcan ile Eyüp Özcan, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan  2. Ordu Komutanlığı eski İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili'nin emir astsubaylığını ve korumalığını yapan tutuksuz sanık astsubay Hasan Ayaz ve 7. Ana Jet Üs Komutanlığı Eski Güvenlik Tabur Komutanı Yüzbaşı Murat Mutlu, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanmaya başladılar.  

Adem Huduti Sincan Cezaevinden, Fatih Gürcan ile Eyüp Özcan, Ankara Adliyesinden ve  Hasan Ayaz ise Aksaray Adliyesinden SEGBİS üzerinden duruşmaya katıldılar. Sanık Murat Mutlu ise duruşmada hazır bulundu.  

Adem Huduti savunmasında, “Bozma öncesi savunmalarımı tekrar ederim, bozma ilamındaki aleyhe hususları kabul etmiyorum, Yargıtay Ceza Genel Kurulu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı üzerine sınırlı şekilde inceleme yapmıştır, bu hususta lehime bir karar oluşmuştur, dosyanın tekraren incelenerek beraatime ve tahliyeme karar verilmesini talep ediyorum. Eğer mahkeme bana ceza verecekse, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ya da verilecek cezanın kamuya yararlı bir işte çalıştırılma seçenek yaptırımına çevrilmesine muvafakat ediyorum” dedi.

Sanıklar Fatih Gürcan, Eyüp Özcan, Murat Mutlu ve Hasan Ayaz haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek beraatlarını talep ettiler.  

Duruşmada hazır bulunan Cumhurbaşkanlığı Avukatı Bayram Taşkın, “Şikayetimiz devam etmektedir. Yargıtay'ın bozma ilamına iştirak etmiyoruz. Tüm sanıkların iddianamedeki sevk maddeleri uyarınca cezalandırılmasını talep ederiz” dedi.

Sanık avukatları, müvekkilleri hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.  

Sanık Adem Huduti avukatı ve aynı zamanda oğlu olan  Ersin Oktay Huduti, babasını cezaevinde sakat kaldığını belirterek, “Müvekkilin üzerine atılı suçlama ihmalen işlendiği iddiası söz konusudur. Bu hali ile tutuklamanın ölçülü olmadığı açıktır. Müvekkil ceza infaz kurumunda sakat kalmıştır. Kaçma şüphesi söz konusu değildir, tahliyesini ve hüküm ile birlikte beraatine karar verilmesini talep ediyoruz.” dedi.

Huduti’nin oğlu ve avukatı Ersin Oktay Huduti, aynı  zamanda 2. Ordu eski komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel, dönemin Malatya Valisi Mustafa Toprak, dönemin Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz ve Kara Kuvvetleri Eski Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’ın tanık olarak dinlenmesini de talep etti.

Mahkeme Heyeti tarafından, sanıklar hakkında yeni lehe aleyhe bilgi, belge, beyan olup olmadığı varsa gönderilmesi için Malatya İl Emniyet Müdürlüğüne müzekkere yazılmasına,  Sanık Adem Huduti’nin avukatının  tanık dinletme ve bilirkişi raporu aldırılması yönündeki taleplerinin dosyanın gelmiş olduğu aşama itibariyle esasa yarar sağlamayacağı gerekçesiyle rededilmesine ve Adem Huduti’nin tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Mahkeme Heyeti duruşmayı ileriki bir tarihe erteledi.

Bu arada, Yargıtay 16. Ceza Dairesi kararına göre; darbe girişimine yardım suçundan, rütbeleri de sökülen 2. Ordu Eski İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili, 2. Ordu Eski Harekat Destek Yarbaşkanı Tuğgeneral Zeki Karataş, 7. Ana Jet Üs Eski Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık, 2.Ordu Eski Plan Hareket Şube Müdürü Albay Bahadır Erdemli, 2. Ordu Eski Harekat Başkanı Albay Erkan Varol, 2.Kara Havacılık Alay eski Komutanı Albay Mustafa Özkan, 7. Ana Jet Üs Eski Harekat Başkanı Albay Tayfun Tuna, 2. Ordu Eski İcra Subayı Binbaşı Eyüp Kök, 2. Ordu’da görevli Binbaşı İbrahim Dede, 7.Ana Jet Üs 171. Filo Eski Komutanı- Pilot Binbaşı Metin Çivilibal, 7 Ana Jet Üs 171. Filo’da görevli Pilot Binbaşı Tuncay Öztürk, 2. Ordu İstihkam Alayı Tabur Eski Komutanı Yarbay Ahmet Üçbudak, 2. Ordu İstihkam Alayı Eski Komutan Vekili- Yarbay İsmail Akın hakkında verilmiş ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını onaylamıştı. 

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız