SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Eski Ordu Komutanına 2. Yargılamada İndirimli Ceza

Eski Ordu Komutanına 2. Yargılamada İndirimli Ceza
A- A+ PAYLAŞ

Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin Malatya ayağında, 15 yıl hapis cezasına çarptırılan dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti’ye verilen cezayı “yasal ve yeterli gerekçe gösterilmeksizin takdiri indirim uygulanmasına yer olmadığına karar verilmesi” nedeniyle bozması sonucu yeniden yapılan yargılamada 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Ceza “Anayasayı ihlale teşebbüse yardım” suçundan verildi.

Malatya'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin davada yargılanan dönemin 2.Ordu Komutanı Adem Huduti, Malatya 1.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 2018 yılındaki karar duruşmasında, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçuna yardım etmekten 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay 16.Ceza Dairesi, Malatya’daki FETÖ darbe girişimi davasında dönemin 2.Ordu Komutanı Adem Huduti’ye verilen 15 yıl hapis cezasını onarken, Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Huduti’ye verilen cezayı “yasal ve yeterli gerekçe gösterilmeksizin takdiri indirim uygulanmasına yer olmadığına” karar verilmesi nedeniyle bozmuştu.
Cumhurbaşkanlığı avukatı Bayram Taşkın, sanığın iddianamedeki sevk maddelerine göre cezalandırılmasını talep eti.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasına 6 yıl 5 aydır tutuklu bulunan 2. Ordu eski komutanı Adem Huduti tutuklu bulunduğu Sincan cezaevinden SEGBİS aracılığıyla katıldı.

Huduti, esas hakkındaki savunmasında kendisinin bir tehdit ve düşman olarak görüldüğünü ileri sürerek, kendisinin suçunun darbecileri öldürmeyip yargıya teslim etmek olduğunu, darbe girişimi gecesi tehdit edilerek Ankara’ya kaçırılmak istendiğini, 49 yıllık devlet tecrübesini kendisini de MİT tarafından dinlenildiğini bildiğini ve o geceki bu dinleme kayıtlarının mahkemeye getirilmesini istediğini, beraatine karar verilmesini talep etti.

Huduti’nin oğlu ve anı zamanda avukatı olan Oktay Huduti, Malatya darbe girişimi davasında beraat eden ancak daha sonra FETÖ ile bağlantısı çıkınca itirafçı olan dönemin Emir Subayı Binbaşı Sedat Kaya için, “Serdar Kaya hepimizi kandırdı, FETÖ’den itirafçı oldu” dedi. Avukat Huduti, babasından sonra  2. Ordu Komutanı olarak göreve gelen ve darbe girişimi gecesi Van’da görev yapan Orgeneral İsmail Metin Temel’in mahkeme dosyasında bulunan ifadelerini de kabul etmediklerini söyledi.

Mahkeme Heyeti, esas hakkındaki ifadelerin alınmasını ardından yargılamayı sonlandırarak dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti’ye  “Anayasayı ihlale teşebbüse yardım suçundan” 12 yıl 6 ay hapis cezası  hükmederek, Huduti’nin tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Mahkeme heyeti, dosyadaki Yargıtay tarafından haklarındaki karaları bozulan ve yeniden yargılanmaya başlayan tutuksuz sanıklar dönemin koruma astsubayları Fatih Gürcan,  Eyüp Özcan ve Hasan Ayaz ile Murat Mutlu’nun dosyalarını ise ayırdı.

Bu arada, Yargıtay 16. Ceza Dairesi kararına göre; darbe girişimine yardım suçundan, rütbeleri de de sökülen 2. Ordu Eski İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili, 2. Ordu Eski Harekat Destek Yarbaşkanı Tuğgeneral Zeki Karataş, 7. Ana Jet Üs Eski Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık, 2.Ordu Eski Plan Hareket Şube Müdürü Albay Bahadır Erdemli, 2. Ordu Eski Harekat Başkanı Albay Erkan Varol, 2.Kara Havacılık Alay eski Komutanı Albay Mustafa Özkan, 7. Ana Jet Üs Eski Harekat Başkanı Albay Tayfun Tuna, 2. Ordu Eski İcra Subayı Binbaşı Eyüp Kök, 2. Ordu’da görevli Binbaşı İbrahim Dede, 7.Ana Jet Üs 171. Filo Eski Komutanı- Pilot Binbaşı Metin Çivilibal, 7 Ana Jet Üs 171. Filo’da görevli Pilot Binbaşı Tuncay Öztürk, 2. Ordu İstihkam Alayı Tabur Eski Komutanı Yarbay Ahmet Üçbudak, 2. Ordu İstihkam Alayı Eski Komutan Vekili- Yarbay İsmail Akın hakkında verilmiş ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını onaylamıştı.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız