Eskimalatya bölgesi başta olmak üzere Malatya Ovası'nda sulama suyu sıkıntısı nedeniyle kayısı bahçelerinin kurumaya yüz tutması ve kurumayan ağaçlarında önümüzdeki yıl meyve vermeyecek durumla karşı karşıya kalması olayının benzeri 2008 yılında da yaşanmıştı. Aradan 9 yıl geçti. Sorun yine aynı ve bulunan çözüm ise 9 yıl önceki yöntem oldu.
Eskimalatya bölgesinde kayısı bahçeleri sulama suyu nedeniyle sulanamıyor ve çiftçiler, uzun yıllardan beri her kuraklık döneminde karşı karşıya kaldıkları sorunları bu yılda yaşamaya başladılar. Eskimalatya’nın önemli bir bölgesine sulama suyu Derme Kanalı üzerinden aktarılıyor. Derme Kanalı’nın ana beslenme kaynağı ise Çat Barajı. Bu yıl kuraklık nedeniyle Çat Barajı’ndaki su seviyesi önemli ölçüde düştü ve ihtiyaca cevap veremeyecek duruma geldi.
Bu yıl yaşanılan sorun, yine kuraklık nedeniyle 2008 yılında da yaşanmıştı. O yılda Çat Barajı’nda su seviyesi düşmüş ve Eskimalatya’daki kayısı üreticileri yine sulama suyundan dolayı sorunlar yaşamıştı. O yıl için çözüm; 26 Ağustos 2008 tarihinde Çat Barajı’nın işletme seviyesine düşen suyun DSİ tarafından kurulan pompalarla, Derme Kanalına suyu taşıyan Çat Tüneline su verilmesiyle bulunmuştu. Bu yıl için ise çözüm için aynı yöneteme başvurulduğu belirlenirken ve AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Çat Barajı’nın göletin de dipten su alınarak sulama krizi yaşanılan yerlere suyun verilmesi için tedbirler alınıyor.” açıklamasında bulundu.
DSİ 9 YIL ÖNCEKİ YÖNTEMİ UNUTTU MU?
Bu yıl yaşanılan sıkıntının aylar öncesinde biliniyor olmasına ve Çat Barajı’ndaki su seviyesinin işletme kodunun altında olmasına rağmen, pompalarla Çat Tüneline ve ardından Derme Kanalına su verilmesi yöntemine geç başvurması ise çiftçilerin daha fazla sorun ve sıkıntı yaşamasına neden oldu.
9 YIL ÖNCE ÇAT BARAJI’NDA NELER KONUŞULMUŞTU?
Ağustos 2008’de Eskimalatya ve yakın bölgesinde yaşanan sulama sıkıntısı Çat Barajı'ndan pompa yardımıyla alınan suyun Derme Kanalına verilmesi ile çözüme kavuşturulmuştu.
Dönemin AKP Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Ömer Faruk Öz, Mücahit Fındıklı ile dönemin Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürü Nevzat Aksu, Çat Barajı’na gitmiş ve kurulan pompalarla suyun Çat Tüneline verilmesi çalışmalarını incelemişti.
AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, "Kuraklık Malatya'da önemli bir sorun. İlçelerimizde sulama ile ilgili sorunlar var. Konuyla ilgili çalışmalar başlattık. Sulama kanallarımıza akan sularımız konusunda çalışma başlattık ve 5 sondajla bu sorunu şimdilik çözüme kavuşturduk. Çat Barajında 30 milyon metre küp azalma var. DSİ yaptığı çalışmalar ile önemli bir hizmet Malatyalılara sunulmuş oldu" demişti.
Dönemin AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz; "Bürokrasi işleri yokuşa sürme sanatı değil, istenildiğinde sıkıntılar gideriliyor. Su seviyesi azalmış ancak, sorun çözülmüş. Bürokrat sorunları çözen insandır. Ciddi bir kuraklık var. Malatya içinde su sıkıntısı üzerinde durulan bir sıkıntı. Suyun iyi bir teknikle kullanılmasını sağlamak amacındayız" şeklinde konuşmuştu.
Dönemin AKP Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı ise "Malatya'da kuraklık var denilmişti ancak, Çat Barajı'nı görene kadar böyle bir ürküntü ve korku beni sarmamıştı. Su artık barajın dibine kadar gelmiş. Bütün hepimiz, çiftçilerimiz bu suyu sulasın diye yapıyoruz. Malatya su zengini bir il değil, elimizdeki suyu modern sulama sistemleriyle sulamamız gerekiyor. yoksa suyu bulamayabiliriz" demişti.
Dönemin Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürü Nevzat Aksu ise, "Su seviyemizin işletme seviyesinin altına düşmesi nedeniyle su sıkıntısı yaşamamak için biz 4 gün bir çalışma yaptık. Su kotunun altındaki suyu 5 adet pompayla tünel girişine veriyoruz. 1.5 metre küp suyu buradan gönderiyoruz. 3 günden beri sulamaya suyu veriyoruz. Malatya halkımızın mağduriyetini önlemek için büyük çaba harcadık. Biz bu suyu halkımızın hizmetine sunduk" şeklinde bilgi vermişti.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
ARŞİV FOTO: 2008'deki Çat Barajı'ndan Çat Tüneli'ne su aktarılması çalışmalarından