SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Esnaf Borcunu Ödeyemiyor, Yüksek Faiz Yüzünden Kredi Kullanamıyor"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin (fotoğrafta sağ başta), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın 12 Ağustos Pazartesi günü Ankara’da esnaf temsilcileri ile yapacağı toplantıda Malatya’nın ve deprem bölgesindeki esnafların sorun ve taleplerini dile getireceğini ve hazırlanan dosyayı takdim edeceğini bildirdi.

Malatya ile deprem bölgesindeki esnafların büyük bir mağduriyet içerisinde olduğunu belirten Başkan Şevket Keskin, “Malatya esnafı büyük bir mağduriyet içerisindedir. Esnaf ayağa kalkmadan deprem bölgeleri ayağa kalkamaz. Malatya’da öncelik, ticari hayatın bir an önce hayata geçirilerek canlandırılması gerekmektedir.” Dedi.

Mücbir sebep halinin uzatılması ile birlikte esnafın vergi ve prim borçlarını silinmesini sürekli dile getirdiklerini kaydeden Başkan Keskin, “İlimizde meydana gelen deprem sonrasında ilimiz mücbir sebep ilan edilmiş vergiler, SGK ve Bağ-Kur primleri, gelir, stopaj vergileri, Damga Vergisi, KDV, MTV vergisi 31 Ağustos 2024 tarihine kadar ertelenmiştir. Esnaf sadece beyannamesini verebilmekte parası olmadığından ödemesini yapamamaktadır. Depremler nedeniyle vergi, sosyal güvenlik, kredi, kira ve piyasaya olan diğer borçlarını ödeyemeyen esnafımız devletimizden destek ve katkı beklemektedir. Mücbir Sebep Halinin uzatılmasını talep ediyoruz. Deprem bölgesinde bulunan İşyeri ve evi yıkılan esnaflarımızın SGK ve Bağ-Kur primleri, gelir, stopaj vergileri, Damga Vergisi, KDV, MTV, vergi, elektrik, doğalgaz ve  2023 yılından önceki tüm girdilerinin silinmesini  borçlarının devletimiz  tarafından karşılamasını talep ediyoruz.” İfadelerini kaydetti.

Keskin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a sunacağı dosyasında deprem bölgesi esnafa ayakta durabilmesi için mutlaka birikmiş olan devlet alacaklarının silinmesi gerektiğini talebinin de yer alacağını da aktararak, “Deprem bölgesindeki esnaflarımız mutlaka faizsiz kredi ve hibelerle desteklenmeli. Esnaflarımızın birçoğu zamanında borcunu ödeyemediğinden sıkıntı çekmekte ve yüksek faiz oranları ile de bankalardan kredi kullanamamaktadır. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi faiz oranı %29 olarak uygulanmakta. Bu faiz oranı makul seviyeye düşürülmeli.” dedi.

Deprem bölgesi esnafına ÖTV’siz araç verilmesi konusunda da taleplerinin de bulunduğunu aktaran MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Deprem bölgesindeki ticari faaliyette bulunan esnaflarımız için 2016 yılında uygulanan ÖTV’siz araç desteğinin bir kez daha uygulanması, deprem bölgesindeki aracını değiştirmek isteyen esnafın yükünü hafifletecektir.” dedi.

KOSGEB kredi ve hibe desteklerinden deprem bölgesi esnaflarının büyük bir mağduriyet yaşadığını da bir kez daha gündeme getirerek, sorunun çözülmesini talep edeceğini ifade eden Keskin, “KOSGEB tarafından 6 Şubat depremlerinden sonra esnaf ve sanatkarımıza sağlanan faizsiz 2 yıl ödemesiz kredi desteği için başvurular 29 Aralık 2023 tarihinde sona ermişti. Kredi desteğinden esnafımızın bir bölümü yararlanmış, ancak başvuru dosyası olan yüzlerce esnafımız halen o krediye ulaşamamıştır. Yine KOSGEB Kredi desteklerinden esnafımızın bir bölümü yararlanmakta çoğu meslekler ise yararlanamamaktadır. Meslek ayrımı olmaksızın tüm meslek kollarının KOSGEB desteklerinden faydalanmalarını talep ediyoruz. Durdurulan kredinin bir an önce açılmasını talep ediyoruz.” ifadelerini de kaydetti.

Esnafın prim gün sayısının 7 bin 200 güne indirilmesi talebinin de dosyada yer aldığını aktaran Keskin şöyle konuştu: 

“Tüm kesimlerin eşit haklara sahip olması ve sosyal güvenlikte norm birliğinin sağlanması için prim gün sayısı eşitlenmeli. SSK'lı çalışanların iki katı kadar mesai yapan esnafımızın yıpranma payı düşünülerek, ödemesi gereken prim gün sayısını 9 bin günden 7 bin 200'e indirilmesi ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanım sözünü vermişti, düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz”

MESOB Başkanı Keskin, 6 Şubat depremlerinde Malatya’da Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, kooperatif ve çok sayıda esnaf odası hizmet binalarının ağır hasar görerek yıkıldığını hatırlatarak, “AFAD, odaların ve kooperatiflerin hak sahipliği başvurularını kabul etmemiştir. Mevzuata göre, tüzel kişiler hak sahibi olamıyor. Birlik, oda ve kooperatiflere de hak sahipliği tanınarak, devletin kredi ve hibe imkanları verilmeli” dedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • MECZUP (4 hafta önce)
    Malatya esnafı kendi ayağına sıktı ve sıkmaya devam ediyor, Malatya esnafı vicdanlarını kasaya kilitleyip kilidi beydağının ardına atmış, çünkü bir düğün için kıyafetler, gelinlik, düğün salonu, kuaförü, çerezinden tutun kınasına diğer illerin iki katı fiyatına satıyor, daha dün aynı kıyafetleri Malatya'daki 5 abiye elbise fiyatı toplam 45 bin ila 50 bin lira arasında, Elazığ'da 23 bin liraya aldım kalkmış Malatya esnafı zor durumda demeyin senin mağazan yıkıldıysa bizimde evimiz yıkıldı sen bu vicdansızlığı Malatyalı ya yaparsan zararını malatyalıdan çıkarırsan böyle ağlamaya devam edersiniz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cero (4 hafta önce)
    Kalitesiz malı bire alıp beşe satmakla esnaf olunmuyor maalesef.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • HASAN (4 hafta önce)
    Kesinlikle Malatya berbat bir şehir haline geldi. Bir şehri güzel bir yapan insanlarıdır ancak Malatya esnafında iş ahlakı yok ürünü 3-4 katından satmaya çalışıp işine gelmiyorsa alma zihniyetinde. Hepsi aynı zihniyette olduğu için bu kadar rahat söyleyebiliyorlar bunu. Çok yazık gerçekten. İnadına çok acil olmadıkça neye ihtiyacım var ise internetten alıyorum bun insanların bu şekilde para kazanmasına ben razı değilim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlx (4 hafta önce)
    Şevket keskin galiba başka malatyada yaşıyor.git bak bakalım konteyner kentlerde kaç tane esnaf kalıyor. Bir çoğunun köyde 2. Bir evi var. 1 e alıp 5 e satan esnafa değil deprem top mermisi bile işlemez. Dürüst esnafa lafımız yok eyvallah,ama birçoğu fırsatçılık yapıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Battaligazi (4 hafta önce)
    Tamürcü Cercis te fotoğrafta Garibim çoğ perişann arkadaşları hep başka şeherlere taşındı muhiti kerneği fuzuliyi bi an önce ayağa kalkması lazım yoğsa durum vahim
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Esnaf (4 hafta önce)
    Esnaflık güzel ahlak demektir. Malatya’da esnaflık bitmiştir. Ülkeyi talan ve vurgun düzenine dönüştüren iktidar zihniyeti esnafın ahlakını da tüketmiştir. İnternette 20 TL’ye satılan bir malı yılların inş malzemecisi ***Tic den mecburen lütfen 80 TL ye aldım. Bu bir ahlaksızlıktır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Gurbetci (1 ay önce)
    Deprem sonrası tedavi için il dışına taşındık. Geçtiğimiz günlerde tekrar Malatya ya döndüm. Malatya da ki esnataki zihniyet şu bir defa yakalarsam çarpayım ikinciye isterse gelmesin. Komşu şehirde 20 tl olan ürün burda 50 tl. Zanaatkar esnaf diyorsun bir tamirat işi verdik 5 dakikasını almadı adama bu olmamış dedim abi kaya gibi oldu dedi 2 gün sürmedi.Bir arkadaş anlattı bir wc nin fayan işi 6 mt kare iki usta gelecez diyip 2 saate bitirdikleri işe 4500.tl almışlar. Komşu şehirde 110 tl olan tavuk malatya da 190 tl en uygunu. Lafın kısası malatya da esnaf, zanaatkar kalmamış bir gecede binlerce kişi vefat etti ne götürdüler kefenin cebi yok. Malatyada. Öd korkusu Allah korkusunun önüne geçmiş
    %97
    %3
    Yanıtla