SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Esnafı Faiz ve Borç Kıskacından Kurtaracağız"

0
Güncellendi - 2021-12-09 02:57:07
A- A+ PAYLAŞ

"DURAN EKONOMİ ESNAFI VURDU.." CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 2021 yılı içerisinde her gün 269 esnafın kepenk kapattığını, esnafın kredi faizlerini ödeyemediğini belirterek, "İktidarımızda pandemi sürecinde kullandırılan kredilerin faizlerini sileceğiz." dedi.

Ağbaba, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Artan döviz kurları ve yüksek enflasyon, esnafların kepenk kapatmasına neden oluyor. Kasım ayında esnaf sicil gazetesi verilerine göre meslekten ve sicilden terkinini yaparak iflas eden esnaf sayısı Kasım ayı ile birlikte en az 88 bin 734 oldu.

Kasım ayında kepenk indiren esnaf sayısı, Ekim ayına göre yüzde 16 oranında artarak 9362’ye yükseldi. 2020 yılının Kasım ayına göre iflas sayısındaki artış ise yüzde 22’yi aştı.

2021 yılının ilk gününde 7,34 olan dolar kuru yüzde 80’leri aşan bir artışla 13,80 seviyelerinde seyretmektedir. Döviz kurlarının sürekli olarak artması ekonomiyi neredeyse durma noktasına getirmiştir.

Döviz kurlarında yaşanan artış nedeniyle esnaf sattığı ürünün yerine yenisi koyamamakta ve rafları boş kalmaktadır. Hal böyle olunca esnaflar hem yüksek döviz kuru hem de yüksek enflasyon verileri neticesinde dükkânlarını kapatmak zorunda kalmaktadır.

Bunun yanı sıra kapanma döneminde bankalara ve piyasalara olan borçların katlanarak artması ve esnafların kur krizine bağlı olarak borçlarını ödeyememesi de iflasların bir diğer nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır.

Türkiye’de esnaf ve sanatkârlar sicil gazetesi verilerine göre bu yıl içinde iflas eden esnaf sayısı en az 88 bin 734 olmuştur. Sadece bu yılın kasım ayında iflas eden esnaf sayısı en az 9362’dir.2020’nin kasım ayında iflas eden esnaf sayısı ise 7 bin 677’idi. Geçen yılın kasım ayına göre iflas sayısındaki artış ise yüzde 22 oranında artmıştır.

Bir başka deyişle; bu yıl içerisinde her ay 8 bin 66 esnaf her gün ise en az 269 esnaf kepenk indirmiş oldu.

Türkiye’de döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar neticesinde ekonomi artık durma noktasına gelirken, duran ekonomide ilerleyen günlerde toplu iflasların yaşanması kaçınılmazdır.

Bu yılki esnaf iflasının en çok yaşandığı il ise İstanbul oldu. 2021 yılında şimdiye İstanbul’da toplamda en az 9 bin 53 oldu.

İzmir’de bu içinde iflas eden esnaf sayısı 6 bin 30 olurken, Ankara’da toplam iflas sayısı 4910, Antalya’da 4273 ve Bursa’da 4128 oldu.

Erdoğan sürekli faize karşı olduğunu, faizleri indirdiğini söyleye dursun, bu durum esnaflarımız için gerçeklikten uzaktır.

Esnaflarımız halen kapanma sürecinde çektikleri kredilerin faizleri ile uğraşmakta ve birçok esnafımızda bu kredi faizlerini ödeyememektedir.

Kredi faizlerine ek olarak esnafın esnaf kefalet kooperatifine ve piyasaya olan diğer borçlarını da düşündüğümüzde esnaflarımızın bu borçlarla ayakta kalması mümkün değildir. İlk seçimle birlikte iktidarımızda, pandemi süresince kullandırılan kredilerin faizlerini sileceğiz. Esnaflarımızı faiz ve borç kıskacından kurtaracağız."

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Kerem (2 yıl önce)
    Ülkenin ekonomik durumu ortada iken esnafın borcunu ve faizini sileceğiz diyorsun ama bunu hangi kaynakla yapacaksın onu da bir zahmet söyle.Siz iktidara gelince para muslukları mı açılacak,krediler koşa koşa ülkeye mi akacak?Satilmadik yerler mi kaldı satıp esnafa vereceksiniz?Hadi diyelim esnafın derdine derman oldun ; asgari ücretliler, memurlar,emekliler,dar gelirliler ve SGK kapsamında çalışmayan insanları yoksulluktan hangi kaynakla kurtaracaksiniz?Size önerilerim var : vergiyi tabana yayın, örneğin kuyumcuları ve kayısı üretim ve alim satımı yapanları doğru dürüst vergilendirin.Asgari ücretten vergi almayın. Ulkemizdeki Arap misafirleri memleketlerine uğurlayin, tarımı gerçek anlamda destekleyin, tohum, ilaç ve gübre meselesine eğilin, çiftçiye mazotu maliyeti ile ve karne ile verin, esnaf kendisini o zaman zaten kurtarır, bir de kişilere çift maaş vs. verilmesini engelleyin, devlette israfı önleyin . Askerimizi yurt dışından ülkeye getirin. Milletvekili sayısını 200 e düşürün, geçiş garantisi verilen köprü,otoyol vb. ile ilgili hazine garantilerini askıya alın,sağlık harcamalarını azaltmak için denetimleri arttırın.Ozel hastanelerin vatandaşa fahiş fatura çıkarmasını engelleyin.Milletvekilleri sağlık harcamalarını kendi ceplerinden odesinler,3 dönem milletvekilligi yapmayan emekli olamasin.Emekli olan milletvekili ise emekli vali ile aynı emekli maaşını alsın .Milletvekilleri görevde iken en yüksek devlet memuru maaşını alsın.İhalelerin kanuna uygun yapılmasının takipçisi olun, Sayıştay denetimlerinin hakkını verin.Liyakat ve ehliyet esas olsun, memur alımında mülakat kaldırılsın.İhtiyac fazlası tüm kara,deniz ve hava taşıtlarını lojman ve özel dinlenme tesislerini kamu satarak elden çıkarsın.Ozel okullara yönelimin önüne geçmek için devlet okullarında kaliteyi arttırın,kalabalığı önleyin,gerekiyorsa ikili eğitim yapilabilir.Müdür ve öğretmenlere performansa göre maaş verin, rotasyon getirilsin,kamuda kimse aynı yerde 4 yıldan fazla çalışmasın.Buna tüm büyükşehirler dahil.Universite sayısını 75 e düşürün.Herkes Üniversiteyi hedeflemesin.4ncu sınıftan sonra zorunlu eğitimi kaldırın.Hıfzıssıhha Enstitüsünu tekrar açın,Seka'yi ayağa tekrar kaldırın,Et ve Balık Kurumunu da.İthalati azaltıp ihracatı teşvik edin.Sosyal yardımları vs. ülke duzelene kadar askıya alin.65 yaş maaşları da dahil.Bu önerilerimi biz hayata geçiremez istek öyle sanıyorum , maalesef İMF hayata gecirebilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz44 (2 yıl önce)Kerem isimli kullanıcı yorumuna
    Akp ne yapacak sen onu söyle yıllardır milleti sömürüyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • sinan (2 yıl önce)
    İstanbulda, İzmirde, Ankarada yaptıklarınız yapsanız keşke. Siyasi çıkarlar uğruna terör örgütüyle organik bağı olan partilerle iş tumasanız. Sayın vekilim önce bu şehirlerde size teveccüh gösteren şehir halkına kendinizi ispat etseniz. O zaman halk size inanır. Süleyman demirelde 2 anahtar verecekti. Ne vaadler gördük biz. - Süleyman Demirel'in 1991 seçimlerinde "Kim ne veriyorsa 5 lira fazlasını vereceğim,", Cem Uzan'ın 2002 seçimlerinde "Vallahi mazot 1 lira olacak" ve 1991-1995 yılları arasında kurulan DYP-SHP koalisyon hükümetinde ekonomi bakanı ve başbakan olarak görev alan Tansu Çiller'in "Herkese iki anahtar" ve "Her mahallede yüz trilyoner olacak" vaatleri unutulmazlar arasında. Keşeke samimi olsanız. Halkı aptal sanmayın. Halk akıllı sadece vatana birşey olmasın diye, vakti gelince cevabını çok güzel veriyor!!!! Size ve okurlara bir hikaye anlatayım: Bu hikaeyi anlatmamdaki gaye burada CHP düşmanlığı yapmadığımı görün diye, Yıl 2005 Kasım ayında Ankara demette Onkoloji hastahabesinde babam tedavi görüyor. Malatya'dan bir aile gelmiş, o dönem hastahaneye alınmıyor. Burada görev yapan malatyalı bir doktor Mevlüt Aslanaoğlu'nu aradı. Gece 12:15 te vekil resmi aracıyla Mevlüt Aslanoğlu hastahaneye gelip, o aileye sahip çıktı. Onları hastahaneye yerleştirdi. Eğer Mevlüt Aslanoğlu kadar samimi olursanız, halk sizi sevecektir. Bu sloganlardan öteye geçmeli ki halk size inansın. Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz!
    0
    0
    Yanıtla
  • erkan (2 yıl önce)
    Önce siz kendinizi ve milletimizi genel başkanınızdan kurtarın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mertersin (2 yıl önce)
    Nerede, nasıl, ne zaman, niçin ve aslaa
    0
    0
    Yanıtla
  • Sinirli (2 yıl önce)
    Bir AKP li olarak bu seçimde sizlere oy vereceğim, verdiklerimizi çok güzel görüyoruz, ÖZNUR ÇALIK, VE AYSUN A SADECE KENDİ PARTİLERİNDEN BİR TEPKİ BİLE GÖRMEDİK, YANİ HER ŞEYLERİ YÜZDE YÜZ DOĞRU ÖYLE GÖRÜYORLAR DEMEK Kİ, neyse seçimde herşey çok değişecek emin olun yerel seçimlerde de
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (2 yıl önce)
    Önce yenilgilere doymayan ve koltuğu bırakmayan Kılıçdaroğlu nu gönderin düşünürüz.
    0
    0
    Yanıtla