11 NUMUNE NEGATİF ÇIKTI, 2'SİNİN SONUCU BEKLENİYOR.. Vali Aydın Baruş, Korona virüsü salgınına karşı Malatya'daki tüm etkinliklerin ve programların Nisan ayı sonuna kadar ertelendiğini ifade ederek, tüm kurum ve kuruluşların yanı sıra halkın toplu bulunduğu yerlerdeki hijyen önlemlerin daha da artırıldığını bildirdi.
Valilikte gerçekleşen toplantıda Vali Aydın Baruş, Çin'de ortaya çıkan ve hızla küresel bir salgına dönüşen yeni Korona virüs hastalığı (Covıd-19)'a karşı önlemlerin arttırıldığını, Türkiye'de de şuana kadar 5 hastada tespit edilen virüsün yayılmaması adına kentlerde de alınan önlemlerin üst seviyeye çıkarıldığını ve Malatya’da şuana kadar tanımlanmış bir Yeni Korona virüs vakasına rastlanılmadığını ifade ederek, virüsün nasıl bulaştığı ve alınması gereken tedbirler ile ilgili bilgiler verdi.
Baruş, şunları söyledi:
"Bilindiği üzere Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında, solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) ile gelişen ve birçok ülkeye yayılan viral bir hastalıktır. Ülkemizde de Sağlık Bakanımızın açıkladığı gibi, şu ana kadar beş vaka tanımlanmıştır. İlimizde bugüne kadar tanımlanmış bir Yeni Coronavirüs ( COVİD-19) vakası olmamıştır.
Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) esas olarak damlacık yoluyla bulaşmaktadır. Ayrıca hasta bireylerin öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçtıkları damlacıklara diğer kişilerin elleri ile temas etmesi sonrasında ellerini ağız, burun veya gözlerine götürmesi ve temas etmesi ile bulaşmaktadır. Bulaştırıcılık süresi kesin olarak bilinmemektedir. Coronaviruslar genel olarak dış ortam dayanıklılığı olmayan virüslerdir. Ancak, bugün için COVID-19’un bulaştırıcılık süresi ve dış ortama dayanma süresi net olarak bilinmemektedir. Enfeksiyonun yaygın belirtileri solunum şikayetleri, ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Daha ciddi vakalarda, zatürre, ağır akut solunum yolu enfeksiyonu, böbrek yetmezliği ve hatta ölüm gelişebilir.
Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) Dünya genelinde ortaya çıktığı andan itibaren Valiliğimiz himayesinde İl Sağlık Müdürlüğümüz sorumluluğunda çalışmalar yapılmaya başlamıştır. Son olarak dün tüm kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri ile koordinasyon toplantısı gerçekleştirilmiştir. Şu ana kadar ilimizde hastamızın olmayışı sevindirici olmakla beraber, vaka görülmemesi için gerek kurumlarımızın gerek vatandaşlarımızın tedbirli olmaları gerekmektedir. Coronavirüs Hastalığından korunmanın en önemli yolunun hijyen olduğu, gerek Sağlık Bakanlığının gerekse ilimizdeki hekimlerimizin ısrarla vurguladıkları bir husustur. Bu kapsamda;
Tüm kurum ve kuruluşlarımızda, camilerimizde, okullarımızda, servis, minibüs ve otobüslerimizde alınan hijyen önlemlerinin arttırılmasına karar verilmiştir.
Nisan ayının sonuna kadar kamu kurumlarımızca gerçekleştirilecek her türlü toplu faaliyetler iptal edilmiştir.
Sağlık Müdürlüğümüz tarafından tüm kurumlarımıza yeteri kadar bilgilendirici afişler, broşürler dağıtılması ve kurumlarda görev yapan personele eğitimler verilmesi planlanmıştır.
Okullarda başta tuvaletler, merdiven korkulukları, kapı kolları gibi sıkça dokunulan yerler başta olmak üzere temizlik ve dezenfeksiyon tedbirlerinin arttırılmasına karar verilmiştir.
Camilerde tuvalet, abdesthane ve halıların temizlik sıklığının arttırılmasına, tesbihlerin kaldırılmasına karar verilmiştir.
Toplu taşıma araçlarının günlük temizliğinin yapılması; AVM, terminal, havaalanı gibi ortak kullanım alanlarında gerekli temizlik ve dezenfeksiyon sıklıklarının arttırılması talimatlandırılmıştır.
Kurumlarımızda yapılan bu ve benzeri çalışmaların yanında, vatandaşlarımızın da dikkat etmesi gereken hususları buradan sizlerin aracılığıyla hatırlatmak isterim.
Bulaşma yolunun esas olarak damlacık yoluyla; hasta bireylerin öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçtıkları damlacıklara diğer kişilerin elleri ile temas etmesi sonrasında ellerini ağız, burun veya gözlerine götürmesi ve temas etmesi ile olmasından hareketle tüm vatandaşlarımızın el yıkamalarına azami hassasiyet göstermeleri önem arz etmektedir. Sağlık Bakanlığının önerdiği şekilde ve en az yirmi saniye boyunca elleri sabun ve suyla yıkamak kişisel hijyeni sağlamanın ilk adımıdır.
Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağızın tek kullanımlık kâğıt mendil ile kapatılması, kâğıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içinin kullanılmasına dikkat edilmesi çevreye hastalık etkenin bulaşmasını azaltmada etkilidir.
Özellikle solunum bulguları (ateş, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, öksürme, boğaz ağrısı gibi) varlığında, öksürük ve hapşırma sırasında yukarıda belirtilen uygulamalara dikkat edilmesi, ellerin sık olarak yıkanması, mümkünse kalabalık yerlere girilmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnun kapatılması, mümkünse tıbbi maske kullanılması önerilmektedir. Burada özellikle vurgulamak istediğim husus hasta olmayan kişilerin maske takmasına gerek olmadığıdır.
Sağlıklı bireylerin taktıkları maskeleri tekrar tekrar takıp çıkarmaları, nefes verdiklerinde ortamdaki virüslerin maskelerin dış yüzeyine yapışabileceğinden sağlıklı bireylere bulaş olabileceği ve hasta edebileceği unutulmamalıdır.
Yurt dışı seyahatlerinin mecbur kalınmadıkça ertelenmesi, mutlaka gidilmesi gerekiyorsa Yurt dışından, Umre’den dönüşte 14 gün boyunca evinde ayrı bir odada, misafir kabul etmeden geçirilmesi; bu dönem içinde ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gelişirse mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmaları ve seyahat öyküsünü bildirmeleri gerekmektedir.
Hastanede yapılan hasta ziyaretlerinin mart-nisan ayı boyunca mesai saatleri içerisinde
yapılmaması, Mesai saatleri dışında belirlenmiş bir zaman içerisinde sadece hastanede yatan kişinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tek kişinin ziyareti gerçekleştirmesi, Yoğun bakımda ve palyatif bakım servislerinde yatan hasta ziyaretlerinin yapılmaması, Hasta refakat hizmetlerinin sınırlı sayıda tutularak mümkünse aynı kişi tarafından sağlanması oldukça önemlidir.
Vatandaşlarımızın Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) hastalığı hakında bilgi almak ve şüpheli bulguları varsa hastaneye gitmeden önce danışmalarını sağlamak üzere Sağlık Bakanlığının “Alo 184 SABİM Danışma Hattı” nı aramalarını öneriyorum.
Siz değerli basın mensuplarının da içinde bulunduğumuz süreçte Valiliğimiz ve Sağlık Müdürlüğümüz haricinde yapılan bilgi paylaşımlarına itibar etmemeniz, yaptığınız haberlerde kaynağı belirsiz, insanlarda panik oluşturacak, yanlış bilgi içeren yazılı ve görsel hiçbir haberi paylaşmamanız, başta sosyal medya kullanıcıları olmak üzere tüm vatandaşlarımızı doğru haberi doğru kaynağından almaya yönlendirmeniz oldukça önemlidir."
Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, “Şuana kadar 11 olası vakamız vardı. 11 olası vakanın sonuçları negatif geldi. Son olarak yine olası vaka ihtimali olan 2 hastamızdan da numune aldık, gönderdik ve sonuçlarını bekliyoruz. Hastaların numunelerini gönderdikten sonra sanki hasta koronavirüs enfeksiyonuymuş gibi biz izole bir odaya alıyoruz. O şekilde takip ediyoruz. Sonuç negatif geldikten sonra genel durumu da iyiyse evine gönderiyoruz ama yine de olası vakada olsa evde 14 gün kuralına dikkat onunda dikkat istiyoruz. Şuanda izole oda altında takip ettiğimiz hastamız yok. Son 2 vakayı da genel durumları iyi olduğu için evlerine gönderdik” dedi.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Alınan tedbirler halkımızda tedirginliği artırmaması gerekir diye düşünüyorum. Biz bu tedbirleri vatandaşımızın bu virüsten etkilenmemesi hususunda gerek yerel yönetim, gerek genel idare, gerek Sağlık İl Müdürlüğümüz, gerek diğer kurumlar bu tedbirleri alıyoruz. Bu tedbirleri, vatandaşın bu enfeksiyondan korunması amacıyla yapıyoruz. Bu tedbirler alınırken eğer vatandaşımızda ayrı bir tedirginlik yaratıyorsa, tedbirler doğru orantılı olmadığını görürüz. Dolayısıyla bizim aldığımız bu tedbirleri vatandaşlarımızın tedirginlik olarak algılamaması gerektiğini ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
Gürkan, “Vatandaşların hijyenik malzemelere hücum etmesi doğru bir yaklaşım değil. Gerek deterjan fabrikamızda gerekse de Esenlik Şirketimizde yeteri kadar malzemelerimiz var. Bu konuda kimsenin kuşkusu, tedirginliği olmasın. Diğer taraftan da Zabıta Müdürlüğümüzce bunu fırsata dönüştürmek isteyenler varsa ki şayet bize somut bir şikayet gelmedi, geldiği takdirde de bunları takip ediyorlar” şeklinde konuştu.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten