SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ev Temizleyerek Kazandığı Parayla İşini Kurdu

0
Güncellendi - 2020-01-25 05:49:42
Ev Temizleyerek Kazandığı Parayla İşini Kurdu
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da ev temizliğine giderek kazandığı parayla mantar tohumu alıp üretime başlayan Hayriye Duman, Tarım ve Orman Bakanlığının "Genç Çiftçi Projesi"nden aldığı hibeyle 500 metrekarelik tesis kurdu.

Akçadağ ilçesinde yaşayan 37 yaşındaki 4 çocuk annesi Hayriye Duman, yaklaşık 8 yıl önce televizyondan görerek mantar üretmeye karar verdi.

Eşinden habersiz ev temizliğine giderek biriktirdiği parayla tohum alarak evinin bodrumunda istiridye mantarı üretmeye başlayan Duman, bunları ilçede sattı.

Duman, ürünlerinin beğenilmesi ve talebin artması üzerine Genç Çiftçi Projesi'nden 2016'da 25 bin lira hibe desteği alarak kurduğu ve daha sonra büyüttüğü tesiste aylık 3 ton mantar üretir hale geldi.

Hayriye Duman, AA muhabirine, istiridye mantarlarının kompostlarda filizlenmesini görmenin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

Kentte 2012'de meydana gelen zirai don nedeniyle ürün elde edemediklerini ve arayış içerisine girdiklerini anlatan Duman, aynı yıl mantar üretmeye karar verdiğini ifade etti.

Evlere temizliğe giderek, kazandığı parayı sermaye yaparak 5 kilogram mantar tohumu ve bir torba hazır kompostla üretime başladığını anlatan Duman, "İlerleyen süreçte Akçadağ Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü de bana destek verdi. Müdürlük bize hazır 60 kompost verdi. Ürettiğim mantarı okullara satmaya başladım. Okullardaki öğretmenlerimizden mantarlı ekmek siparişi de geldi. 2016'da ise Genç Çiftçi Projesi'nden faydalandım, projeye eşimden habersiz müracaat etmiştim. Birde baktık ki proje onaylandı." ifadelerini kullandı.

- Üretim alanını 500 metrekareye çıkardı, paketleme ve satış yerleri açtı

Aldıkları 25 bin liralık hibe desteğiyle Çobanuşağı Mahallesi'nde 100 metrekare alanda mantar üretimine başlamak için kolları sıvadıklarını aktaran Duman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tesisin kurulumunda eşimle gece gündüz çalıştık. 2016'nın ekim ayında ise tesisimizi açtık. İki yıl burada üretim yaparak ürettiğim mantarları paketleyip kent merkezindeki marketlere dağıttım. Daha sonra eşimin Danimarka'daki kardeşinin desteğiyle şu an bulunduğumuz tesise geçtik. Böylece üretim alanımızı 500 metrekareye çıkardık. Kent merkezinde paketleme, toptan ve perakende satış yerimiz bulunuyor."

İşini sevdiğini vurgulayan Duman, mantarların komposttan çıkışlarına adeta aşık olduğunu anlattı.

Duman, aylık ortalama 20 ton kompost satışı da yaptıklarını dile getirerek, "Mantar ihracatı, kurutması, salamurası ve turşusu gibi hayallerim var. Kestane mantarı üreterek Malatya'ya tanıtmayı çok istiyorum." dedi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Kemal (4 yıl önce)
    Tebrikler Hanımefendi...Helal olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Leventli (4 yıl önce)
    Akçadağ çobanuşağı mahallesinde Bahri de değil
    0
    0
    Yanıtla
  • Ersan (4 yıl önce)
    Tek sıkıntı SİYAH POŞET kullanımı. Siyah poşet yerine daha sağlıklı poşet kullanın lütfen.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakkı (4 yıl önce)
    tebrikler de ev temizlemeyle ne kadar alıyormuş da iş kurmuş asgari ücretle ay sonunu getiremiyoruz. bizde temizlik yapalım evlere madem iyi parası
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet kocabey (4 yıl önce)
    Tebrikler, maşaalllah, Rabbim sağlıklı bereketli etsin inşallah. Güzel bir örnek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Münür Akgün (4 yıl önce)
    Tesis akçadağ bahri mahallesin de merkeze 30 havaalanı na 3 kilometre mesafede gittim gördüm benim evime komşu hakkaten örnek alınacak taktire şahan bir girişimcilik örneği kendilerini tebrik ediyor başarılar dilerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Neco (4 yıl önce)
    Tebrikler helal olsun
    0
    0
    Yanıtla