Malatya Belediyesi’nin ulaşım, trafik ve planlama uzmanlarının tüm uyarılarına karşın ihalesini yaparak toplu taşımada trambüs sistemine geçiş kararı alması konusundaki tartışmalar devam ederken, ulaşım sektörü lobisi tarafından yayınlanan bir gazetede, trambüs kararından dolayı Belediye Başkanı Ahmet Çakır önce ‘Akıllı Yönetici’ olarak övüldü, ardından ise trambüs sistemini uygulayan belediyelerin bir süre sonra bu uygulamadan vazgeçtiklerini yazarak "Şimdi sıra Malatya’da" sözleri ile adeta sektörün itirafı gibi oldu.
Trambus sisteminin toplu taşıma alanında uygulanmış ve eskimiş teknolojisi nedeniyle artık kullanılmadığını savunan ulaşım uzmanları ve bir dönem İETT Genel Müdür Yardımcılığı yapan AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz’ün bu konudaki eleştirilerini de doğrulayan sektör itirafı ‘Kent İçi Toplu Taşıma’ Gazetesi’nin Aralık 2013 tarihli nüshasında yayınlandı.
Trambus sisteminin daha yaygın biçimde bilinen adıyla ‘Troleybüs’ sistemi olduğunu belirten ‘Trambüs Malatya’da’ başlıklı yazının ‘Troleybüs (Trambüs)’ ara başlıklı bölümünde, dünyada ilk trambüs (troleybüs) sisteminin 29 Nisan 1882 tarihinde Berlin’in banliyösünde kurulduğu, Türkiye’deki ilk trambüs sisteminin ise 1947 yılında kurulduğu ve 1981 yılında hizmetten kaldırıldığı vurgulandı.
İstanbul Belediyesi’nin 1960 yılında ‘daha ekonomik’ olduğu gerekçesiyle trambüs sistemi kurduğu belirtilen yazıda, İstanbul’daki trambüs sisteminin 1984 yılında kaldırıldığı, İstanbul’un 23 yıllık trambüs (troleybüs) macerasının, trambüs araçlarının İzmir Belediyesi’ne satılmasıyla sona erdiği belirtildi ve ‘ Şimdi sıra Malatya’da denildi.
Toplu taşıma araçları sektörü tarafından yayınlanan ‘Kent İçi Toplu Taşıma Gazetesi’nde yayımlanan ‘Trambüs Malatya’da’ başlıklı yazının ‘Trambüs itirafı’ bölümü şöyle:
TROLEYBÜS (TRAMBUS)
“Dünya’da, ilk Trambus (Troleybus) Sistemi 29 Nisan 1882 tarihinde Berlin’in banliyösünde ku- rulmuş. Türkiye’de ise ilk Trambus (Troleybus) Sistemi; 1947 yılında Ankara’da kurulmuş, 1981 yılında da hizmetten kaldırılmış. İstanbul’a, 1960 yılında, daha ekonomik olması da göz önüne alınarak Trambus (Troleybus) Sistemi kurulmasına karar verilmiş. 16 Temmuz 1984’te de kaldırılırmış. Araçlar, daha sonra İzmir Belediyesi’ne bağlı ESHOT (Elektrik, Su, Havagazı, Otobüs ve Troleybüs) Genel Müdürlüğü’ne satılmış ve Troleybüsler’in 23 yıllık İstanbul macerası da böylece son bulmuş. Şimdi, sırada Malatya var..”.
BİR BUS AMA!..
Uzmanların tüm uyarılarına rağmen 50 milyon TL’ye ihale eden ancak 1960’lı yıllarda büyükşehirlerde kullanıldıktan sonra çöpe atılan, demode troleybüs sistemini yeni bir ulaşım arcıymış gibi kamuoyuna trambüs adıyla lanse eden Malatya Belediyesi’nin bulduğu bu ismin Karayolları Trafik Kanunu ve yönetmeliğinde yer almadığı ortaya çıkmıştı.
Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Temmuz 2012 yılında yaptığı troleybüs projesine ilişkin basın toplantısında basın mensuplarının trambüs ile troleybüs arasında ne gibi farklar olduğuna ilişkin ısrarlı sorularına “ İsme takılmayın arkadaşlar. İsmi hep beraber Troleybüs de koyabiliriz kayısıbüs de koyabiliriz. Trambus da diyebiliriz, Tebus da diyebiliriz, Elektriklibus da diyebiliriz” sözleriyle geçiştirmişti.
Haber: Güler HAZAR– Yeni Malatya Gazetesi