Malatya Belediye Meclisi 2006 yılının ilk toplantısını Belediye Başkanı Cemal Akın ve Meclis Üyelerinin katılımıyla Meclis toplantı Salonunda gerçekleştirdi. Toplantıda Gündemde bulunan Otobüs hatlarının kiraya verilmesi, İmar konuları ve Gündeme eklenen Merkeze atanan Vali Osman Derya Kadıoğluna hemşehrilik payesi verilmesi ile Hafif Raylı Sisteminin kurulması konuları görüşüldü.
KADIOĞLUna HEMŞERİLİK PAYESİ
Gündem dışı söz alan AKPli Meclis üyesi Av. Enes Turgay Yarlıoğlueş Merkeze alınan Malatya Valisi Osman Derya Kadıoğluna şehre yaptığı önemli katkılar nedeniyle hemşerilik Payesi verilmesi önerisi oylanarak kabul edildi.
ÇÖP SAHASI DÜZENLENMESİ
AKPLİ Meclis üyelerinin Her gün artan nüfusa paralel olarak artan çöplerin toplandığı merkezin yetersiz kaldığını ve buranın ihtiyaca cevap verecek şekilde düzenlemesi" önerisi de oylanarak kabul edildi. Katı atıkların düzenli depolanması işi için 31 Ekim 2006 tarihine kadar ihaleye çıkılması karara bağlandı.
RAYLI SİSTEM VE AKIN'IN İLGİNÇ AÇIKLAMASI..
MHPli Meclis üyelerinin Raylı sistemin Malatyaya ne zaman geleceği" konusundaki sorularına ise Belediye Başkanı Cemal Akın Nüfusumuz yeterli değil. Kanun gereği nüfusun 1 milyonun üstünde olması gerekir. Bizim ise 500-600 bin nüfusumuz var. Biraz gayret edersek olur dedi
DENETİM KOMİSYONU ÜYELERİNİN SEÇİMİ
Gündemin ikinci sırasında bulunan Meclis Denetim Komisyonu üyeliği için yapılan seçimler sonucu 4 AKPli ve bir MHPli üye Denetim komisyonuna seçildi. Gizli oyla yapılan seçimlerde MHPli üye Taner Özhan 29, AKPli üyelerden Ahmet Ergül ile Vahap Ergün 24er oy, Ramazan Özdemir ve Osman Bayram ise 23er oy aldılar. AKPli Murat Gümüş ve Yusuf Geleriye de 1er oy çıktı.
Partilerin Belediye Meclisindeki temsil oranına göre belirlenen komisyonra MHP'li Taner Özhan ile AKP'li Ahmet Ergül, Vahap Ergün, Ramazan Özdemir ve Osman Bayram seçildiler.
14 HAT 49 YILLIĞINA KİRALANACAK
Gündemin üçüncü maddesi 14 hatta çalışacak 20 adet otobüsün 20 yıllığına kiraya verilmesi kararı yeniden görüşülerek, 14 hattın 49 yıllığına kiraya verilmesi şeklinde karar alındı.
Bu maddenin görüşülmesi sırasında bazı AKPli meclis üyeleri de 20 yıl yerine 49 yıllığına kiraya verilmesine karşı çıktı.
AKIN: KENTİMİZ HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR
Nüfus artışı, önlenemeyen yoğun göç ve üniversiteye her yıl açılan yeni birimler nedeniyle kentin her geçen gün büyüdüğünü söyleyen Belediye Başkanı Akın; Otobüslerimizin çoğu ömrünü doldurmuş durumda. İnsanımıza modern toplu ulaşım seçenekleri sunmak ve Belediyemizin devam eden yatırımlarının bitirilmesi için paraya ihtiyacımız var. Bu yolla bunları karşılamayı düşünüyoruz."diyerek, otobüs hattı ihalesini savundu.
AKPLİ ÜYELER: KENTİN GELECEĞİNİ İPOTEK EDİYORUZ
Meclisini bazı AKPli üyeleri bu kararın bir daha gözden geçirilmesi gerektiğini ve 49 yıllığına kiralamayla Malatyanın geleceğini ipotek altına alındığını belirtiler.
Meclisin tek bayan üyesi AKPli Mehin Aydın: Meclis grubumuzda bu kiralamanın 20 yıl olması için karar almıştık. Bu kararımızın takipçisi olmak durumundayız."diye konuştu..
"ÖYLEYSE BELEDİYEYİ SATIN.."
CHPli Belediye Meclis üyesi Doğan Ağdaş ise; Taşımacılığın hızla değiştiğini, kendisinin 48 yaşında olmasına rağmen, başta fayton ve taksiler olmak üzere 3 evreyi gördüğünü ve hızlı gelişmeyle, 10 yıl sonra taşımacılığın hangi boyutta olacağının bilinmediğini belirterek, " 49 yıllığına kiraya verilmesinin gerekçesi olarak Para Kazanmak diyorsunuz o zaman Belediye Binasını satın. O daha çok para eder. diye konuştu.
"ALAN VATANDAŞ MAĞDUR OLMASIN.."
AKP'nin sendika kökenli meclis üyesi Metin Mandal ise, 49 yıllık kiralamayı savundu. Mandal, "Kasap Pazarı, Kapalı Çarşı gibi yerler satılırken kimse sesini çıkarmadı. Eleştirilere saygımız var. Ama hatları alan vatandaşı da düşünmek zorundayız. Yatırım yapacaklar. 10 yılda ancak parasını çıkarır. Sonra satmaya kalksa kimse bu hatları satın almaz." dedi.
"MOTAŞ NE ALEMDE?"
MHPli Meclis üyesi Cumali Demirelde Kiralanma işi daha önceden de yapıldı, fakat başarısız oldu. Bunlar hepimizin malumu. Hem önümüzdeki dönemlerde raylı sistemde gelecek. Diğer taraftan da MOTAŞ para da kazanıyordu. Acaba şu an zararda mı? Veya iyi yönetilmiyor mu? sorusunu yöneltti.
"GÖZDEN GEÇİRİRİZ.."
Bu tartışmalar üzerine tekrar söz alan Akın, "49 yıllığına kiraya verilmesi Belediyemiz yatırımlarının devam etmesi bakımından alındı. Beklediğimiz gelire ulaşamazsak o zaman bu kararımızı yeniden gözden geçiririz. dedi.
Yapılan oylamadan sonra Hatların 49 yıllığına kiralanması kabul edildi.
İMAR MADDELERİ..
Belediye Meclisi daha sonra gündemde bulunan imarla ilgili 6 maddeyi görüşerek karara bağladı. Bu kararlardan ikisi, Sıtmapınarı ve Milli Egemenlik kavşaklarında yapılan altgeçit bölgelerindeki bazı alanlarda imar hattının geriye çekilmesine yönelikti.
Diğer imar maddelerinin ise İmar Komisyonuna havalesi kararlaştırıldı. Belediye, meclisi bu kararı ile de 2006 yılının ilk toplantısını sona erdirmiş oldu.