SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Evsel Atıklardan 29 Milyon KW/h Elektrik Enerjisi Üretildi

Evsel Atıklardan 29 Milyon KW/h Elektrik Enerjisi Üretildi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Atık Yönetim Şube Müdürlüğü, Orduzu Mahallesi ve Kapıkaya Mevkiinde bulunan Katı Atık Depolama Alanlarında evsel atıklardan elektrik enerjisi üretiyor.  Atık sahalarında 2023 yılında toplam 29 milyon 119 bin 874 KW/h elektrik enerjisi üretildi. 

Büyükşehir Belediyesi tarafından Orduzu Katı Atık Entegre Tesisinde 159 milyon 888 bin 280 kilogram evsel atık, elektrik enerjisine dönüştürüldü. 

Çöp depolama sahasına getirilen atık çöplerden türetilen yakıt, Gazifikasyon Tesisinde kullanılarak 4 MW/h, Biyometanizasyon Tesisinde organik atıklardan 1 MW/h, Orduzu Katı Atık Entegre Tesisinde LFG sistemi ile 4 MW/h olmak üzere bu alandan saatte 9 MW/h elektrik enerjisi üretiliyor. Ayrıştırma işlemi tamamlandıktan sonra ise kalan katı atıklar, Kapıkaya Katı Atık Düzenli Depolama Alanı’na transfer edilerek 500 bin metreküp (m3)  hacme sahip olan lotta depolanıyor. Burada depolanan atıklardan elde edilen çöp gazından da 2,4 MW/h elektrik enerjisi üretiliyor. Toplamda Büyükşehir Belediyesi tarafından atıklardan saatte 11.4 MW/h elektrik enerjisi elde ediliyor.  

Öte yandan Kapıkaya Katı Atık Düzenli Depolama Alanı’nda bulunan Sızıntı Suyu Arıtma Tesisinde günlük 150 m3 çöp sızıntı suyu arıtılarak,alıcıortama deşarj ediliyor. Bu sayede bölgedeki yeraltı suları ve toprak kirliliği önlenerek “Sürdürülebilir Çevre” hedefine ulaşılıyor. 

Orduzu Katı Atık Entegre Tesisinde katı atıklardan elektrik enerjisi üretilirken bir yandan da üretim sonucunda açığa çıkan ısı değerlendirilerek, alanda bulunan serada fide ve süs bitkileri yetiştiriliyor.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Cero (11 ay önce)
    Bana öyle geliyor ki birileri devletten yürüttüğü veya yürüteceği teşviklere kılıf hazırlamak için reklam yapıyor ve yalan söylüyor. Evsel atıklarının çoğu yakılacak nitelikte olamayan yaş atıklar ve bu atıkları yakmak için en az yarısı kadar da kömür veya benzeri yüksek kalorili yakıt kullanmaları gerekiyor. Yani anlayacağınız bu atıkların yakılması sadece doğada yer kaplamalarını önlemekten başka bir işe yaramadığı gibi bol hava kirliliği yapıyor. Bu tesisin çalışma maliyetini evsel atıklarla karşılamak bile mümkün değil. Üretilen enerji varsa o da en fazla % 30-40 atıklardan gerisi kömür ve benzerinden geliyordur. Yanlış olduğumu düşünen varsa tesisi denetleyip kullanılan yakıtları, yakıt oranlarını ve elde edilen gerçek verimini bir ölçsünler bakalım. Anlayacağınız atılan taş ürkütülen kuşlara değmiyor bence.
    %0
    %100
    Yanıtla