Malatya'da son bir haftada içme suyundan dolayı ishale yakalanan vatandaşların sayısı 5 bin 500'ü bulurken, Malatya Belediyesi'nin, 2 ay önce Malatya Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu'na gelen bir şikayet üzerine uyarıldığı, belediyeden gelen yanıtta suda bir sorun olmadığının bildirildiği belirtildi.
Malatya İl İnsan Hakları Kurulu'na Eylül 2005'de Ş.G. adlı bir vatandaş tarafından verilen şikayet dilekçesinde, Malatya'da son birkaç aydır içme suyu yoluyla bulaşan hastalıklardan dolayı küçük çocukların hastalandığı, içme suyuna mikrop karıştığı, bünyesi zayıf olan vatandaşların hastalandığı, Malatya'da hazır içme suyu satışlarının büyük marketlerde rekor sayılara ulaştığı belirtilmişti.
Şikayette Malatya Belediye Başkanlığı'nın içme suyu tahlillerini yaptırarak vatandaşları bilgilendirmesi gerektiği kaydedilmişti.
İl İnsan Hakları Kurulu'nun, gelen şikayet dilekçesini 3 Ekim 2005 tarih ve 3897 sayılı yazıyla Malatya Belediyesi'ne göndererek, konunun araştırılmasını istediği öğrenildi.
Malatya Belediyesi tarafından Belediye Başkan Yardımcısı M. Hanifi Gül imzasıyla Malatya Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu'na gönderilen 12 Ekim 2005 tarih ve 1619 sayılı cevap yazısında ise hastalıkların mevsimsel nedenlerden olabileceği, sebze ve meyvelerden kaynaklanabileceği bildirildi.
Malatya Belediyesi'nin valiliğe gönderdiği 12 Ekim 2005 tarihli resmi yazısı şu şekilde:
"İlgi yazıyla ilimizde son birkaç aydır içme suyu yoluyla bulaşan mikroplardan dolayı küçük çocukların ve bünyesi zayıf olan vatandaşlarımızın hastalandığı dile getirilmektedir. Ancak Çevre Kontrol Birimi'nin konuyla ilgili yaptığı çalışmalar sonucunda sözü edilen dizanteri, ishal, kusma v.s. hastalıkların içme suyundan kaynaklandığına dair kesin bir bulguya rastlanılmadığı tespit edilmiştir. Sözü edilen hastalıkların yaz aylarında mevsimsel değişikliklerden, temiz yıkanmayan meyve ve sebzeden kaynaklanabileceği ihtimali söz konusudur. Çevre Kontrol Birimi teknik elemanları tarafından her gün düzenli olarak şebekeye bağlı 5 farklı noktadan alman kimyasal ve bakteriyolojik su numuneleri, Sağlık Bakanlığı'na bağlı İl Sağlık Müdürlüğü'nün Halk Sağlığı Laboratuarı'nda analiz ettirildi. Alınan analiz raporlarında suyun 'içilebilir' olduğu tespit edilmiş olup, bu konuda da halkın bilgilendirildiği kayıtlarımızda mevcuttur."