SKANDAL 'YIKIM'!.. Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkımına karar verilen Mehmet Buyruk Caddesi'nde 2. Ordu Karargahı'nın karşısındaki Battalgazi Erkek Öğrenci Yurdu'nun yıkımı da, Malatya'da deprem sonrası bazı binalarda sözde 'kontrollu yıkım' sırasında ortaya çıkan rezaletler ve sağlam binalara zarar verilmesinin ardından tepki toplayan görüntülere karşın, daha vahim bir şekilde gerçekleştirildi. Araç ve yaya trafiği yoğun olan caddede, binanın çevresinde hiçbir güvenlik önlemi alınmadan, yine 'çökertme' usulüne göre yapılan yıkım, şans eseri bir faciaya yol açmadan sonuçlanırken, insanların can ve mal güvenliğini tehlikeye atan bu yıkımın sorumluları hakkında yasal işlem yapılması gerektiği bildirildi.
40 yıl önce İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından iş merkezi olarak yaptırılan, daha sonra Hükümet Konağı'ndaki bazı resmi kurumların taşınması planlanan, 1980'li yıllarda Bulgaristan göçmenleri için geçici barınma yeri olarak kullanılan, yıllar önce de Kredi ve Yurtlar Kurumu'na devredilerek, Battalgazi Erkek Öğrenci Yurdu olarak 1200 öğrencinin barındırıldığı 7 binanın depreme karşı dayanıksız olduğu gerekçesiyle, 2019- 2020 eğitim ve öğretim yılı başlamadan boşaltılmış, yıkımına karar verilmişti.
Binanın boşaltılmasının ardından, ne zaman kimlere verildiği hakkında bilgi edinilemeyen yıkım işlemi gerçekleştirildi.
Mehmet Buyruk Caddesi'ndeki öğrenci yurdu binasının yıkımı da, hasarlı binalar nedeniyle trafiğe kapatılmış olan Sivas Caddesi'nde büyük tepki gören yıkımdan daha sorumsuz ve büyük tehlike yaratan bir şekilde yapıldı. İnsan ve araç trafiği yoğun olan cadde trafiğe kapatılmadan, herhangi bir uyarıcı önlem alınmadan, hemen yanında insanlar ve araçlar geçmekte iken, yine alttaki kolonlar zayıflatıldıktan sonra çöktü. Binanın bir bölümü büyük gürültüyle çökerken, araç trafiğinin devam ettiği, ayrıca yıkımdan kısa süre önce kaldırımda yürüyenlerin de çevredeki esnaflar tarafından uyarıldığı, yıkıma şahit olan bir vatandaşın sosyal medyada paylaştığı cep telefonu görüntüleriyle saptandı.
Bu şekilde son derece sorumsuz ve duyarsızca yapılan 'yıkım- çökertme'nin sorumluları hakkında gerekli yasal işlemleri yapması istendi.
Deprem sonrası Sivas Caddesi'ndeki ağır hasarlı bir binanın, usulüne uygun üstten itibaren traşlanarak yıkımı yerine, alt kat kolonları zayıflatılarak çökertilmesi nedeniyle, yandaki sağlam binalar da hasar görmüş, bu binalardan biri de yıkılmak zorunda kalmıştı. Büyükşehir Belediyesi'nin üstlendiği bu yıkım şekli 'kontrollu yıkım değil, çevreye zarar verecek şekilde çökertme' eleştirilerine ve tepkilerine yol açmıştı.
malatyahaber.com
GÖRÜNTÜ: Öğrenci yurdu binasının yıkılması anları
[video width="350" height="650" http://malatyahaber.com/wp-content/uploads/2020/03/yurt.mp4]