SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Fahiş Kira Artışını Savcılık Araştırıyor"

0
Güncellendi - 2020-02-01 03:07:43
A- A+ PAYLAŞ

Elazığ ve Malatya'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kalıcı konutlara ilişkin çalışmaları yürüttüklerini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Elazığ genelinde 58 yıkık, 981 ağır hasarlı binamız var, 3 bin 706 bağımsız bölümden oluşuyor. 823 orta hasarlı binamız var. Malatya genelinde 475 yıkık bina 4 bin 460 ağır hasarlı 20'de acil yıkılacak binamız mevcut" dedi. Bakan Kurum, depremin ardından hasarlı evlerden çıkmak isteyen vatandaşların kiralamak istedikleri evlerde fahiş fiyatlarla karşı karşıya oldukları yolundaki bir soru üzerine Elazığ'da bu konuda savcılığın araştırma başlattığını belirtti. Malatya'da da ciddi bir fahiş kira artışı yaşandığı belirtilirken, bu konuda Malatya'da da adli ve idari makamların gerekli araştırmaya başlayacakları bildirildi.

"MALATYA'DA TAMAMLANDI.."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremin etkilediği 6 mahallede inceleme yapmasının ardından 2 binanın çöktüğü 14 kişinin hayatını kaybettiği Mustafapaşa Mahallesi'nde basın açıklaması yaptı. Hasar tespit çalışmalarının bin kişilik ekiple sahada sürdüğünü aktaran Bakan Kurum, “Malatya ilimizdeki ön hasar tespit çalışmalarını tamamladık. Elazığ ilimizin tamamına ilişkin yaklaşık yüzde 40 seviyesine gelmiş bulunmaktayız. Şuan itibariyle Elazığ merkez, Sivrice ve Maden ilçelerimizde 58 yıkık binamız var. 981 ağır hasarlı bina 3 bin 706 bağımsız bölümden oluşuyor. 823 orta hasarlı binamız var. Malatya merkez, Battalgazi köylerimizde, Doğanyol, Kale, Pötürge ve Yeşilyurt ilçelerimizde 475 yıkık bina 4 bin 460 ağır hasarlı 20'de acil yıkılacak binamız mevcut. Malatya ilimizde kesin hasar tespit çalışmalarımızı başlatmış bulunmaktayız. Elazığ ve Malatya’da Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde kalıcı konutlarımıza ilişkin çalışmaları da yürütüyoruz" dedi.

"20,5 MİLYON LİRA NAKDİ DESTEK SAĞLADIK"

Malatya'da 2 bin 550 kalıcı konut projesine başladıklarına da değinen Kurum, "Merkezde 500, Doğanyol 150, Kale 200, Pötürge 200 olmak üzere kalıcı konutları mızı başlattık. Projelerini İnşallah Şubat ayı sonuna kadar iyi hallerimizi gerçekleştirip İnşaat faaliyetleri başlamak istiyoruz. Köylerimiz için Elazığ'da bin tane tarım uygulaması yapacağız. Çelik konstrüksiyondan binalar inşa edeceğiz ve yanında da yine ahırları olan vatandaşlarımız için de ahır uygulamalarını gerçekleştireceğiz. Aynı uygulamanın bir benzerini de Malatya ilçelerimizin köylerinde bin 500 adet tarımköy uygulamasını gerçekleştirmiş olacağız. Bölgede hasar gören belediyelerimiz hem Malatya hem Elazığ belediyemiz hem de ilçe belediyelerimiz de nakdi yardımlarımızı yaptık. Bu çerçevede İller Bankası Genel müdürlüğümüz kanalıyla 20,5 milyon lira nakdi destek sağladık. Elazığ ilinde az önce de ifade ettiğim gibi yüzde 40 hasar tespitlerimizi tamamladık. Hasar tespitlerini yaparken İşte bu alanda da gördüğünüz gibi lazer tarayıcılarımız, Mobile laboratuvarlarımız alanda detaylı bir şekilde inceleme yapıp süratle hasar tespitlerini neticelendirmeye çalışıyorlar ve anında yerinde bu hasar tespitlerini yaparak hızlı bir şekilde vatandaşlarımıza cevap vermeye gayret gösteriyoruz. Bu çerçevede İnşallah yüzde 40’a geldiğimiz üç dört gün içerisinde büyük bir çoğunluğunu acil olanlarını tespit edeceğimiz süreçte kalıcı konutlarımızı da hızlı bir şekilde yapıp süratlı bir şekilde vatandaşlarımızın yarasını saracağız” diye konuştu.

"ETKİLİK OLURU İLE AFET İLANININ FARKI YOK"

Kentsel dönüşümle ile ilgili kararlılıklarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettiği gibi bedeli ne olursa olsun bu konutları, hasarlı konutları deprem riski taşıyan konutları dönüştüreceklerinin altını çizen Kurum, “Bugüne kadar birçok proje geliştirdik. Van'da, Bingöl'de, Afyon Dinar'da ne yaptıysak Elazığ'da da aynı kararlılıkla aynı hızla vatandaşlarımızın yarasını saracağız. Elazığ için afetten etkilendiğini ilk gün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıkladılar. Bu çerçevede Elazığ merkezde, ilçelerimizde biliyorsunuz biz çalışmalarımızı ve yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde hasar tespit raporları bittiği zaman vatandaşlarımız hak sahibi olabilecekler. Dolayısıyla afet bölgesi ilanı veya etkilik olurunun birbirinden farkı yok. Etkilik oluru bünyesinde biz vatandaşlarımızın kalıcı konutların inşaatına başladık projelendirme çalışmalarına başladık. Yine etkinlik oluru çerçevesinde hasar gören vatandaşlarımız iş yerlerimiz için KOSGEB kredi verecek, bu açıklandı. Borçların ötelenmesine ilişkin kararlarımız açıklandı" ifadelerini kullandı.

"KİRALARA İLİŞKİN SAVCILIK ARAŞTIRMA YAPIYOR"

Kira artışları ile ilgili sorulan soru üzerine de konuşan bakan Kurum," Kiralara ilişkin valilik nezdinde başsavcılık araştırmalarını yapıyor. Geriye dönük gelir vergileri, emlak vergileri tüm detaylı incelemeleri yapıyorlar. Böyle bir durum tespit edilmesi halinde gerekli hukuki süreci başlatacaklar. Ben Elazığlı genelinde olmadığını düşünüyorum tüm Elazığ birlik beraberlik içerisinde tüm vatandaşlarımıza birlikte hareket ediyoruz ve bu deprem sürecinde Elazığ'daki etkilenen yaralarımızı yine hep birlikte saracağız” diyerek konuşmasını sürdürdü.

Fahiş kira artışının yaşandığı Malatya'da da, bu konudaki şikayetlerin artması üzerine adli ve idari makamların gerekli araştırmayı yapmak üzere harekete geçecekleri, bu konuda ilgili makamlara gereken talimatın verildiği öğrenildi.

"KONTEYNER KENT ÇALIŞMASI SÜRÜYOR"

Konteyner kentler için çalışmaların sürdüğünü de vurgulayan Kurum, en geç 15 gün içinde etaplar halinde konteyner kentleri kurarak vatandaşlara geçici barınma ihtiyaçlarını giderebileceklerini söyledi.

Vatandaşların ağır hasarlı ve orta hasarlı binalara girmemeleri uyarasını da yapan Kurum," Ağır hasarlı binalarda eşyaların alınıp alınmayacağını arkadaşlarımız zaten duruyorlar. Orta hasarlı binaların hızda da güçlendirme yapılmadan evde hiçbir şekilde oturulamaz. Mobil laboratuvarımız aktif olarak çalışmaktadır. Binadan alınması gereken karot numunesi, beton numunesi ve demir numunesine ilişkin her türlü deneyimimizi bu görmüş olduğunuz laboratuvarda sahada yapabiliyoruz. Binaya ilişkin lazer tarayıcılarımızla da her türlü detayı yine alıp burada detaylı bir şekilde inceleyip kararı burada sahada alabilecek durumdayız. Sahadan aldığımız hasar tespitlerimizi bu sisteme işliyoruz ve koordinasyon merkezimizde Elazığ’daki tüm hasar tespitlerini harita üzerinde işlemiş durumdayız" diyerek sözlerini tamamladı.

Elazığ, iha- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Metin (4 yıl önce)
    Çok önemli bir haber . Günün en önemli haberi. Depremden sonra bile fırsatçılık varsa herkes şapkasını alıp önüne koyup düşünsün. Bu fırsatçılık kendini düşünme kendi merkezli bakma batırmıyor mu bizi. Bu zihniyet betondan demirden çalıyor, bu zihniyet bana yakın diye yanlışı görmüyor, bu zihniyet denetlemiyor bu zihniyet eleştirmiyor eleştirilmiyor. Sonra depremin altında kalıyoruz. Kim mi hepimiz. Maalesef kira artışları utanılacak bir gerçek. Suçlu bu fırsatçı bencil kendini düşünen anlayışa çıkarları için susan bizler. Benden bu kadar. Vesselam
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerelli (4 yıl önce)
    Sayın savcılarım, Deprem öldürmüyor. Deprem çürük binaları yıkıyor. Yıkılan çürük binalarda can ve mal kaybı meydana geliyor. Çürük bina yapan çürükleri araştırın. Soruşturun. Cezalandırın. Bakalım o zaman yeni yapılan binalarda bir daha yıkılan hasar gören bir bina oluyor mu? Unutmayalım! işini güzel yapanları Allah sever.
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz44 (4 yıl önce)
    laf ola beri gele hiçbirşey yapmazlar bakalım kaç müteahhit tutuklanacak ben söyleyeyim sıfır
    0
    0
    Yanıtla
  • Roberto Carlos (4 yıl önce)
    Olur mu oyle sey ya? Malatya Elazig insani asla oyle sey yapmaz... Bizim kadar iyi insan mi var bu dunyada? Acaba diyorum israil ve cia kiralari yukseltip bizi zor duruma dusurmek istiyor olabilirler mi? Cunku bizler hatasiz, tertemiz, piril piril insanlariz...
    0
    0
    Yanıtla