- Büyükşehir'in 2 arsaya 18 katlı bina inşa iznine Mimarlar Odası'ndan tepki..
Eski Şirket Han'ın yerine 1980'li yılların sonunda İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan ve burayı 2014'te 15 milyon TL'ye satın alan yeni sahiplerince geçtiğimiz yıl yıktırılan Özel İdare İş Merkezi'nin yerinden sonra, aynı şirket tarafından satın alınan bitişikteki binanın arsasına da 18 kat inşaat izni verilmesine Mimarlar Odası'ndan tepki geldi.
Hüseyinbey Mahallesi 171 ada 206 no.lu parselde bulunan Özel İdare İş Merkezi, burayı kapatılan İl Özel İdaresi'nden devralan Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014 yılı Temmuz ayında satılmak üzere ihaleye çıkarılmış,tek katılımcı olan, Doğanşehir Belediye Başkanı Vahap Küçük’ün çocuklarına ait LC Waikiki Mağazacılık Hizmetleri Ticaret A.Ş. 15 milyon TL’ye satın almıştı. Söz konusu şirket, bir süre sonra, 206 no'lu parsele bitişik olan 221 no.lu parseli de sahipleri olan özel şahıslardan satın alarak, arsasını genişletmişti. 18 kat inşaat izni olan 206 no.lu parselden sonra, 221 no.lu persele de, Büyükşehir Meclisi'nin geçtiğimiz günlerde yapılan toplantısında aynı kat yüksekliği izni verilmişti.
Mimarlar Odası Malatya Şubesi yetkilileri, Atatürk Caddesi ile Akpınar Meydanı'nın kesiştiği noktada bulunan arsalara verilen 18 kat yükseklik iznini "haksız, hatalı, imtiyazlı ve İmar Kanunu'na Aykırı" olarak değerlendirdi ve iptal edilmesi gerektiğini savundu.
Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Ahmet Şahin, "Büyükşehir Belediye Meclisi, Mart Ayı 2. oturumunda Atatürk Caddesi ile Akpınar Meydanı'nın kesiştiği noktada bulunan Hüseyinbey Mahallesi 171 ada 206 parsel ve 171 ada 221 parseldeki kat artış talebini kabul edip, imar adasında bu parseller için farklı imtiyazlı bir uygulamaya geçerek, kat yüksekliğini normal şartlardan 2.5 kat daha fazla yani 54 metre yüksekliğe müsaade etmekle başta İmar Yönetmeliği'nin 29. maddesini (Bina yükseklikleri ve önündeki yol genişlik şartını) ihlal etmekle birlikte şehrimizin en büyük sorunlarından biri olan araç trafiğine ekstra bir yük getireceği kaçınılmazdır.
Ayrıca aynı ada içinde bulunan yan parsellere düşük kat imalatı verilecek olması Büyükşehir Meclis kararının ne kadar haksız ve hatalı bir karar olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.
Bu sebeple Mimarlar Odası Malatya Şubesi olarak, başta kamuoyu nezdinde çevresel tahribata sebep olacak kararın; temiz şehir anlayışıyla bağdaşmadığını bildirmekle birlikte Malatya Büyükşehir Meclisinin bu hatalı kararını iptal etmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.
FOTOĞRAF: Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 18 kat izni verdiği 14 Mart günkü toplantısından
malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi- malatyayorum44.com