Malatya Çocuk Yuvası'ndaki 0-6 yaş grubu çocuklara kötü muamelede bulundukları iddia edilen 17 bakıcı kadın sanığın yargılandığı davanın yerel mahkeme kararının bazı maddelerini onaylayan Yargıtay 8. Ceza Dairesi, bazı kararları ise bozdu.
Malatya 0-6 Yaş Çocuk Yuvası'nda çocuklara şiddet uyguladıkları iddia edilen 17 bakıcı kadının yargılanmaları 12 Kasım 2009 tarihinde Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sona ermişti. Mahkeme heyeti işkence ve eziyet suçundan bakıcı kadınlardan Şefika S. 'ye 4 yıl 2 ay ile en fazla cezayı verirken, diğer 14 sanığa 3 yıl 1 ay 15'er gün ile hapis cezası vermiş, bazı sanıklar hakkında ise beraat kararı vermişti.
Yargıtay 8. Ceza Dairesi, sanıklar A.D. ve S.T.'nın hakkında verilen beraat kararlarını onayladı.
Yargıtay 8. Dairesi'nin bozmaya yönelik verdiği gerekçeler arasında, dava dosyasındaki sanıklar içerisinde ismi geçen Fatma adlı kadınların karıştırıldığını ve kimin hangi çocuk grubunda çalıştığının belirlenemediğini kaydederek, "Sanık Fatma İçyer'in 3-4 yaş grubu çocukların bakımından sorumlu olup, suçun 0-2 yaş grubunda görevli Fatma tarafından işlendiğine ilişkin savunma ve tanık Ü.'nun duruşmadaki beyanları gözetilerek, 0-2 yaş grubunda Fatma isminde bir başka görevlinin bulunup bulunmadığı, sanığın olay tarihinde bu yaş grubu için görevlendirilip, görevlendirilmediği ve sıfatı belirlenerek sonucuna göre hukuki durumun tayin ve tespiti gerektiği gözetilmeden mahkumiyet hükmü kurulması"nı istedi.
Yargıtay 8. Daire Kararında, bakıcı kadınlara verilen cezaların, 'temizlik firması elemanı olan kadınların kamu görevlisi sayılıp sayılmayacaklarının tespit edilerek verilmesi gerektiği" kaydedilerek bozma gerekçelerinden birisini şu şekilde kaydetti, "Temizlik firması elemanı olan bir kısım sanıklarla, kurumda kadrolu hizmetli olan sanıklar ve hemşire ile eğiticinin görevlerinin ne olduğu, bakıcı anne olarak çalışıp çalışamayacakları, çocuklara banyo yaptırma, uyutma görevlerinin olup olmadığı, görevlendirme yazıları ve buna bağlı olarak kamu görevlisi sayılıp sayılmayacakları tespit olunarak sonucuna göre suç vasfının belirlenmesi gerektiği gözetilmeden yazılı şekilde eziyet suçundan mahkumiyet hükmü kurulması."
Yargıtay 8. Dairesi, bozma gerekçeleri arasında, "Sanıklara yüklenen suçların niteliği gözetilerek, her bir sanığın hangi mağdur veya mağdurlara karşı yüklenen fiilleri işlediği saptanıp, suçun mağdur sayısınca oluşacağı"nın nazara alınmaması durumu da yer alıyor.