SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ferdi Tayfur'un Malatyalılığı ve 'Emmoğlu' Şarkısı..

Ferdi Tayfur'un Malatyalılığı ve 'Emmoğlu' Şarkısı..
A- A+ PAYLAŞ

Antalya'da tedavi gördüğü hastanede 2 Ocak günü vefat eden ve 4 Ocak Cumartesi günü İstanbul'da kalabalık bir topluluğun katıldığı törenlerle toprağa verilen ses sanatçısı, besteci, söz yazarı ve sinema oyuncusu Ferdi Tayfur'un, 2002 yılında Malatya'da verdiği konserdeki "Ben Malatya'nın Besni Kazasının Kahta köyünden Ferdi Tayfur. Malatyalı olmaktan, huzurlanırızda olmaktan sonsuz mutluyum." açıklaması, sanatçının vefatı üzerine sosyal medya hesaplarında yeniden gündeme geldi ve ilgi topladı.

2002'DEKİ VİDEO..
Aslen Kahtalı olan ve Adana'da doğup büyüyen sanatçı Ferdi Tayfur, MHP'li Mehmet Yaşar Çerçi'nin belediye başkanlığı döneminde, 13 Temmuz 2002'de 10. Malatya Fuarı ve Kayısı Şenlikleri'nde konser vermek üzere Malatya'ya gelmişti.

Konseri büyük ilgi gören Ferdi Tayfur, sahnede yaptığı konuşmada, "“Ben Malatya’nın Besni kazasının Kahta köyünden Ferdi Tayfur. Benim atalarım Adana’ya oradan gitmiş, arkadaşlar.  Malatyalı olmaktan, huzurlarınızda olmaktan sonsuz mutluyum." demişti.

Doğum yeri nedeniyle Adanalı olarak bilinen sanatçının Adıyaman ve Malatya bağlantısını ifade ettiği sözlerinin yer aldığı video kayıt, ölümünün ardından sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

İsmet İnönü'nün liderliğindeki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Adnan Menderes liderliğindeki Demokrat Parti'nin (DP) kıyasıya mücadele ettiği, çoğunluk sisteminin uygulandığı seçimlerde Malatya'nın CHP, o dönem Malatya'ya bağlı olan Adıyaman ile bazı ilçelerin ise DP'yı yönelik siyasi tercihleri, buna karşın toplamda CHP daha fazla oy aldığı için Malatya ve Adıyaman bölgesindeki tüm milletvekilliklerini CHP'nin kazanması nedeniyle, o dönem iktidarda olan DP'nin kararıyla, 1 Aralık 1954'te Adıyaman, Besni, Gölbaşı, Kahta Malatya'dan ayrılarak, Adıyaman ili oluşturulmuştu. Bu tarihten sonraki seçimlerde, Adıyaman milletvekilliklerini DP kazanmıştı.

Malatya'ya ikinci kez, 16 Ocak 2010'da, MalatyaPark AVM'deki Avşar Sinemaları'nın açılışı dolayısıyla, sinemanın ünlü isimleri Türkan Şoray ve Oya Aydoğan ile birlikte gelen Ferdi Tayfur, hayranlarına imza dağıtmış, Malatya'da bulunmaktan mutlu olduğunu söylemişti.

SANATÇININ EN ÖNEMLİ ESERLERİNDEN EMMOĞLU'NUN SÖZLERİ DE MALATYALI ŞAİRDEN ALINMA..
Bu arada, sanatçının 1990'lı yıllarda büyük ilgi gören 'Emmoğlu' adlı şarkısının sözleri de, Malatyalı olan merhum ünlü şair Şemsi Belli'nin "Çal Emmoğlu, Çal" şiirinden alınmış.

Esas mesleği avukatlık olan şairi Şemsi Belli'nin (https://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eemsi_Belli) bu şiiri ve Ferdi Tayfur tarafından şarkıya uyarlanmasının hikayesini, yozgatgazetesi.com'da Mustafa Topaloğlu yazmıştı. Yazının tamamını okumak için aşağıdaki linki tıklayınız:

https://www.yozgatgazetesi.com/mustafa-topaloglu/cal-emmoglu-cal-145461.html

Çok büyük ilgi gören, o yıllarda gerileyen arabesk türü müziğin yeniden hayatımıza girmesini sağladığı belirtilen Ferdi Tayfur'un 'Emmoğlu' adlı şarkısı ile ilgili olarak, Gazeteci Mehmet Ali Birand'ın hazırlayıp sunduğu 32. Gün haber programında şu kayda yer verilmişti:

https://www.facebook.com/ferdibabacom/videos/emmo%C4%9Flu-%C5%9Farkisinin-hikayesi-32g%C3%BCn-programi/1804149582957451/

DERLEYEN: Savaş BARIŞ- malatyahaber.com

KAPAK FOTOĞRAFI: Ferdi Tayfur'un 13 Temmuz 2002'deki Malatya konserinden

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • yanlı ve doğru (6 saat önce)
    Arabesk babası Yılmaz Tatlıses dir.Yani arabesk Malatyalı söz ve besteci tarafında Türkiye mal olmuştur. Yılmaz Tatlıses aynı zamanda İbrahim Tatlıses de soyadını vermiştir.29 Haziran 1945 yılında Malatya'da doğdu. İlk öğrenimine Malatya'da başladı, İskenderun'da bitirdi. Yılmaz Tatlıses'in müzik hayatı İskenderun Halk evinde katıldığı kurslarla başladı İskenderun radyo evinde “Hatay’dan Sesler” grubunda sazıyla ve sesiyle çalışmalarını sürdürürken sözlerini yazıp bestelediği türkülerle müzik hayatına adımını attı 1964 yılında İskenderun'a konsere gelen Nuri Sesigüzel ile tanışıp ne kadar bestesi varsa verir 1965 yılında daha o askerdeyken Nuri Sesigüzel beş tane eserini 45'lik plak olarak çıkarır. Askerlik sonrası 1967 yılında İstanbul'a gelir Doğubank iş hanına adımını atar ve Yılmaz Tatlıses’in profesyonel müzik hayatı başlar 13 tane 45'lik Plak, 3 Tane LP, 5 tane Kaset ile "Arabesk müziğin" sayılı solistlerinden biri olur.Örneğin seni sevmeyen olsun Suat Sayın ile ilk hayatımız giydi..
    %0
    %100
    Yanıtla
  • reis (10 saat önce)
    editöre ricam. malatyada görev yapmış nice edebiyatcı var bu edebiyatçıları konu alan bir makale yayınlansa ne güzel olur. ve halkımız bilinçlenir. en çok okunan haber sitesi burası.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Malatya İnönü Stadyumu (1 gün önce)
    Sayın editör bir keresinde de 90 lı yıllarda yıkılan Malatya İnönü Stadyumunda konser vermiştir. Unutmayınız...
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Cumhuriyetin 75. yılı idi. Mhp organize etmişti. O gün bende vardım ve görevli idim. Sahnenin tam dibinde idim. Muhteşem bir kalabalık vardı. Tribünler ve yeşil zemin ful dolu idi. Harika bir konserdi. Hey gidi gunler hey.. Allah rahmet eylesin.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 gün önce)ali isimli kullanıcı yorumuna
    Bende oradaydım 1999 yılı,çok güzel günlerdi.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (1 gün önce)Malatya İnönü Stadyumu isimli kullanıcı yorumuna
    Evet o konsere ben de gittim, o atmosferi unutmuyorum, rahmetliyi canlı olarak ilk ve son defa orada gördüm, büyük sanatçı mekanın cennet olsun inşallah.
    %87
    %13
    Yanıtla