6. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin İstanbul’da düzenlenen tanıtım toplantısına katılan sinema sanatçıları Yusuf Sezgin ve Altan Akışık, festivalin halkla bütünleşmesi ve halkın bu konuda bilgilendirmesine yönelik tanıtım faaliyetlerinin önemli olduğunu söylediler.
“HALK İLE İÇ İÇE OLMALI”
Yeni Malatya Gazetesi muhabirlerine konuşan Sinema Oyuncuları Derneği Başkanı Yusuf Sezgin, “Malatya Film Festivali çok başarılı, çok güzel yapıyorlar. Ben aynı zamanda Sinema Oyuncuları Derneği başkanıyım. Her sene bir ivme geliyor. Gelen sanatçıları lanse edin, bir kortej yapın. Halk bir görsün, halkla sanatçılar bütünleşsin. Büyük bir caddeniz var, o caddeye gelen sanatçıların veya gelen sanatçıların bilbordlarda resimlerini gösterin. Ben geçen yıl geldim, bu yıl da geleceğim. Festivali başarılı buluyorum. Film festivali halkla bütünleşmeli. AVM’lerde filmler oynuyor. Halkla iç içe sohbetler yapılmalı” dedi.
Sinemanın gelişmesi ile ilgili olarak da konuşan Sezgin, “Bizim dönemimizdeki imkansızlıklar yok şimdi. Biz kendi kıyafetlerimizi kendimiz alır getirirdik. Hiç unutmam, bir gün evden çıkarken kapıcı dedi ki, ‘Ağabey taşınıyor musun?’ Şimdi öyle değil, imkanlar öyle değil. Teknoloji çok ilerledi. Şimdi bir sinema veya dizide oynadığınız zaman her şey hazır geliyor. Bizim dönemimizde şaryolarımız tahtaydı, kamera kaysın diye sabun sürerlerdi. Şimdi öyle değil. Biz, o imkansızlıklara rağmen çok iyi şeyler yaptığımıza inanıyorum. Halktan öyle övgüler alıyoruz, ‘O eski Türk filmleri daha güzeldi’ diye.” ifadelerini kaydetti.
“SOKAKTA GEZİYORUZ, HALK BİLMİYOR”
Sinema sanatçısı Altan Akışık, “Malatya’da film festivali olmasına çok seviniyorum. Tüm festivallere geldim. Bir şehir için çok hoş bir şey. Malatya halkını buna dört elle sarılması gerekiyor., bunun devamı için. Kültür faaliyetleri o şehre katkı sunar ve kalite getirir. Zaten Malatya’nın kocaman bir üniversitesi de var. Çok çok iyi. Sanat denince, bizim yağımız eriyor. Sanat bambaşka bir şey. Malatya Film Festivalinin duyurusu iyi olmalı. Biz zaman zaman sokakta gezerken ‘sinema var’ deyince, ‘Nerede’ diye cevaplar alıyorduk. Yani halkın haberi yoktur. Bunun insanların en kılcal damarlarına kadar girmesi lazım. Böyle bir sinema festivalinin olduğunu bilmesi lazım. O çok önemli. Birde halkın sanata karşı bir bakışı var. Son yıllarda kültür biraz kan kaybetti. Bunu hızlandırmak lazım. Bir düşünür diyor ki, ‘Bir ülkede yaşayan insanların ilimle, bilimle ve sanatla ilgilenmezlerse, o ülkede yaşayanların belki kasaları dolabilir, ama kafaları boşalır’ diyor. Sinema, tiyatro, edebiyat, şiir, söyleşiler, bunlar bizim gelişmemize en büyük katkıda bulunacak kültürel alanlardır” diye konuştu.