6. Malatya Uluslararası Film Festivali, açılış töreniyle başladı. Film festivalinde, son dönemlerde yaşanan ve Malatya'nın da şehitler verdiği terör olayları nedeniyle sanatçılar kırmızı halıdan değil, siyah halıdan geçerek, festivalin açılışının yapılacağı salona ulaştı.
Malatya Valiliği’nin koordinasyonunda, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsorluğunda düzenlenen 6. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin açılışı Double Tree by Hilton’da yapıldı.
Uluslararası Film Festivali’nde, Türkiye’de son dönemde yaşanan terör olayları nedeniyle kırmızı halı yerine sanatçılar, siyah halıdan geçerek, açılışlın yapılacağı salona geçti. Ayrıca bütün sanatçılar, siyah elbise giyerek, festivalin açılışına katıldı.
Festivalin bu yıl ki Emek Ödülleri sinema yazarı ve tarihçisi Agâh Özgüç ile birçok tiyatro topluluğu ve film ekibinde makyaj uzmanı olarak yer alan Suzan Kardeş’e verildi.
6. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde Onur Ödülleri ise Türk sinemasının usta oyuncuları Perihan Savaş ve Serdar Gökhan ile Gürcü sinemasının usta yönetmeni Eldar Shengelaia’ya takdim edildi.
“MALATYA DENİLDİĞİNDE AKLA ANADOLU’NUN KÜLTÜR BAŞKENTİ GELİR”
Festivalin açılış konuşmasını yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya olarak çok önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını ifade etti.
Çakır, birbirinden değerli sanatçıları ve sanat dünyasını Malatya’da ağırladıklarını kaydederek, “Malatya denildiği zaman Anadolu’nun adeta kültür başkenti akla gelir. Onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış, Hitit’lerden Selçuklular’a, Bizans’tan Osmanlı’ya şuan üzerinde bulunduğumuz Türkiye Cumhuriyeti’nin kadim kentlerinden bir tanesi. Malatya’da öne çıkan güzelliklerden bir tanesi de, gerçekten Malatyalı he araştıran, okumayı çok seven, fikirlerinde iddialı olan ve her fikirden insanların olduğu bir şehir. Huzur ve barış içerisinde yaşamayı başaran örnek illerden bir tanesi. Dolayısıyla bu iklime uygun bir şekilde de film festivalini gerçekleştirmiş oluyoruz” dedi.
Malatya’da her yıl 8 farklı alanda fuarlar düzenlediklerini dile getiren Çakır, Malatya’nın Anadolu’nun çok önemli bir şehri olduğunu kaydetti.
Çakır, Malatya’da farklı kültürlerin harmanlandığına da dikkat çekerek, “Bütün güzelliklerle birlikte Malatya huzur iklimi içerisinde yaşayan ve terörün bulaşmadığı bir şehir. Malatyalı bir evladımızı da şehit verdik. Şehit kardeşimize Allah’tan rahmet diliyor ve terörü bir kez daha lanetliyorum. Kalbimizin acısı film festivalimize de yansıdı. Siyahlar içerisinde bir festivali gerçekleştirmiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.
“BU SİYAHI İNŞALLAH YENİDEN RENKLENDİRİRİZ”
AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise, ilkinden itibaren bütün festivallerde olmaya gayret gösterdiğini dile getirdi.
Çalık, Malatya’yı birçok alanda önemli yerlere ulaştırmaya gayret ettiklerini belirterek, “Bu gayretlerimiz esnasında sanat ve kültüründe aynı orana büyümesi, gelişmesi için elimizden gelen tüm çabayı sarf ettik” diye konuştu.
Çalık, konuşmasında şunları söyledi: “Festivalin bu yıl altıncısını yapıyoruz ve ilk kez halımız kırmızıdan siyaha döndü. Bu siyaha dönüşünün en önemli sebebi, vermiş olduğumuz şehitler, Allah sağlıklı ve uzun ömürler versin gazilerimizdir. Malatya’da bir şehidimiz vardı. Şehidimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Ülkemizin, milletimizin ve ailesinin başı sağ olsun. İnşallah öncelikle bu siyah halımızı, siyah salonumuzu, festivalimizi siyaha bürüyen bu acıyı, yeniden renklendiririz. Kardeşliğin tohumlarının atılmasına vesile olur. Birliğimizin, beraberliğimizin devamlı olması için bizlerde üzerimize düşeni her daim yaptık, yapmaya da devam edeceğiz.”
Festivalin her geçen gün artarak, kendini yenileyerek, daha da fazla uluslararası alana açılarak, büyüdüğünü ifade eden Çalık, “Bir Atın Portakal, bir Altın Koza festivallerine dönüşmek üzere adım adım ilerliyor. Doğu Anadolu’nun incisi ve cazibe merkezi Malatya, sadece kayısısı ile değil, aynı zamanda fuarlar şehri olma özelliğiyle, festivaller şehri olma özelliğiyle bölgenin parlayan yıldızı” diye konuştu.
“SİNEMA, ÇOK MÜSTESNA BİR YERE SAHİP”
Malatya Valisi ve Festivalin Onursal Başkanı Süleyman Kamçı, “Sanatın hemen hemen bütün dallarının imkan ve güzelliklerini kapsayan yelpazesiyle sinema, işlediği temayı izleyenlere birebir hisettirebilme özelliğiyle çok müstesna bir konuma sahiptir” dedi.
Kamçı, sinemanın dili, dini, fikri ve rengini gözetmeksizin bürün insanları birleştirebilen, insanlığın ortak dili olabilen, nihayetinde dünyanın bütün renklerini beyaz perdenin karşısında buluşturabilen büyülü bir dünya olduğunu ifade etti.
Kamçı, şunları kaydetti: “Sinema ülkelerin, toplumların ve kültürlerin kendilerini ifade etme imkanı bulabildikleri kıymetli bir mecradır. Bu açıdan baktığımızda, sinemanın bölgesel ve küresel barışa önemli katkılar sağlayacak bir potansiyeli olduğu şüphe götürmez bir gerçektir. Dolayısıyla, Türk sineması bizi dünyaya tanıtıyor olmasının yan sıra, toplumumuzun farklı kesimlerini de birbiriyle hemhal ediyor. Bu durum ulusal birliğimiz açısından son derece sevindiricidir.”
-PERİHAN SAVAŞ YETKİLİLERDEN SÖZ ALDI-
Yapılan konuşmaların ardından festival kapsamında kategorilerinde yarışacak olan filmlerden kesitler sunuldu. Festivalde daha sonra Emek ve Onur Ödülleri sahiplerine takdim edildi.
Festival kapsamında bu yıl Onur Ödülü’ne layık görülen Türk sinemasının usta oyuncularından Perihan Sava ödülünü Vali Süleyman Kamçı’dan aldı.
Ödülünü aldıktan sonra konuşan Savaş, “Gerçekten sıcak ve çok güze bir ortam. Keşke yüreklerimizde hüzün yerine sevinçleri, kardeşliği paylaşsaydık. Keşke annelerimiz ağlamasaydı, keşke evlatlarımız yok olmasaydı. Bugün şehidimize Allah’tan rahmet, ailesine sabır diliyorum” dedi.
Şırnak’ta şehit düşen Üsteğmen İbrahim Tanrıverdi’nin ailesini ziyaret etiğini kaydeden Savaş, “Bugün burada bir söz almak istiyorum. Sayın Valim ve Büyükşehir Belediye Başkanımdan özellikle söz almak istiyorum. Sayın Milletvekilimizden de söz almak istiyorum. Bir şehit annesi, şehit İbrahim Tanrıverdi’nin annesine gittik. Biraz yüreğine dokunmak istedim. Benimle bir şey paylaştı. Malatya’da Sanat Sokağı açılıyormuş. O Sanat Sokağında oğlunun isminin İbrahim Tanrıverdi olarak yazılmasını rica etti. Bunun sözünü almamı istedi. Söz mü başkanım? Şehidin ismi yazılacak değil mi? O aileyi ve beni çok mutlu ettiniz” diye konuştu.
Festivalin açılışı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.