SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"FETÖ Kayısı İhracatını da Vurdu"

0
Güncellendi - 2017-01-23 05:45:21
A- A+ PAYLAŞ

Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'ini karşıladığı için "dünya kayısı başkenti" olarak da anılan Malatya ile civar illerdeki 3 ilçeden geçen yıl 78 bin 859 ton kayısı ihraç edildi.

İklimi ve toprak yapısı sayesinde farklı lezzet ve irilikte meyveler veren yaklaşık 7,5 milyon kayısı ağacına ev sahipliği yapan Malatya'nın yanı sıra Kahramanmaraş'ın Elbistan, Elazığ'ın Baskil ve Sivas'ın Gürün ilçelerinde de yetişen kayısı, bu yıl da dünya sofralarını süsledi.

"Malatya kayısısı" olarak dünyada nam salan kuru kayısı, 78 bin 859 tonluk ihracat sayesinde elde edilen 289 milyon 349 bin dolarlık gelirle ülke ekonomisine de katkı sağladı.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey, AA muhabirine, bu yıl tonaj olarak iyi ihracat yaptıklarını söyledi.

Geçen yıl Türkiye'den 65 bin ton civarında kuru kayısı ihracatı gerçekleştirildiğini hatırlatan Özbey, bu yıl da 78 bin 859 ton ürünün yabancı ülkelere satıldığını anlattı.

Kayısı sezonunun aslında ağustos ayında başladığını aktaran Özbey, "Kuru kayısı ihracatından 289 milyon 349 bin dolar gelir elde edilmiştir. Malatya'da bizim kuru kayısımızın sezonu aslında 1 Ağustos'ta başlar. Bu yıl ağustosun başından aralık sonuna kadar 42 bin 799 tonluk ihracat yapmışız. Karşılığında ise 140 milyon 975 bin dolar gelir elde etmişiz." diye konuştu.

- FETÖ'nün darbe girişimi, kayısı ihracatını da vurdu 

Özbey, önceki yıl kuru kayısıdan elde edilen 301 milyon dolarlık ihracat gelirinin yaklaşık 12 milyon dolar azaldığına işaret ederek, bunun sebebinin Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki hain darbe girişimi olduğunu söyledi.

Türkiye ve Türk halkının darbe girişime izin vermediğini hatırlatan Özbey, şöyle devam etti:

"Ocak ayında yeni başlayacak ihracatımız, inşallah yeni mahsulün çıkışına kadar artarak devam edecek. Biz 100 bin ton hedeflemiştik. İnanıyorum ki bu hedefimizi gerçekleştireceğiz. Ayrıca dahili piyasada da 15-20 bin ton kuru kayısı satmak suretiyle elimizdeki malları sıfırlayarak yeni sezona gireceğiz."

Özbey, yeni sezondan da umutlu olduklarını ifade ederek, kayısı ağaçları için güzel bir sezon geçirildiğini sözlerine ekledi.

Emrah GÖKMEN, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Abdulkadir (8 yıl önce)
    KAYSI ÜRETİCİNİN ELİNDE KALDI, BAKAN YOK FİYAT VEREN YOK. BU NASIL TİCARET, İŞÇİ PARASI DA CEPTEN GİTTİ. SAYIN BAKANIMIZ BÜLENT TÜFEKÇİ BU İŞE BİR EL ATSIN.
    0
    0
    Yanıtla
  • selahattin (8 yıl önce)
    dolar yükseldi kayısı fiyatları düşdü.hep hile hurda.köylü 3-5 kişinin yüzünden mağdur ediliyor sefalarınıda 3-5 kişi sürüyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (8 yıl önce)
    herkes kendinden şüphe duyar olmuş .
    0
    0
    Yanıtla
  • OZAN (8 yıl önce)
    İyice b. çıkardınız
    0
    0
    Yanıtla
  • Scaner (8 yıl önce)
    Dolar artıyor buna ters oranda kayısı fiyatı düşüyor. Borsa iki kişinin umuduna kalmış..üretici tamamen Allaha teslim..Aracılar organize şebeke..Bir yandan Malatya kaysı üretiminde dünya birincisi denilirken buna karşın çiftçi köle gibi karın tokluğuna sezonu geçiriyor..İnsanlara boş umutlar veriliyor günü kurtarıyorlar..geçin bunları...
    0
    0
    Yanıtla
  • hüseyin (8 yıl önce)
    Tüik verilerine göre üreticiden çıkış fiyatı ile tüketiciye ulaşana kadar kaysı % 398 artış ile zirvede buda gösteriyor ki cefayı üretici sefayı aracılar sürüyor bu böyle gitmez
    0
    0
    Yanıtla
  • siemens kemalpaşa (8 yıl önce)
    Kayısı olarak Dünyanın en büyük markalarına sahibiz ama gelin görünkü bu kaysımız Türkiyede marka Dünyada tanıyan yok el alem sigarasını ayakkabısını hatta giydiği çamaşırının reklamını yapıp bize satıyor.Bizde ancak böyle seyrederiz kayısımızı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasin Bikriye (8 yıl önce)
    Geçen yıl MİLYAR DOLARLIK ihracatımız varmış gibi bir hava var bu haberde. BAŞARISIZLIĞA KILIF olarak : Kayısımızın sanayide işlenmesi konusundaki gecikmeyi, kurumlararasi koordinasyon yokluğu veya yetersizliğini konuşmak gerçekçi olacaktır. Bu yıl ki başarısızlık mazeretimiz de FETÖ olsun. Olsun da mazeret üretmek için mi makamları işgal ediyorsunuz yoksa vizyoner projeler ile çözüm üretmek için mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Deniz (8 yıl önce)
    Kayısının zararları var sanki!.. Traji-komik!
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert (8 yıl önce)
    Bu ulke de ihracat artik cok zor çünkü her ülke ile düsmab olduk dış siyasette sınıfta kaldık 5milyon suriyeliyi bize resmen kakaladılarr büyük kriz var ülkede
    0
    0
    Yanıtla