- FETÖ'deki o yapı diğer illere de bildirildi. Operasyonlara siyasi müdahale var mı? Çift cemaatlilik!.
Malatya’da 25 müdür ve kamu kurum yöneticisinin tutuklandığı “FETÖ Valilik Mütevelli Heyeti” yapılanmasının ilk defa Malatya Emniyetince deşifre edildiği ortaya çıktı. Bu gelişme üzerine diğer illerde aynı yapılanma konusunda araştırma başlatıldı.
DİĞER İLLERDE ARAŞTIRILIYOR
Malatya Emniyet Müdürlüğü’nün Fethullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensubu askerlerin darbe girişimi sonrasında FETÖ/PDY Terör Örgütüne üyeliği, mensubiyeti, iltisaki veya irtibatı olanlara yönelik yaptığı araştırmada “Valilik Mütevelli Heyeti” yapılanmasının ilk defa Malatya’da ortaya çıkartıldığı ve aynı yapılanmanın diğer illerde olup olmadığı konusunda çalışma başlatıldığı bildirildi. Müdürler soruşturmasında bazı siyasetçilerin devreye girdiği, ancak Emniyet ve Adliye’nin bu girişimleri dikkate almadığı ve soruşturmayı kendi seyrinde sürdürdüğü öğrenildi.
ÇİFTE CEMAAT İŞİ
Kamu kurum ve kuruluş müdür ve yöneticilerine yönelik soruşturmada ise ilginç durumların yaşandığı da ortaya çıktı. Buna göre; FETÖ faaliyet ve çalışmalarına katıldığı tespit edilen ve delillendirilen bazı müdürlerin, aynı zamanda diğer cemaat ve tarikat gruplarının da düzenli olarak faaliyet ve çalışmalarına katıldığı da belirlendi. FETÖ’den tutuklanan müdürlerin yakınları ile diğer cemaat ve tarikat gruplarının kendi toplantılarına katılan müdürlerin tutuklanmasına sitem etmelerinin, o müdürlerin aynı anda iki cemaate birden tabi olduğunu bilmediklerinden kaynaklandığı iddia edildi.
Malatya’da Vali Yardımcısı, Bölge Müdürü, İl Müdürü, belediyeci, eski müdür, müdür yardımcısı ve kamu çalışanlarının aralarında bulunduğu 34 şüpheliden 26 şüphelinin tutuklandığı soruşturmanın perde arkasında önemli gelişmelerin yaşandığı ortaya çıktı. Tutuklanan müdürlerin FETÖ’nün “Valilik Mütevelli Heyeti”nden dolayı işlem gördüğünün ortaya çıkmasının ardından, FETÖ’nün böyle bir yapılanma ve örgüt organizasyonunun ilk defa Malatya’daki soruşturmada deşifre edildiği belirlendi.
Fethullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensubu askerlerin darbe girişimi sonrasında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında 20 Ağustos günü Adliye’ye çıkartılan ve büyük çoğunluğu resmi kurum idarecisi olan 34 şüpheliden 26’sı tutuklanırken, 8’i adli kontrol kararıyla serbest bırakılmıştı.
Kamu kurum ve kuruluş müdür ve idarecilerinin FETÖ’nün paralel devlet yapılanması kapsamında oluşturduğu ileri sürülen “Valilik Mütevelli Heyeti” çalışmalarına katılma, çalışmalarına destek verme ve faaliyetlerinde bulundukları iddia edilmiş ve bu heyetin imamlığını ise Malatya Büyükşehir Belediyesi Eski Sosyal Hizmetler Müdürü Muhittin T.’nin yaptığı ileri sürülmüştü.
O ÖRGÜTLENME DEŞİFRE EDİLDİ
Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin kamu kurum müdürlerine yönelik soruşturmasında FETÖ’nün kamu kurum ve kuruluş yönetici ve idarecileri aynı çatı altında toplamayı hedeflediği ve hayata geçirdiği “Valilik Mütevelli Heyeti” yapılanmasını Türkiye’de ilk defa Malatya’da deşifre ettikleri öğrenildi. Malatya Emniyetinin Malatya’daki soruşturmada deşifre ettiği FETÖ’nün kurum müdürlerine yönelik “Valilik Mütevelli Heyeti” örgütlenmesinin diğer illerde de araştırılmaya başlandığı belirtiliyor.
DİĞER CEMAAT VE TARİKATLAR KENDİ MÜRİTLERİ BİLİYORMUŞ
Öte yandan, kamu kurum ve kuruş müdürlerine yönelik soruşturmada ilginç bazı gelişmelerinde yaşandığı da öğrenildi. Buna göre, FETÖ yapılanması içerisinde çalışma ve faaliyetlerde bulundukları belirlenen müdür ve idarecilerin, aynı zamanda başka cemaat ve tarikatlarında düzenli olarak faaliyetlerine katıldıkları da belirlendi. Birçok müdürün FETÖ örgütlenmesi içerisinde yer aldığının yakın çevresinden gizlediği, ancak faaliyetlerine katıldıkları ikinci cemaat ve tarikat gruplarını gizlemedikleri, bu şekilde FETÖ ile ilgili bağlantılarını gizlemeye çalıştıkları öne sürülüyor. Bazı müdürlerin tutuklanmalarına bazı cemaat ve tarikat gruplarının sitem etmesinin, kendi müritleri sandıkları şüphelilerin FETÖ ile bağlantılarını bilmediklerinden kaynaklandığı öğrenildi.
KÜLÜNK’ÜN İDDİASI VE MÜDÜRLER SORUŞTURMASI
AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk’ün 29 Ağustos 2016 tarihinde TRT Haber’de katıldığı programda Malatya’nın da içinde bulunduğu bazı illerde siyasilerin FETÖ soruşturmalarına müdahil olduklarını gündeme getirmişti. Külünk, “…başsavcıların üzerinden, emniyetin üzerinden elinizi çekin kardeşim! Açık açık ta söylüyorum. Urfa, çekin kardeşim savcıyı ne arıyorsunuz? Urfa’da bırakın savcıya baskı yapmayı! Bu benim yakınım, ben buna kefilim. Neye kefil oluyorsunuz? Bırakın adalet işlesin bırakın… Tokat’ta.. Siyasetçi arkadaş çek elini soruşturmaların üzerinden. Onu bunu kollama, koruma kollama gayreti ne girme. Malatya çekin elinizi. Antalya, çekin kardeşim elinizi.. Çekin bırakın adalet tecelli etsin. Biz kimseyi önyargı ile suçlamıyoruz ki! Bu örgütten kuvvetli delil ve şüphesi olan örgüt elemanlarını korumak ve kollamak size mi düştü? Baskı yapıp bunları içeriden çıkarttırmak için adliyede ne işiniz var. Bir siyasetçinin, FETÖ soruşturmaları sürecinde, soruşturmayı yapan başsavcının odasında ne işi var? Savcıların odasında ne işin var ey Kayseri? Ne işiniz var orada sizin? Çıkın oradan, karışmayın soruşturmalara. Yargı ve emniyete müdahale ediliyor mu, edilmiyor mu soruyorum? Hatay, çek elini arkadaş.. Bu siyasal mücadeleden de elini çek sen! O biliyor kendisini. Elini çek… Aynı şey Trakya’da. Sayın Cumhurbaşkanımız alanlara diyor, alanlardan millet evine gönderiliyor. Van, çekin elinizi kardeşim.” iddiasında bulunmuştu.
İddialara göre; özellikle Ocak ve Mart aylarında FETÖ kapsamında işadamlarına yönelik soruşturmada bazı siyasetçilerin devreye girmeye çalıştığı, ancak Emniyet ve Adliye çevrelerinin bu girişimleri dikkate almadığı iş ve işlemlerini normal seyrinde sürdürdükleri öğrenilirken, ikinci büyük siyasi baskı ve temasın müdürlere yönelik soruşturma aşamasında yaşandığı, bazı müdür yakını siyasetçilerin Ankara’da üst düzey yöneticileri devreye sokmaya çalıştıkları, ancak bu girişimlerin de Emniyet ve Adliye'de dikkate alınmadığı ve yine soruşturmaların kendi seyrinde gerçekleştirildiği öğrenildi. Bazı siyasetçilerin devreye girdiği müdürlerin, diğer müdürler gibi aynı soruşturmaya tabi tutulduğu ve hiçbir tavizin verilmediği, haklarındaki iddia ve deliller ışığında tutuklandıkları görüldü. Müdürlerle ilgili soruşturma için girişimlerde bulunan bazı siyasetçilerin Malatya ile alakalarının bulunmadığı da öğrenildi.
MÜDÜRLER DOSYASINDA KİMLER VARDI?
Bu arada, FETÖ Valilik Mütevelli Heyeti kapsamında tutuklanan isimler arasında Malatya Eski Vali Yardımcısı ve İl Hukuk İşleri Müdürü olan Kütahya Vali Yardımcısı Şükrü Ö., Malatya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Eski İl Müdürü Nebi T., Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali S., TÜİK Bölge Müdürü Hüseyin Avni D., Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürü ve AKP Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz’ün kardeşi Ayhan D., Kredi ve Yurtlar Kurumu eski Bölge Müdürü ve MEMUR-SEN Malatya eski İl Temsilcisi Şahin K., PTT Baş Müdürü Fahri O., Malatya Valiliği Hukuk İşleri Şube Müdürü İbrahim S., Eski Köy Hizmetleri İl Müdürü Ahmet K., Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Cevdet T., Malatya Büyükşehir Belediyesi Eski Sosyal Hizmetler Müdürü Muhittin T., Darende Belediye Başkan Yardımcısı Durmuş D., Malatya Valiliği Etik Komisyonu Kamu Görevlileri Etik Kurulu Eğiticisi Ramazan B., Milli Emlak Müdürü Durdu Ö., Büyükşehir’den dolayı kapatılan Malatya İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği Basın Bürosu Sorumlusu Ayhan K., Aile ve Sosyal Politikalar eski il müdürü Hidayet B. adlı şüpheliler de bulunuyordu.
Soruşturmada Malatya eski İl Müftülerinden ve Kütahya İl Müftüsü Hacı Yusuf G., Huzurevi Müdürü Mahmut Ö., AFAD İl Müdürü Hamza D., Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Oktay T., Sağlık İl Müdürü Dr.Nail U., Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ç. ise adli kontrol ile serbest bırakılan isimler arasında yer almıştı.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com