Malatya Uluslararası Film Festivali’nin (MUFF) geleceğine yönelik olarak düzenlenen arayış toplantısında, geçtiğimiz yıl 3.sü düzenlenen festivalin devam ettirilmesi yönünde karar çıktı.
Vali Vasip Şahin, Malatya Uluslar arası Film Festivali’nin devam edip etmemesi yada organizasyon yapısı hakkında sivil toplum kuruluşları ve basın mensuplarının katıldığı bir istişare toplantısı düzenledi.
SİVİL YAPILANMAYA DEVREDİLMELİ
Fırat Kalkınma Ajansı toplantı salonunda yapılan ve aynı zamanda Festival Onursal Başkanı da olan Malatya Valisi Vasip Şahin’in yönettiği toplantıda, Malatya’ya ait bir organizasyon olmasına karşın bugüne kadar Malatya ile yeterince sağlıklı bir bağ kuramadığı şeklinde eleştirilere muhatap olan Malatya Film Festivali’nin devam ettirilip ettirilmemesi konusu masaya yatırıldı.
Vali Vasip Şahin’in inisiyatifi ile MUFF tarihinde ilk defa gerçekleştirilen geniş katılımlı toplantıya Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır da katıldı.
Toplantıda katılımcılar, festival organizasyonunun, valilik, belediye, STK’lar ve Malatya’nın diğer yerel dinamiklerinin de bulunacağı bir Kültür Sanat Vakfı’nın oluşturularak bu yapı tarafından sürdürülmesini önerirken, Vali Vasip Şahin, Malatya Film Festivali’nin merkezinin Malatya’ya alınacağını, festival organizasyonunun sivil yapı ile yürütüleceğini ve Valiliğin de destekçisi olacağını açıkladı.
Festivale ilişkin geniş kesimlerin görüşleri, önerileri ve eleştirilerinin dinlendiği toplantıda 3 festivale ilişkin istatistiki bilgilerin yer aldığı birde sunum yapıldı.
Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Sağer, çeşitli sivil toplum kuruluşları başkan ve temsilcileri ile medya mensuplarının katıldığı toplantının açılışında konuşan Vali Şahin, göreve geldiğinde 3.’sü yapılan festivalin son aşamasındaki hazırlıklara yetiştiğini hatırlatarak "Benim takip edebildiğim kadarıyla, Film Festivali’nin Malatya’da karşılığının olmadığı, Malatyalıların bu işin içinde olmadığı, Malatya’nın bu festival içinde yer almadığı, dolayısıyla bu şekilde yapılması ile Malatya’ya bir katkısı olmadığından tutunda Malatya’nın bu işte az istifade ediyor, Malatya bu işte iyi istifade ediyor ya da Malatya bu işte çok istifade ediyor diye azdan çoğa, yoktan vara bir tartışmalar vardı. Festivalin devamına Malatya karar verecek. Malatya bu işte son kararı verecek ve bizde ona göre yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.
Vali Şahin’in konuşmasının ardından katılımcıların özellikle festivalin devam edip etmemesi başta olmak üzere içeriğine ilişkin görüş, öneri ve eleştirileri alındı.
Katılımcılar, festivalin organizasyonuna yönelik eleştirilerin dikkate alınarak, kentin entelektüel bilincinin yükseltilmesi için film festivallerinin devam ettirilmesi yönünde görüşlerini ortaya koyarken, dışarıdan bir firmaya vermek yerine Valilik, Belediye, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Malatya’nın diğer yerel dinamiklerini içinde barındıran bir Kültür Sanat Vakfı kurularak organizasyonu yürütmesi görüşün ortak bir karara varıldı.
Bazı katılımcıların festivalin Kayısı Festivali ile birleştirilmesi önerisi de, sinemanın daha entelektüel bir sektör olduğu, yapı ve içerik olarak kayısı festivali ile bağdaşmayacağı gerekçesiyle kabul görmedi.
3 YILLIK FİLM FESTİVALİ’NİN İSTATİSTİKLERİ
Vali Yardımcısı Murat Çağrı Erdinç Malatya Film Festivali’nin 3 yıl içerisindeki istatistiki rakamlarını konusunda toplantıya katılanlara sunum yaptı. Erdinç, “3 yıl içerisinde 400’e yakın film gösterimi yapıldı, 30 binin üzerinde izleyici katıldı. Bine yakın sanatçı ve gazeteci Malatya’ya geldi. 3 yıl içerisinde festival kapsamında 100’e yakın etkinlik yapıldı. Sinema ile ilgili 15 kitap yayınlandı. Festivale yabancı medyadan da ilgi gösterildi” dedi.
“Malatya Film Festivali neden yapılıyor?” sorusuna ise Vali Yardımcısı Murat Çağrı Erdinç şu cevapları verdi: “Malatya’ya kültürel ve sanatsal bir etkinlik kazandırmak için, Malatya’nın adını ulusal ve uluslararası alanda duyurmak için, Malatya’yı marka değeri olan bir kente dönüştürmek için, Malatya’yı cazibe merkezi haline getirerek, turist sayısını artırmak için, Kristal Kayısı Ödülü ile kayısının tanıtımına katkı sağlamak için, Vizyon şansı bulamayan filmleri Malatyalılarla buluşturmak için ve Kent insanının sinemaya olan ilgisini artırmak için.”
Malatya Film Festivali’nin 2012 yılı bütçesinin 1 milyon 50 bin TL olduğunu aktaran Erdinç, “Antalya Film Festivali’nin bütçesi 6 milyon TL, Adana Film Festivali’nin bütçesi milyon TL ve İstanbul Film Festivali’nin bütçesi 4 milyon TL” dedi. Erdinç, Malatya Uluslar arası Film Festivali’nin 2012 yılı bütçesinin yüzde 33’nün Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan, yüzde 24’nün Başbakanlık Tanıtım Fonu’nda, yüzde 22’sbini Manas Evleri’nden ve yüzde 21’ini ise diğer sponsorlardan karşılandığını söyledi.
BU YIL HİÇ BİR FİRMAYA VERİLMEYECEK
Erdinç, “Festival bu zamana kadar neden farklı firmalara yaptırıldı?” sorusuna ise, “Valilik bünyesinde, film festivali düzenleme konusunda uzman ekip olmadığı için, Malatya’da, film festivali düzenleme konusunda uzman bir firma olmadığı için, Gösterim programını oluşturabilecek, film seçkisi yapabilecek tecrübe olmadığı için, Sinema sektöründe ulusal ve uluslararası bağlantılar bulunmadığı için, İlk kez düzenlenecek bir festivale, sanatçılar, film şirketleri katılmakta tereddüt ettiği; daha önce tanıdığı, referansı güçlü kurum ve kuruluşların davetini kabul ettiği için, Festivalin organizasyonu bu yıl hiçbir şirkete verilmeyecektir. İlk 3 yılın getirdiği bilgi birikimi ve tecrübe ile Valilik ve Kayısı Vakfı’nın oluşturduğu, uzmanlaşmış ekip tarafından gerçekleştirilecektir” şeklinde cevap verdi.
Vali Yardımcısı Murat Çağrı Erdinç, Malatya Uluslar arası Film Festivali’nin 2010 yılında 9 bin 345, 2011 yılında 10 bin 112 ve 2012’de ise 11 bin 864 kişi tarafından izlendiğini söyledi.
Erdinç, Malatya Film Festivali’nin 2010 yılında 321 basılı, 102 televizyon, 2011 yılında 212 yazılı ve 131 televizyon, 2012 yılında ise 550 yazılı ve 110 televizyon haberi yapıldığını aktardı. Erdinç çıkan haberlerin reklam eşdeğeri hakkında da bilgi aktararak, “Malatya’nın festival aracılığıyla toplamda 46.841 milyon ABD Doları’na eşdeğer reklamı yapılmıştır.
1.050.000 TL (583.333 dolar) bütçesi ile 80 katından fazla reklam eşdeğeri üretmiştir.
Bütçe-reklam eşdeğeri karşılaştırıldığında Malatya’nın tanıtımına ve marka değerine katkı sağlayan en ciddi organizasyondur” dedi.
Vali Yardımcısı Murat Çağrı Erdinç, “Festivalin Malatya’ya katkısı” hakkında ise şunları söyledi: “46 milyon 841 bin dolar eşdeğerinde tanıtım, Artan marka değeri, kayısını tanıtımı ve sponsor katkısı ile şehre giren kaynak.”
SİYASİ ŞOVA DÖNÜŞMEMELİ
Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise konuşmasında I. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin siyasilerin şovuna dönüştüğü yönünde toplantıda yapılan eleştirilere de yanıt vererek şöyle dedi: "Bu iş yapılacaksa, şehir için gerekliyse biz bu işin içinde olacağız. Ama hiçbir zaman bu siyasi bir şeye dönüşmemeli. Bu yıl Antalya’da yaşananları gördünüz ve ciddi bir sıkıntı sanat camiasında yaşandı. Bu tür organizasyonları sanat olduğu için, sanatsal olduğu için ve sanata katkısı olduğu için yapılmalı. Bende bunun mutlaka devam etmesinden yanayım. Çünkü toplumda da böyle bir beklenti var. Başlanılan bir işin bırakılmaması gerekiyor. Mevcut halinden de biraz daha ileri noktalara taşınmalı düşüncesindeyim."
‘KAYISI SATALIM DİYE FESTİVAL YAPILMAZ’
Toplantının sonunda görüş ve önerileri değerlendiren Vali Vasip Şahin ise, şunları söyledi:
"Festivaller, hele film festivali gibi entelektüel boyutu biraz daha öne çıkan festivaller bir malın bir metanın pazarlanması amacıyla yapılırsa değerini kaybeder. Malatya Film Festivali’nin kayısı festivali ile birleşmesine karşı çıkanların ortak fikri bu noktadaydı.
Antalya, Altın Portakal Film Festivali yapıyor ama Antalya’nın hiçbir zaman beklentisi daha çok portakal satmak olmadı veya Adana’nın Altın Koza’yı yaparken daha çok pamuk satmak gibi bir beklentisi olmadı. Ama koza Adana’nın, portakal Antalya’nın sembolü. Kayısı da bizim sembolümüz. Şu olabilir, Malatya Uluslararası Film Festivali yerine Malatya Uluslar arası Kristal Kayısı Film Festivali diyebiliriz. Dolayısıyla bu noktada bir mutabakat var. Festivalin zamanlaması tamamen teknik bir konu. Başka festivallerle çakışan tarihlerin dışında bir tarih olması gerekiyor çünkü Malatya’nın görünürlüğünü bilinirliğini ve dolayısıyla şehrimizin ön plana çıkmasını sağlamak için bu tarihler seçiliyor. Bizim için Mayıs’ın son haftası da iyi olur ama Mayıs’ın son haftasında çok daha bilinen bazı ulusal ve uluslararası festival organizasyonları var. Festival’in bir sivil toplum kuruluşu bir vakıf tarafından Malatya’nın yerel dinamiklerinin de dahil edildiği ancak profesyonel yöneticilerin başında bulunduğu bir vakıf tarafından yürütülmesi görüşü ortaya çıktı. Şimdi tabi bu valilik tarafından başlatılan biraz da bu anlamda bizim basın camiamızda ve konu ile ilgili camiada alınganlıklara kırılganlıklara sebep olmuş bir yöntem uygulanmış. Film festivali başlatılmıştır, başlatılması güzel bir şeydir. Ha bundan sonra yöneltilen o eleştiriler doğrultusunda festivalin merkezi Malatya olacak şekilde bir organizasyona gidilir. Neticede 3 yılda Malatya da o tecrübeyi kazandı. En azından kendi yanlışlarımızı görerek bir sonraki organizasyonlarda dışarıya muhtaç olmadan en azından kendi yağımızdan kavrulmayı öğrenmiş oluruz. Bu noktada biz Valilik olarak hep içinde olacağız hep yanında olacağız çünkü neticede bizim evladımızdır bu festival ama benimde kanaatim bu festivalin sivil bir kurum veya sivile yakın bir kurum tarafından organize edilmeli. Yoksa valilik olarak resmi hüviyet arz ediyor. Tabi devlet olmalı ama Kültür Bakanlığı bunu ihtisas kurumu olarak bu işin içinde. Dolayısıyla valilik bu işin içerisinde her şeyiyle bu işe sahip görüntüde olmamalı ama destekçisi olmalı."