SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Filmlerde Görüyoruz, Gerçekmiş!. Şaşırdım"

0
Güncellendi - 2020-02-18 05:26:56
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, birçok tarihi olay ve anı ölümsüzleştiren fotoğraf makinelerinin bulunduğu "Fotoğraf Makinesi Müzesi"ni, açıldığı günden bu yana 350 bini aşkın kişi ziyaret etti.

Büyükşehir Belediyesince 2017'de oluşturulan, 1876'dan günümüze 2 bin 23 fotoğraf makinesi ve 3 bini aşkın aksesuarın bulunduğu müzede, altın varaklı, savaşlarda kullanıldığı tahmin edilen "casus" makine gibi çok sayıda cihaz sergileniyor.

Körüklü, filmli ve dijital fotoğraf makinelerinin sergilendiği müzede, en fazla ilgiyi "casus ve dedektif makineler"in bulunduğu bölüm çekiyor.

Müze sorumlusu İrfan Tunay, AA muhabirine, kent merkezindeki Sanat Sokağı'nda bulunan müzeyle ilgili yaptığı açıklamada, yıl bazında, ziyaretçilerinin ortalama yüzde 35'inin şehir dışından geldiğini söyledi.

Yazın yurt dışından yüzde 15-20 civarında ziyaretçi geldiğini anlatan Tunay, "Yüzde 50 ise şehir merkezi, ilçeler ve kasabalardan gelenler oluyor. Yılda ortalama 120 bin ziyaretçimiz var. Bu sayı çok yüksek değil ama inşallah çıtayı 300 binlere çıkarırız." dedi.

Tunay, müzede, yaşı bir asrı aşan makinelerin de bulunduğunu ifade ederek, böyle bir müzede çalışmaktan gurur duyduğunu belirtti.

- "Çok şanslıyız"

Müzede fotoğraf makinelerinin gelişim serüveninin görülebildiğini aktaran Tunay, şöyle devam etti:

"Müzenin içerisinde 1876'dan başlayıp 2011 yılına kadar giden bir süreç var. Ahşap makinelerden tutun teknik makineler, katlanabilir makineler, casus makineler ve özel üretim makinelerin sergilendiği bir müze. Müzenin içerisinde özel üretim makineler bulunmaktadır. Dünya çapında 300 tane üretilen makineler var. Malatya olarak bu konuda çok şanslıyız. Böyle makineleri müzelerde görme şansınız pek yok."

- "Bütün makineler çalışır durumda"

Tunay, müzenin 44 kategoriden oluştuğunu dile getirerek, ziyaretçiler tarafından en çok beğenilen alanın casus makineler bölümü olduğunu kaydetti.

Birçok önemli eserin bulunduğunu ve her birine özenle baktığını söyleyen Tunay, şöyle konuştu:

"Ahşaptan dijital makinelere kadar müzemizin içerisindeki tüm envanter, çalışır durumda. Çalışmayan hiçbir makinemiz yok. Müzenin içerisinde aynı makineyi görme şansınız yok. Farklı ülkelerden farklı modeller sergilenmektedir. 30 yılda toparlanan bir koleksiyon, uzun bir zaman aldı ama Malatya için çok değerli bir müze haline geldi. Kültürel anlamda da değer sağlayan bir müzedir."

- "Herkesin gelip görmesini tavsiye ediyorum"

Müzeyi ziyarete gelen Emine Çamlık Yılmaz ise müzeyi gezdikçe fotoğraf makinelerine daha çok ilgi duyduğunu aktardı.

Müzenin Malatya için önemli bir değer taşıdığını dile getiren Yılmaz, "Makinelerin hepsinin çalıştığını duyunca da çok şaşırdım. Zaten büyüleyici, ayrıca çalıştıklarını duyunca insan daha çok şaşırıyor. Herkesin gelip görmesini tavsiye ediyorum. İnsanın hayatı çok kısaymış onu fark ediyorsunuz. Çok daha eski yılların makinelerini görünce farklı bir duygu oluyor. Daha önce görmemiştim." diye konuştu.

Özellikle casus makineleri görünce çok şaşırdığını belirten Yılmaz, "O zamanlarda, kameranın bu kadar küçültülmesini düşünmüyordum. Bazen filmlerde görüyoruz, gerçekmiş yani bunu fark ettim. Saatlerce inceledim ve bir kere değil birkaç kere gelmek lazım ki tam anlamıyla tadını çıkaralım." dedi.

Ziyaretçi Hasan Fehmi Yılmaz da müzenin çok hoşuna gittiğini kaydetti.

Müzede bir nevi tarihsel yolculuk yaptığını anlatan Fehmi Yılmaz, "1800'lerden günümüze gelen bir tarih gördük. Teknolojinin nasıl geliştiğini, bir fotoğraf çekmenin nasıl emekli olduğunu, gerçekten görmüş olduk. Müze güzel, içerisindeki fotoğraf makineleri, aksesuarlar gerçekten 'vay be' denilebilecek seviyede." şeklinde konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Murat (4 yıl önce)
    Belediyemizi tebrik ediyorum, güzel bir katkı
    0
    0
    Yanıtla
  • Reklamcı (4 yıl önce)
    Troller, aklınızın yetmediği işlere burnunuzu sokmayın. Yalakalık yapacaksınız diye komik ve zavallı durumlara düşmeyin. En doğrusu; ilginiz alakanız olmayan konularla ilgili laf yetiştirip kapasitenizi ortaya koymayın. 1- Gerçek casuslar sergilenen uyduruk ayakkabı düzeneğine bakıp gülmekten kendilerinden geçmiştir. 2- Bu tür kullanılmış bir düzenek gerçek olsa mutlaka kullanan kişi, dönemi vs yazılır ve maddi değeri çok yüksek olur. Bunu kapasiteniz anlayamaz. 3- Ölçülere baktığınızda pençe ile topuk kısmının ölçüleri farklıdır. 4- Pençe ayrı bir parça ama topuk kısmı acemice kesilip oyulmuş, düz bile değil. 5- Topuk pençesi topuğa ait değil. 6- O makinenin satıldığı dönemde dahi daha küçük ölçekli makineler ve gizlenebilen makineler mevcuttu. 7- O sistemi belke 17'li kullanmıştır kendi kendine casusculuk oynamak için. Yani yorum yazanlardan daha zeki bir kişi.(Halk deli diye tanımlıyordu) 8- O ayakkabı düzeneğini belediyeye kakalayan firmanın bunu nereden temin ettiğini açıklaması ve karşılığında ne kadar para aldığı sizleri neden rahatsız ediyor?
    0
    0
    Yanıtla
  • Afferin arkadaşım maşallah kafan kapalı çarşının kapısı gibi calisiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Reklamcı haklı beyler Belediye bu ayakkabının tekini de bulmalı ,bulamazsa kamuoyundan özür dilemeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yaz gardaş yaz, reklam reklamdır, iyisi kötüsü olmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (4 yıl önce)
    Reklamcı,ilaçlarını düzenli kullan derim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Basri (4 yıl önce)
    Reklamcı çok doğru söylüyor. bu ayakkabıyı bu sergiye kim vermişse demekki çok casus filmi seyretmiş olacak'ki ondan esinlenerek böyle bir proje geliştirmiş ve bunu'da sanki gerçekmiş gibi sayflara yedirmeye çalışmış saflarda yemiş'mi hemde bal gibi yemiş Malatya belediyesi gibi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vaizin Oğlu (4 yıl önce)
    Sonuna kadar gayet haklısın Suat kardeş! Ama bu kadar uzun yazıp zamanını boşa harcamaya değmezdi yazık herkese her laf anlatılmaz. O şahısda kendi çapında çok şüpheli biriymiş herhal? Ya da hafiye filmlerini çok izleyip etkisinde kalmış olabilir kendileri...
    0
    0
    Yanıtla
  • Reklamcı (4 yıl önce)
    Bu düzmece ayakkabıyı belediyeye kim kakaladı ve kim aldı ise açıklayın. Eğer gerçek bir casusa ait ise kim ait olduğunu ve nerede hangi yıllarda kullanıldığını açıklamak zorundasınız belediye yetkilileri. Milleti aptal yerine koymak ne haddinize!
    0
    0
    Yanıtla
  • Vay be.Uyanık reklamcı hemen yakalamış.Artık hangi alemde yaşıyorsa.Gerçek bir casusa aitse bu ise kimmiş, nerede hangi yıllarda kullanılmışmış.Vay vay.mite, ciaya, kgbye artık hangi casus örgütüyle belediye yazı yazsın,o casus kimmiş, nerde hangi görevdeymiş birde hangi yıllarda kullanmışlarmış.Onlarda hemen cevap verirler.Hafiye reklamcıyı görüyormusun nelern gelmiş aklına.Valla bu reklamcı kimse tanışmak isterim ne ilginç biridir.Sanki bu makina topuğa gizlenecek kadar ve özel bir iş için yapılmamışda, belediyemiz bizi kandırsın diye yaptırmış.Sorduğu sorularda sanki elektrik işletmesine pense kontrol kalemi sizinmi,nerde, kim ne tarihte ne için kullanılmış sanki böyle birşeyde onu öğrenmik istiyor.Haydi blediye bu hafiye reklamcıyı merakta bırakmayın.Hemen dünyanın casus teşkilatlarına yazın o ayakkabının ve makinanın fotoğrafını, bunun sorularınıda ekleyin.Belki büyük bir casus şebekesini ifşa edersiniz.Tabi bu sefer ayakkabının yanında bu reklamcıyıda bulup fotoğrafını sergilersiniz.Ahan bu ayıkmasaydı casusları yaptıkları işi nerede çalıştıklarını bulamazdık diye.Yok eğer cevap vermezlerse cimere bimere şikayet edin.Ama canım olmazki.Casus makinası diye halkı kandırmak.Ya ispat edin ya da reklamcıyı aptal yerine koymayın.Vay reklamcı vay.Hadi selahattin bey bırak kar temizliği deprem işinide bu arkadaşın sorularına cevap bul.
    0
    0
    Yanıtla
  • "Reklamcı" arkadaşın sorularına bir kaç ilave yapmak istiyorum. 1Bu makine hangi ülkelerdeki casusluk faaliyetlerinde kullanılmıştır. 2.Bu makine ile kaç poz çekilmiştir. 3.Filmler nerede banyo edilmiş ve nerede basılmıştır. 4.Bu makine ile çekilen fotoğraflar ile hangi savaşlar çıkmış ya da hangi savaşlar önlenmiştir. 5. Reklamcı bu kafayı yapmak için ne içiyor. TEŞEKKÜR EDERİM.
    0
    0
    Yanıtla