SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Fındığa 15 TL, Kayısıya 3 TL!.

0
Güncellendi - 2020-12-16 18:00:14
Fındığa 15 TL, Kayısıya 3 TL!.
A- A+ PAYLAŞ

Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitki Karantinası Tazminatı Desteği kapsamında, hastalıklı alanlar ve ağaç sayısı üzerinden, kilo başına tarımsal ürünler için ödenecek parasal miktarları açıkladı.

Buna göre; 2021 yılı için,  çiftçilere, turunçgil uzun antenli böceğinden zarar gören fındıkta kilogram başına 15 lira, şarka virüsüne yakalanmış kayısı ve şeftali gibi taş çekirdekli meyvelerde ise 3 lira destek verilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı, “Bitkisel üretimin geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması, zararlı organizmaların ülkemize bulaşmasının engellenmesi, mevcut olanların eradikasyonu ve mücadelesinin yapılarak yayılmasının önlenmesi ve bulaşık alanda karantina tedbirleri alınan üreticilerin desteklenmesi amacıyla” Bitki Karantinası Tazminatı Tebliği’ni yayımladı.

Tebliğe göre, aralarında kayısının da olduğu sert çekirdekli meyve ağaçlarında şarka virüsü, fındıkta turunçgil uzun antenli böceği hastalığına yakalanan alanlarda karantina tedbirleri alan çiftçilere destek olmak üzere, fındık için 15 TL / kg, kayısı için 3 TL / kg ödenecek.

Bu yılın başından itibaren üretim alanında şarka virüsü veya turunçgil uzun antenli böceği tespit edilen üreticilerin 26 Şubat 2021'e kadar başvuru dilekçesiyle kayıtlarının bulunduğu Tarım ve Orman Bakanlığının il ve ilçe müdürlüklerine başvurması gerekiyor.

Tazminat ödemeleri, şarka virüsünde ağaç sayısı, turunçgil uzun antenli böceğinde ise alan miktarı üzerinden hesaplanarak yapılacak.

Destekleme ödemesi için aranacak şartlar

Desteklemeden faydalanmak isteyen kayısı ağaçları şarka virüsüne yakalanmış üreticilerin, “Şarka virüsü varlığı enstitü müdürlüğünce doğrulanmış ve il/ilçe müdürlüğünce belirlenmiş olan ağaçların karantina tedbiri nedeni ile Şarka Hastalığı ile Mücadele Hakkında Talimat doğrultusunda bulaşık bitkilerin tamamının kökleri ile birlikte konukçusu kalmayacak şekilde üreticiler tarafından sökülerek, 1/1/2020 tarihinden sonra il/ilçe müdürlüğü gözetiminde imha edilmiş ve imha işlemi hakkında tutanak düzenlenmiş olması” gerekiyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • cafer (3 yıl önce)
    Temelin fiyatı 15 TL,Malatya lı Hüso 3 TL
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (3 yıl önce)
    Alan bazlı destek kapsamına alınmıyor kayısı...herşeyden önce bu önemli.batı karadeniz den doğu karadenize kadar kaç ilde yetişen fındığa alan bazlı destek verilirken,türkiyede en fazla Malatyada yetişen,dünya üretiminin en önemli üreticisi olan ilimize destek yok.durmak yok,yola devam.iyi uykular,malatyam
    0
    0
    Yanıtla
  • abayram (3 yıl önce)
    6 Tane vekilimiz var Allah var harıl harıl çalışıyorlar. fındık kaysının 5 katı helal olsun bu vekillerimize. çokta yormayın kendinizi ......
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (3 yıl önce)
    Bitkisel Üretim Genel müdürü Yeşilyurtlu Malatyalı ..yetmiyor Genel Müdür yardımcısıda Malatyalı. Yani bu işin karar vericileri Malatyalı..Malatya'da kayısı onlardan fazla bilen yok sanırım.ziraatçı ... bu nasıl bir hal.tuhaf bir durum.sorgulanması gereken bir durum.....
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (3 yıl önce)
    Bunu çok abartı buldum. Malatya memnun işte şikayet etmeyin. Su sayacımız bile Trabzondan gelirken fındık çay tabiki daha pahalı olacak kayısıdan(!)
    0
    0
    Yanıtla
  • osman (3 yıl önce)
    merhabalar: Ben malatya da öğretmenlik yapan bir karadenizli (ordu) olarak bu kadar dayanaksız haber yapan kişiyi esefle kınıyorum.Habercilik sorgulamak ve doğruyu yazmaktır fındığın kg fiayatı 20-21 lira civarında ne haşereyle ilgili ne de başka mücadeleyle ilgili bir destek var.yalnız doğrudan gelir desteği var her yerde olduğu gibi .Kaldı ki bu kıyaslamayı yapan arkadaşın bence; bizim değerlerimiz olan fındık, kayısı, üzüm, incir vs ürünlerimizin neden değerini bulamadığının sorgulamasını yapması daha iyi olurdu kanımca.Ne fındık nede kayısı tek başına bu ülkeyi kalkındırmaz hep beraber ulusal ürünlerimize sahip çıkarsak, uluslararası şirketlere bizleri satmazlarsa ancak o zaman ürünlerimiz değerlenir.iyi günler dilerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Pötürgeli Xalô Ramo (3 yıl önce)osman isimli kullanıcı yorumuna
    Ülke tarımını bu hale getirenler utansın
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğrucu (3 yıl önce)
    Ne bekliyorduk ki memleketi zaten onlar yönetiyor. Uyumaya devam Malatya...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 yıl önce)
    Malatya'da şarka virüsü yok. Mobilya ve yaprak delen (çil) için destek verilmeliydi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (3 yıl önce)
    Güz gelince bağlar döker gazeli, Çok hasretlik çektim gurbet gezeli, Yedi iklim dört köşeyi dolaştım, Bulamadım Malatyadan güzeli..
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    1 kg fındık ve 1 kg kayısı fiyatını karşılaştırınca normal gibi
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYAPLATFORMU (3 yıl önce)
    Malatya ve Malatyalılar Durumdan Gayet Memnunlar Demekki Kimsede Ses Yok...???
    0
    0
    Yanıtla