Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan kalabalık bir heyetle İran'a gitti. Bakan Tüzmen, ''2007 yılı itibariyle İran'a ihracatımız 1.4 milyar dolar iken, 2008 yılının ilk 4 ayında 618 milyon dolar seviyesini aşmıştır. Bu durumda tahmin ediyorum ki, yıl sonunda ihracatımız ilk defa 2 milyar dolar seviyesini geçecektir'' dedi.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ekonomik ve ticari ilişkilerdeki gelişmeleri değerlendirmek, yeni işbirliği olanaklarını araştırmak ve geliştirmek amacıyla kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan yaklaşık 100 kişilik bir heyet ve kendisine eşlik eden MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekinci, AKP Malatya Millevekili Mücahit Fındıklı ve Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik ile birlikte İran'a gitti.
İran yolculuğu öncesinde Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Tüzmen, 2 gün sürecek ziyaret sırasında İran'ın Ticaret, Petrol, Ulaştırma, Sanayi ve Dışişleri Bakanları ile görüşmelerde bulunacağını belirterek, ayrıca İran Ticaret Bakanı Masoud Mirkazemi ile birlikte ''Türkiye-İran Ticari ve Ekonomik İşbirliği Semineri''ne başkanlık edeceğini bildirdi.
Bakan Tüzmen, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler hakkında da bilgi vererek, 2002 yılında 1.3 milyar dolar olan ikili ticaret hacminin 2007 yılı itibariyle 8.1 milyar dolara ulaştığını belirterek, ''2007 yılı itibariyle İran'a ihracatımız 1.4 milyar dolarken, 2008 yılının ilk 4 ayında 618 milyon dolar seviyesini aşmıştır.
Bu durumda tahmin ediyorum ki, yıl sonunda ihracatımız ilk defa 2 milyar dolar seviyesini geçecektir'' diye konuştu.
Yatırım alanında yaşanan gelişmelere de değinen Tüzmen, son olarak bir kamu kuruluşu olan Gübretaş'ın İran'ın en büyük gübre kompleksi olan Razi Petrochemical şirketini İran'ın Özelleştirme İdaresi'nden 681 milyon dolara satın aldığını hatırlattı. Tüzmen, müteahhitlik sektöründe de Türk firmaların hızla İran pazarına girdiğini, bu alandaki hacmin yakın gelecekte birkaç milyar dolara ulaşmasının mümkün olduğunu belirterek, enerji alanında ise Türkmen gazının İran üzerinden Türkiye'ye ve İran gazının
Türkiye üzerinden Avrupa'ya transit olarak taşınmasıyla Güney Pars Doğal Gaz Sahasının Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından geliştirilmesi gibi projelere ilişkin ilerlemeler kaydedildiğini anlattı.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in verdiği bilgiye göre, İranlı yetkililerle yapılacak görüşmelerde iki ülke arasında tercihli bir ticaret sisteminin oluşturulması, pazara giriş ve tanıtım faaliyetlerinin artırılması, karşılıklı gümrük tarifelerinin aşağı çekilmesi konularının yanı sıra, Türk firmaların İran'a yönelik ihracatlarında karşılaştıkları sorunlar, ticaretin finansmanı, ihracat kredi ve sigorta programları, sınır ticaretine konu olan ürünlerin çeşitlendirilmesi ve kotaların artırılması, gümrük kapılarının daha etkin çalıştırılması, karayolu transit geçişlerde akaryakıt fiyat farkının kaldırılması, iki ülke arasındaki demiryolu hatlarının daha etkin kullanımı, havayolu taşımacılığının geliştirilmesi, elektrik ve petrol ürünleri ticaretinin artırılması gibi başlıklar ele alınacak.