SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Fırat Üniversitesi, Malatya'da da İstihdam ve Üretim Sorununu Araştırıyor

Fırat Üniversitesi, Malatya'da da İstihdam ve Üretim Sorununu Araştırıyor
A- A+ PAYLAŞ

Depremlerinin ağır hasara neden olduğu 4 kentte, organize sanayi bölgelerindeki istihdam ve üretim arzıyla ilgili ortaya çıkan sorunlar araştırılıyor.

TÜBİTAK ve Elazığ Fırat Üniversitesi İşbirliği’nde yürütülen “1001 Proje” ile Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay illerindeki istihdam araştırılıyor. Depremin, 4 kentteki sanayi bölgelerinde neden olduğu istihdam ve üretim arzı sorunlarına yönelik bölgesel saha çalışmasını bilim insanları yapıyor.

Fırat Üniversitesi'nin öğretim üyeleri İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden Doç. Dr. Haluk Yaman, Dr. Ertuğrul Buğra Orhan Adıyaman’da, Doç. Dr. Nil Çokluk ve Bursiyer İbrahim Harnuboğlu Hatay’da, Dr. Ahmet Hikmet Zabun, Bursiyer Sema Yüksek Kahramanmaraş’ta, Doç. Dr. Murat Sezik ve Bursiyer Neşet Kıcık ise Malatya’da saha çalışmasını yürütüyor. Projede ilk saha araştırması Adıyaman’dan başladı. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaları gezen ve işletme yetkilileriyle görüşüyor.

Çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Doç. Dr. Haluk Yaman, “Depremin sebep olduğu işgücü açıkları ve üretimi arzı problemlerine odaklanmakta 4 ili kapsayan bir projemiz var. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya bu iller arasında. Biz burada yaklaşık 10 gündür organize sanayi bölgemizi geziyoruz. Buradaki firmalarımızla görüşmeler yapıyoruz, iş gücü açığı nasıl giderebilmesi gerektiğini, üretim ardı problemlerini sebeplerini, nasıl daha iyi olabilir konusunda görüşmeleri yapıyoruz. Yeni organize modellerinin nasıl olabileceğinin analizini yapıyoruz. Elde ettiğimiz verileri, sonuçlarıyla birlikte ilgili paydaşlarla paylaşacağız. İnşallah organizeleri daha iyi, istihdamı daha yüksek, yeni modellerle birlikte kurulmasında bir payımız olmasını hedefliyoruz" dedi.

Daha sonra konuşan Gelişim Tekstil İşletmesi Genel Müdürü Ekrem Cırık ise “Depremden 3-4 ay sonra üretime başlayabildik. Henüz depremden önceki şeyi yakalamış değiliz. Depremden önce 500 kişiyle çalışırken bugün 330-335 kişiyle çalışıyoruz. Ancak bizim fabrika olarak üretim kapasitemiz 700 kişi. Her türlü gayret, her türlü şeye rağmen yakalayabildiğimiz rakamlar bu. Tabi ki bunun nedenleri var. Bu nedenleri sağ olsun değerli hocalarımızla paylaştık. Nerede, ne yapabiliriz, bu istihdam artırıcı ne tür etkenler oynayabilir onu konuştuk” diye konuştu.

Adıyaman, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • ali (2 ay önce)
    Valla helal olsun, biz inönü üniv. bir mail attik mühendislik biriminden bir kaç hocaya, ortak bir proje yapalim bedelini karşılariz burs anlamında ögrenci yollayin diye, kimse klavyesindeki tuşlara basmak bile istemedi cevap alamadik yani
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (2 ay önce)
    Tekstil Türkiye'de, özellikle deprem görmüş illerde, maalesef bitik halde. Organize Sanayi Bölgesinde 20'nin üzerinde tekstil fabrikası battı. Yanlış duymadınız. Hükümete yakın tekstil firmaları daha önceden tüyoyu aldı ve şu anda Türkiye'nin %80 tekstil yatırımı Mısır'a kaydı.(İşçilik daha ucuz diye) Geç kalan maalesef battı. Bir çoğu el altından fabrikalarını satıyor. (Ne kurtarırsak kar mantığı) Organize sanayi müdürlüğüne elektirik borçları almış başını gidiyor. (Her bir fabrikanın 50 - 100 milyon borcu havada uçuşuyor) 6 milyon dolarlık fabrikayı git 2-3 milyona dolara vermeye razı bir çoğu. Anlayacağınız "KARAL ÇIPLAK"
    %100
    %0
    Yanıtla
  • kaplan44 (2 ay önce)
    Fırat ünv bunu araştıracağına neden elazığlıların malatyada yaşadığını araştırsın
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Şu yoruma bak. Yorum yazmak zorunda değilsin kaplan. Şu il milliyetçiliğinden vaz geçip gerçeklerle yüzleşmek daha güzel değil mi? Elazığlılar da Elazığ'da Malatyalılar neden yaşıyor mu demeli? Saçma sapan yorum yazmaktan bir bıkmadınız.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • OKTAY (2 ay önce)
    bizim iki ünüversite çok yoğun herhalde
    %100
    %0
    Yanıtla
  • O kadar yoğunlar ki yanlış yapmaktan bilim yapmaya zamanları kalmıyor.
    0
    0
    Yanıtla