SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Fırıncıların Gramaj ve Fiyat Belirlemesi Geçersiz'

A- A+ PAYLAŞ

"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN DENETİM YETKİSİ VAR".. Fırıncılar Odası'nın, 170 gram olarak imal ettiği pidenin gramajını sabit tutarak fiyatını 1,25 TL'den 1,5 TL'ye çıkarması, ardından Büyükşehir Belediyesi'nin yürürlükteki raicin 200 gram ekmeğin 1,25 TL'den satılması gerektiği, bu nedenle bu raice uymayan fırıncılara yönelik denetim ve cezalandırma işleminin başlatıldığını açıklaması, Fırıncılar Odası'nın da bu konuda zabıtanın denetim yetkisinin bulunmadığı iddiasının ardından, Büyükşehir Belediyesi'nden odanın bu iddiasını yalanlayan açıklama geldi. Büyükşehir Belediyesi, Valilik'ten de görüş sorduktan sonra, meslek odalarının, tarife için bağlı olduğu birlikten onay alması gerektiğini, bu nedenle odanın aldığı zam kararının geçersiz olduğuna ilişkin Valilik yazısını açıklamasında paylaştı. Fırıncılar Odası'nın aldığı zam kararı, bağlı oldukları Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından onaylanmamıştı. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Hüseyin Hanbay da, yaptığı açıklamada, "Fırıncılar Odasının ilan ettiği 170 gr 1.50 TL gramaj ve fiyatı geçersizdir."dedi.

BİRLİĞİN ONAYLAMADIĞI RAİÇ GEÇERSİZ

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından onaylanmayan tarifenin mevzuata aykırı olduğuna ilişkin Valilik görüşüne de yer verdiği basın bülteni şöyle:

“Malatya Valiliği tarafından son günlerde tartışma konusu olan mevzuata aykırı ekmek zammı ve Büyükşehir Zabıtasının denetleme yapması ile ilgili olarak bilgilendirme yapıldı.

Yapılan bilgilendirmede, ilgili yasal düzenlemeler uyarınca Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından onaylanmadıkça fiyat tarifesinin geçerli olmayacağı belirtildi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin talebi üzerine Malatya Valiliği tarafından hazırlanan bilgilendirme yazısı, Zabıta ekiplerinin denetimlerinin yerinde olduğunu ortaya koydu.

Vali Yardımcısı Ömer Sağlam tarafından imzalanan yazıda şunlara yer verildi:

“İlgi yazınız ile pide ekmeği rayiç fiyatının ne şekilde belirleneceği hakkındaki yazınız incelenmiştir.

Esnaf ve Sanatkarlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmeliğin 5/1 maddesinde ; ‘Esnaf ve sanatkarlarca üretilen her türlü mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın bağlı olduğu birlik yönetim kuruluna sunulur. Odalar, tarifesi yapılacak mal ve hizmetler için bir önceki dönem belirlenmiş olan tarifedeki hadler üzerinden, gerekli maliyet hesaplarını yaparak, buna ilişkin belgelerle birlikte, yeni döneme ait tarifelerini, incelenmek üzere birliğe verirler’. Yönetmeliğin 5/2 maddesinde ise ‘Birlik Yönetim Kurulu, fiyat tarifesinin birliğe sunulmasından itibaren otuz gün içinde, gerektiğinde bu konuda oluşturulacak komisyon veya uzman kişi ve kuruluşların görüşlerini de alarak, inceledikten sonra tarifeyi aynen onaylanır ya da gerekçesiyle birlikte reddeder. Birlik Yönetim Kurulu, bu süreyi hiçbir şekilde uzatamaz’ denilmektedir.

Ancak, yönetmeliğin 5/4 maddesi uyarınca, Fırıncılar Odası ‘Birlik yönetim kurulu tarafından fiyat tarifelerinin reddedilmesi halinde, oda yönetim kurulu, birliğin ret gerekçelerini de dikkate alarak, birlikçe reddedilen tarifeyi aynen sunabileceği gibi yeni fiyat tarifesi de hazırlayabilir. Oda yönetim kurulunda karara bağlanan fiyat tarifesi, birlik yönetim kurulunun onayına tekrar sunulur’ denildiğinden yeni bir tarife talebi için Üst Birliğe başvurulması gerekmektedir.

Yönetmelik hükümlerinden de anlaşılacağı üzere rayiç fiyat tarifeleri, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince onaylanarak yürürlüğe konulmaktadır. Birlikçe onaylanmayan fiyat tarifeleri mevzuata aykırılık taşıdığından, yasal olarak yürürlüğe girmemektedir.”

"MEVZUATTAN GELEN YETKİMİZ VAR"

Bu arada, Malatya Büyükşehir Belediyesi Zabıtası tarafından yapılan ekmek denetimleriyle ilgili olarak Fırıncılar Odasından gelen açıklamaya karşı açıklama yapıldı. Büyükşehir Zabıta Daire Başkanı Hüseyin Hanbay, mevzuattan gelen yetkileriyle görevlerini yerine getirdiklerini vurguladı.

Malatya’da son günlerde bazı fırınlarda uygulanan ekmek zammına karşı Büyükşehir Belediyesi Zabıtası tarafından denetimler sürdürülüyor. Denetimlerle ilgili olarak Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçılar Odası Başkanlığından yapılan açıklamaya karşı Büyükşehir Zabıtası açıklamalarda bulundu. Malatya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Hüseyin Hanbay, açıklamasında şunlara yer verdi:

“Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçılar Odası Başkanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında, ‘Malatya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Şube Müdürlüğü ekiplerinin fırınları denetleme yetkisinin olmadığı, keyfi denetim yaptığı’ gibi hoş olmayan ifadelerde bulunulmuştur.

Bilindiği üzere Gramaj ve fiyat tarifelerinin teklif şeklinin; 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun 62. Maddesinde; ‘Bu Kanuna tabi esnaf ve sanatkârlarca üretilen mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri, bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın mensubu olduğu birlik yönetim kurulu tarafından fiyat tarifesinin sunulmasından sonra otuz gün içinde onaylanır veya reddedilir. Onaylanan fiyat tarifesi belediye, mülki amirlik ve ilgili odaya yedi gün içerisinde bildirilir ve bu andan itibaren yürürlüğe girer. Fiyat tarifeleri, uygulanacak azami hadleri gösterir.

Belediyeler veya o yerin en büyük mülki amiri tespit edilen bu tarifeleri uygun bulmadıkları takdirde esnaf teşekkülü ile anlaşmaya varamazlarsa on beş gün içinde o yerin mülki amirinin ya da görevlendireceği yardımcısının başkanlığında, ticaret ve sanayi veya ticaret odasından bir temsilci ile esnaf ve sanatkârlar odaları birliği temsilcisinden teşekkül edecek bir komisyonda görüşülüp karar verilmesini isteyebilirler.

Komisyon kararları salt çoğunlukla alınır. Komisyon, tarifeleri uygun bulmadığı takdirde tarife yürürlükten kalkar.

Komisyon kararına karşı, ilgililer yazılı bildirim tarihinden itibaren on gün içinde ticari davaları görmeye yetkili mahkeme nezdinde itirazda bulunabilirler. Bu mahkemenin kararı kesindir.’ ifadeleriyle açık ve net bir şekilde belirtilmektedir. İlimizde pide ekmeği için en son rayicin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulunun 31.12.2018 tarih ve 15 sayılı kararı ile 200 gr pide ekmek 1.25 TL olarak belirlenmiş ve ilan edilmiştir. Fırıncılar Odasının ilan ettiği 170 gr 1.50 TL gramaj ve fiyatı geçersizdir.

Ayrıca Malatya Fırıncı ve Unlu Maddeler İmalatçılar Odası Başkanlığının Malatya İdare Mahkemesine söz konusu ekmek fiyatı ve gramajı ile alakalı yürütmeyi durdurma talebi ilgili Mahkemece ret edilmiştir. Mahkeme kararını da esas alarak Büyükşehir Zabıta Şube Müdürlüğü olarak yetkimiz çerçevesinde ilgili gramaj ve fiyat denetimlerini en son ilan edilen ve geçerli olan tarife üzerinden yapmaktayız.

Bunun yanı sıra Zabıta ekiplerimiz, fırın denetimlerinde yetkisini; Malatya Büyükşehir Belediyesi Emir ve Yasakları Yönetmeliğinin 6. Maddesinin 8. bendinin (a) fıkrasında ‘Yetkili organların belirlemiş olduğu ve ilan edilen gramajın haricinde eksik gramajlı ekmek üretilemez, eksik gramajlı ekmek üretimi yapıldığı tespit edilmesi halinde ekmekler müsadere edilir.’ ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32 maddesinde ‘Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye idari para cezası uygulanır.’ hükümlerinden almak ile beraber buna göre denetimlerini yapar ve usulüne uymayan esnaflara cezai işlem uygular.”

Hanbay, Büyükşehir Zabıta Daire Başkanlığı Zabıta Şube Müdürlüğü ekiplerinin, bundan sonra da görevlerinin gerektirdiği denetimleri yapmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

EKSİK GRAMAJ VE ZAMLI FİYATLA SATIŞA DEVAM..

Diğer yandan, fırıncıların 170 gram ekmeği 1,5 TL'den satma kararının ardından ortaya çıkan 200 gram ekmeğin 1,25 TL raicinin olduğu gerçeğine rağmen, pide fırınlarının geçerli raicin aksine 170 gram ekmeği 1,5 TL'den satmaya devam ettiklerine dair vatandaşlardan çok sayıda şikayet geliyor.

Büyükşehir Belediyesi'nin, çok sayıda pide fırınının 'haksız yere uyguladığı' düşük gramaj ve zamlı fiyatla ilgili denetimleri hakkında kamuoyuna bilgi vermesi, ayrıca denetimleri daha da sıklaştırması isteniyor.

Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

23 yorum yapılmış

  • mehmet (4 yıl önce)
    Lütfen bir açıklama yapın 125-Krş mu ? 150-Krş mu ? Vatandaşla fırıncı münakaşa etmesin. Şu an fırınlar 170.gr ekmeği 150-Krş.dan satıyor doğru mu yanlış mı ? Valilik mi belirliyor Belediye mi belirliyor doğru dürüst bir açıklama yapınız......
    0
    0
    Yanıtla
  • kalkan (4 yıl önce)
    Ekmek zammı geçersiz ise halkın ihbarını bekleyeceğine gereğini yapsın
    0
    0
    Yanıtla
  • bulent (4 yıl önce)
    megsaş ekmeğı 1 tl yapsin ozaman
    0
    0
    Yanıtla
  • osman reis (4 yıl önce)
    bizim büyükşehir belediyemiz suya yüzde 40 zam yapınca sorun olmuyor, fırıncılar zam yapınca sorun. fırıncı ekmek yapmak için suya una para veriyor. selahattin gürkan suyu neyle üretiyor da zam yapıyor. selahattin gürkan önce kendine baksın
    0
    0
    Yanıtla
  • Şakir (4 yıl önce)
    Kaldırımlar işgal altında. Zabıta sus pus. Başka şehirlerden gelip kaldırımlarda mahalle aralarında yiyecek giyecek satışları yapılıyor zabıta piyasada yok. O satılan yiyecek sağlıklı mi bakan yok. Giyecekler çalıntımı bakan yok. Olan Malatya esnafına olsun. Zabıta daire başkanı çıkıp ne demiş. Önce kapınızı önünü süpürün
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet D. (4 yıl önce)
    Öncelikle sadece müşteriyim fırıncılıkla alakam yok bunu belirteyim.Bırakın kardeşim ekmek üzerinden konuşmayı Hemen hemen Her ürüne son yılda %50 zam yapıldı yazık değilmi bu fırıncılara benim bildiğim elektrik,su,un,maya,yağ herşeye zam yapıldı. Ekmeğe 25 kuruş yapılınca ortalık ayağa kalkıyor niye diğer Gıda ürünlerine tepki verilmiyor.Hepsinde en az %50 arttı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mlt44 (4 yıl önce)
    Fırınları fırında çalışan personelleride bi kontrol etseniz inanın çogu insan sağlıgıni hiçe sayıyor temizlik sîfır çogu fırında böcekler sinekler cirit atıyor yazın sıcağında
    0
    0
    Yanıtla
  • irfan (4 yıl önce)
    ekmeğe pahalı diyenler çöp konteynerlerinin yanına baksın hangi gıda maddesi el sürmeden çöpe atılıyor akşam alınan ekmek ertesi gün çöpe atılıyor buda ülkemizin gerçeği
    0
    0
    Yanıtla
  • Fırat (4 yıl önce)
    Malatya da ekmek üzerinden siyaset yapıyorlar. Her şeye zam geliyor kimseden ses yok. Minibüse zam çaya zam çorbaya zam dağdan beleş gelen suya zam. Esnaf başkanı kimin başkanı daha anlayamadım. Gündemi değiştirin . Sorunları halının altına süpürür ortalığı süt liman gösterin. Gün gelecek her şey ortaya çıkacak o zaman ne yapacaksınız
    0
    0
    Yanıtla
  • KAMA (4 yıl önce)
    Bizim insanimiz eger dun bulamadigi ekmegi bugun bulduysa tamam der şukreder...?ama akil etmezki baska ulke insanlari hangi ortamlarda yasar ,ne yapar.....sömuruldugunu hiç düşumez hep iyi niyetlidir....olur olur bisey olmaz der...eeee tabi bunu dedikce 3-5 tane iyi zengin daha daha zengin olur...Allah in yagdirdigi kardan eriyen suyu bize aylik ortalama 60 a satiyorlar.....gerisini anlatmaya gerek yok
    0
    0
    Yanıtla
  • sinan (4 yıl önce)
    Ya kardeşim burada illaki başka problemler de dile getirilir. Ancak sayın başkan çıkmış isim vererek zabıta daire başkanına, belediyenin zabıtasına, devletin kamu adına görev ifa eden meuruna, görevini yapıyor diye yaftalayarak ithamda bulunuyor, Kanun ve yönetmelik dersi veriyor. Varsa bir hukusuzluk hukukçularınız başvurur idare mahkemesine ve yürütmeyi durdurursunuz. Anlamdığım şey şu ki bunları kim denetleyecek; avrupa biliği yada birleşmiş milletler mi Bunlar bi karar alacaklar ve bunları yine kendileri denetleyecek bu nasıl bi yöntmelik yada anlayış anlamdım, Böyle bir uygulama ancak muz cumhuriyetinde olsa gerek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)
    Şimdiye kadar 200 gr. Ekmek 170 gr olarak satılırken neredeydiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer (4 yıl önce)
    Belediyenin hali ortada suya % 40 zam yaptı
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (4 yıl önce)
    Her kafadan bir ses çıkıyor. Yönetmelik, kanun, nizam hepsi hak getire! Tas kayıp...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Fırıncılar odası zam yetisi yok diyorsunuz bu arada vatandaşın cebine göz dikiyorsunuz olan vatandaşa oluyor körler sağırlar birbirini ağırlar misali
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (4 yıl önce)
    Büyükşehirin Kaldırımları Ve Pasajları Denetleme Yetkisi Yok Mu? Şehrin Her Sokağı Caddesi İşgal Altında Çay Ocakları , Lokantalar Sokaklara Caddelere Taşmış Araçlardan Vazgeçtik Yayalara Bile Yol Kalmamış. Kaldırım Sokak Ve Cadde İşgallerine Son…
    0
    0
    Yanıtla
  • Aşağışeherli (4 yıl önce)
    Ya kardeşim değirmen sele getmiş millet şakşakını arıyor En ucuzu ekmek ancak gramajının en az 250 gram olması lazım ki güzel pişsin ve hemen kurumasın
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Barguzu ve güngör caddeleri arasındaki bahçelerde hedik kaynatılıp çöp yakılınca duman tüm şehri kaplıyor, besileri zaten anlatmaya gerek yok, ama ekmek fiyatı kesenize dokunduğu için daha önemli, önce belediyenin ekmek fiyatı diğer illerin belediyesine göre düzenlensin,sonra fırıncı da kendine çekidüzen verir
    0
    0
    Yanıtla
  • Kardeşim sende 600 bin verip ahırların oldugu yerde ev alma. Hem faiz pisliğine bulaşıyorsunuz, hem agacların katledildii yerde 10 senenizi mahkum edip bankaya koşuyorsunuz. Sonrada çöp kokusu gelecekmiş , yok besilerin pisliğinden koku geliyormuş demeyin. Oralarda müstakil evler ve yanında ahırlar vardı. Hemde Beydagından baktınmı yemyeşildi. İşinize gelmedimi bu kokular neden geliyormuş demeyin. DOğal olan şey aslında. Senin ev aldığın yerler BAHÇELİKTİ bir zamanlar.....
    0
    0
    Yanıtla
  • Osmanoğlu (4 yıl önce)
    Almanyada bir öğretmenin maaşı 4000€ orada 250gr ekmek 0.50€, 1kg et 8€, 1kg peynir 8€, ortalama bir akıllı telefon 200€, 1lt benzin 1.25€, orta sekmend bir otomobil 10000€, enflasyon %1.4, banklarıda artık eksi faizde böyle böyle gider bunlar.. şimdi ordaki bir öğretmenle bizdeki bir öğretmen tek maaşıyla neler alabiliyor neler yapabiliyor hesabı yapın hala malesef nelerle uğraştığımız görün ??‍♂️
    0
    0
    Yanıtla
  • İşte bu ya on numara yorum insanız biz ekmeğin fiyatı bile bizi etkiliyor alım gücü düşüyor ama şak şak yerinde devam milletim
    0
    0
    Yanıtla
  • almanlar bir ekmege 4 lira veriyor diye bizdemi 4 lira verelim ekmek 1.25 iyidir firincilar oda baskani derhal istifa etmeli keyfine gore zam yapiyor devlet olmaz diyonce memurlara ver yansin ediyor sonra herkes etegindeki tasi dokmeye basliyor ortalik toz duman baskan baskanlik degil provakatorluk yapiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)baho isimli kullanıcı yorumuna
    İlkokulda okuma aliskanligi kazandırılıyor ama anlamak için bir ömür okumak gerekiyor devlet zam yaparsa vatandaşta yapar birader Allah akıl versin
    0
    0
    Yanıtla