SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Zamcı' Fırıncıları Mahkeme de Reddetmiş

0
Güncellendi - 2020-09-06 21:33:29
'Zamcı' Fırıncıları Mahkeme de Reddetmiş
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Fırıncılar Odası’nın, geçerli resmi tarifeye rağmen düşük gramaj ve yüksek fiyat uygulamasıyla basın açıklamalarındaki gerekçelerle başvurmuş olduğu İdare Mahkemesindeki davayı kaybetmesine rağmen, uygulamadığı ve kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye gittiği öne sürüldü. Öte yandan Malatya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi korsan uygulamaya karşı harekete geçmemesi, 'etkisiz ve yetkisiz' tavrı takınması tepkilere yolaçıyor.

-Fırıncılar Odası’nın 'reddedilen' gerekçesi

Malatya Fırıncılar Odası tarafından Malatya İdare Mahkemesine yapılan başvuruda şikayete konu işlemin özeti şu şekilde kararda yer aldı:

“Malatya Fırıncılar Odası tarafından ekmek rayiş bedelinin belirlenmesine ilişkin 13.01.2020 tarih ve 2020/4 sayılı kararın reddine ilişkin 17.01.2020 tarih ve 2020/41 sayılı Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği işlemi ile yine davalı Birliğe ait  31.12.2018 tarih ve 15 sayılı kararın; davalı Birliğin tesis etmiş olduğu 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun 62. Maddesi ile Esnaf ve Sanatkarlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat  Tarifeleri Hakkında Yönetmenliğin 5. Maddesine aykırı olduğu, esnaf odası tarafından belirlenen rayiç bedelinin davalı Birlik tarafından yukarıda anılan Yönetmelik hükümleri uyarınca tarifeyi aynen onaylaması yada gerekçeyle birlikte reddetmesi gerekirken, daha önce almış olduğu 31.12.2018 tarih ve 15 Sayılı yönetim kurulu kararının uygulanmasını belirttiği, davalı Birliğin bu işlemin hukuka ve mevzuata aykırı olduğu  iddialarıyla yürütmenin durdurulması ve iptali istenilmiştir.”  

-MESOB’un 'kabul gören' gerekçesi 

 Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından “davalı” sıfatıyla mahkemeye gönderilen savunmasının karar özetindeki bölümü şu şekilde:

“Davalı Birliğin 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’na göre kurulmuş bir meslek kuruluşu olduğu, davalı Birliğin  yönetim kurulu kararının idari nitelikte olduğu ve idari yargı denetimine  açık bulunduğu, davacı Odanın 5362 sayılı Yasa’nın 62. Maddesine göre birlik yönetim kurulunun onayına sunduğu pide ekmeği rayiç fiyatlarının onaylanması talebinin 31.01.2020 tarihli yönetim kurulu toplantısında gündemin 5. Maddesi ile görüşülerek 31.01.2020 tarih ve 01. Sayılı karar ile uygun görülmediği, davacı Oda tarafında, davalı birlik genel sekreteri ve başkan vekilinin imzasını taşıyan 17.01.2020 tarihli yazıya karşı dava açılmasının yasal olmadığı, söz konusu İŞLEMİN ‘İdari davaya konu olacak kesin ve yürütülmesi gereken bir idari işlem olmadığı’ , esas yönünden ise 5362 sayılı Yasanın 62. Maddesi uyarınca pide ekmeğin fiyatı ile ilgili davacı Odanın talep ettiği fiyat tarifesinin onaylama ve reddetme yetkisine münhasıran Birlik yönetim kurulunda olduğu, Birlik yönetim kurulu tarafından  talebin 31.01.2020 tarihinde görüşüldüğü ve reddedildiği, ancak bu karar aleyhine davacı Oda tarafında dava açılmadığı,  Esnaf ve Sanatkarlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat  Tarifeleri Hakkında Yönetmenliğin 5. Maddesinin 2. Fıkrasının son bendinde düzenlenen komisyonunu kurulması ve görüşünün alınmasına gerek olmaksızın doğrudan davalı Birlik yönetim kurulunca davacı Oda tarafından fiyat tarifesi onaylanması istenen 170 gr pidenin fiyat tarifesinin uygun görülmediği ve reddedildiği, tesis edilen işlemin hukuka uygun olduğu ileri sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmuştur.” 

Malatya  İdare Mahkemesi’nin ise 25 Haziran 2020 tarihli 2020/295 sayılı kararı ile “Yürütmenin durdurulması işleminin reddine karar verdiği” ve taraflara da tebliğ edildiği görüldü.   

-“Yasaya uygun bulunmayan” gerekçeleri kamuoyuna açıklamış 

Malatya Fırıncılar Odası’nın son bir hafta içerisinde kamuoyuna yapmış olduğu basın açıklamalarındaki gerekçelerle Malatya İdare Mahkemesine yapmış olduğu başvurunun red edilmesine karşın, halen ‘Yasalara uygun bulunmayan”  aynı gerekçeleri kamuoyu ile paylaşarak yanlış bilgi verdiği ve korsan fiyat tarifesini uyguladığı belirtiliyor. Fırıncılar Odasının İdare Mahkemesi tarafından verilen karar üzerine, resmi rayiç tarifesini uygulamaya koyması ve üyelerini bilgilendirmesi gerektiği bildirildi.

-Valilik sadece “bülten” yayınlıyor!

Yaşanan durumdan dolayı Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin Malatya’ya geleceği, Odanın mevzuata göre denetleneceği, ayrıca Ticaret İl Müdürlüğünün de resmi tarifenin uygulanması için yapmış olduğu çalışmaların olup olmadığını da yine denetleyeceği öğrenildi.

Malatya Valiliğinin de kamuoyuna basın açıklaması yapmak yerine Ticaret İl Müdürlüğü aracılığı ile Bakanlıktan Oda denetimi için müfettiş talep etmesi ve suç duyurusunda bulunması gerektiği, ancak bu işlemlerin yapılmadığı öğrenildi. Bu durumdan dolayı Ticaret İl Müdürlüğünün de yasal olarak suç işlediği, ilgililer hakkında işlem yapılması gerektiği ifade ediliyor. 

- Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin umurunda değil 

Resmi iş ve işlemlere göre; Malatya Büyükşehir Belediyesi ve merkez iki ilçe olan Yeşilyurt ile Battalgazi Belediyelerinin de halkın günlük en temel gıda tüketimi olan ekmek üzerindeki fiyat ve gramajla ilgili 'keyfi' uygulamalara seyirci kalmaları, resmi tarifeyi uymayanlarla ilgili herhangi bir caydırıcı işlem yapmamaları vatandaşların tepkisine yolaçıyor.

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • berk (4 yıl önce)
    Helal olsun erzuruma 1 tl ve 1.25 tl ekmek veriyor
    0
    0
    Yanıtla
  • irfan (4 yıl önce)
    bazen akşamın darında kalabalıkta gramaj dibe vuruyor yolda giderken kağıdın arasına bakıyorum ekmek düştü sanıyorum o kadar hafliyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Ombudsman (4 yıl önce)
    Fırıncılara, insaf diyorum.Kul hakkı var,bunun hesabını veremezsiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Enes KARABULUT (4 yıl önce)
    SELAMUNALEYKÜM evet herkesin düşüncesine saygı duymalıyız fakat biz insanlar bu dünyayı kazanmayı düşünüyoruz ahiret odaklı yaşamıyoruz bu sebeple varlık içinde bereketsiz ve şükürsüz bir zaman içindeyiz Sevgili PEYGAMBER EFENDİMİZ SAV Az kerda çok bereket vardır diye bir diye bir hadisi şerifini duymuştum eğer bizler işlerimizi YÜCE RABBİMİZ ALLAH CC rızasını kazanmak için yaptığımız işin hakkını vererek yaparsak zaten yaptığımız işin bereketini görürüz bizler insanların sırtından zengin olmayı hedeflediğimiz süre içersinde belki çok birşeylere sahip olsakta ama sahip olduğumuz dünyalıkların çokta hayrını görmüyoruz çünkü yaptığımız işten dolayı hedefimiz helal ve haramı hakkıyla gözetmiyoruz yaptığımız işin hakkını vermediğimiz sürece hiçbir zamanda huzurlu olamıyoruz sadece mutluymuşuz gibi kendimizi kandırıyoruz fırıncı kardeşlerimizin ve diğer bütün meslek sahipleri kardeşlerimizin yaptığı işin bereketini görmelerini için o işin hakkını vermeleri gerekir acizane bir kişi olarak mesela çok üzüldüğüm bir mesele şu fırıncı kardeşlerimiz çalışırken kişisel temizliklerine vede hamurla uğraştıkları zaman içinde sigara içmelerinden dolayı çok üzülüyorum bu sebeple pide fırınlarının gerçek manada denetlenmediğinin üzüntüsünü yaşıyorum lütfen her birimiz ahirette hesap vereceğimizin bilinciyle hareket etmemiz gerekiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Çımıhtılı (4 yıl önce)
    Yazık çok yazık. Sahipsiz bir memleket. Büyükelçi mahkeme kararı bile tanımıyor. Herkes belediyeleri ihbar yağmuruna tutsun zabıtalar asli işlerini yapsın....
    0
    0
    Yanıtla
  • Huzur (4 yıl önce)
    Her yer yufka ekmeği yapan yer ile dolu,hem bereketli, hemde bayatlayıp atılmıyor...Herşeyde olduğu gibi burda da birlik yok. Halktan üstün kimse yok, 3 gün almayın elinizi öperler...
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya serdarı (4 yıl önce)
    Ya Hu; bütün herşey almış başını gidiyor... una zam. yeme zam. ama ekmek fiyatı aynı kalsın?? bu nasıl adalet. Bu adamlar karın tokluğuna köle olarak mı çalışacak bize? çocuğuna harçlık vermeyecek mi? ev araba almayacak mı?fırıncı değilim. fırında çalışan akrabam bile yok. sadece Adil bir yorum yapma gereği duydum.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya serdarı (4 yıl önce)malatya serdarı isimli kullanıcı yorumuna
    yok garaibanın en temel besin maddesi diyorsanız da.... o zaman garaiban bırakmayacak sosyal devlet olacaksınız. fırıncı sizin yükünüzü taşımak zorunda değil. para babalarına dokunun biraz.. bolluk zamanı refahı garibanın hakkını bölüşüp cukka edenler destek olsunlar yokluk zamanında.
    0
    0
    Yanıtla
  • Metin (4 yıl önce)
    Malatya sahipsiz köy hiç bir esnaf denetlenmiyor ne valilik görevini yapıyor ne de belediye
    0
    0
    Yanıtla
  • hüseyin (4 yıl önce)
    Ben fırıncılar başkanının yerinde olsam yarinden itibaren ekmeği 2 tl yaparım
    0
    0
    Yanıtla
  • Tatar Ramazan Öz Pötürgeli (4 yıl önce)hüseyin isimli kullanıcı yorumuna
    Abicim bir liradan satan Elazığ'da kazaniyor geçen sene 56 liraya aldığım 25kg un,63 liraydı, dün aldım yüzde 10 a tekamül ediyor o da değirmenden aldım ole alıp başını giden bişi yok ekmek fakir fukaranın temel besini bu yüzden Malatya'da ekmek pahalı kimse kusura bakmasın önce halk vatandaş gelir kardeşim kimseye yarenlik yapmıyoruz Allah için gördüğünüzü soyluyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (4 yıl önce)
    Malatyayi yöneten fırıncılar oda başkanı ne vali ne belediye anlaşıldı adam tinlamiyor şu yetkinin elinden alinmasi lazım şimdi ben bunları içten tanıyan biri olarak söylüyom .fırıncılar oda başkanı akçadagli çıkardıkları fiyat kabul olması için 6üye imzası yetiyor bunun ićinde buadamla kanka olan fırıncı esnafı sıtmapinari zapcioglu caddesi hasanbey deki fırıncılar ne dese bu maşada olur karar çıkartalım imzalayın tamamdır diyolar 16aydir bu düzen başladı bunlara akıl veren biri var enson dediyi vallaha 1lira ikende kazaniyoduk şimdi daha iyi kazanıyor akpinarda baklavanın kg .8tl ekmekte aynı daha ne olsun deyip dalga geçiyorlar devlet yetki birleri yatsın el atmadin aman ha
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet koc (4 yıl önce)
    Fırıncılar Odası eliyle Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin ve Birlik başkanı Şevket Keskin’in kamuoyunda yıpratılmasına çalışmasının nedeni Keskin’in kendisinin sürekli “Şelaleciler” olarak ifade ettiği grubun saldırısıdır. Şevket Keskin’in “Şelaleciler” olarak tarif ettiği grup ile olan kavgası sonrasında uzun bir süreden beri AKPli vekiller ile Keskin fotoğraflarda ve yan yana görülmüyor. Hatta milletvekilleri son 2 yıldır Keskin’i ziyaret bile edemiyorlar. Şimdi ekmeğin gramajını küçülten ve fiyatını arttıran fırıncılara ses çıkartmayarak destek veren milletvekilleri şunu unutuyorlar, kendi esnafını karşısına alarak zamma karşı çıkan Şevket Keskin’i halkın gözünde kahraman yapıyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (4 yıl önce)
    bu fırıncılar odası başkanına helal olsun valla adam. demekki her gece yatmadan önce yürek yiyip yatıyomuş. devletin mahkemesini takmıyor. devletin valisini takmıyor. belediyesini takmıyor. esnaf odalarını takmıyor. fırıncılar odası başkanı sen neymişsin yaa ölee.
    0
    0
    Yanıtla
  • MEHMET (4 yıl önce)
    Ekmekler hem 1,5 tl. ye yükseltildi,hem de 170gr.dan küçük. Ayrıca kafalarına göre pişirme parası talep ediyorlar.Yetki alanına giren sorumluları göreve davet ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tatar Ramazan Öz Pötürgeli (4 yıl önce)
    Valla ekmeği 1.5 liradan alıyoruz,hemen Elazığ şurada 200gram ekmek rekabet dolayısıyla 1 lira normal rayislari 200gram 1.25
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (4 yıl önce)
    Zaten büyük çoğunluğun hijyen kurallarına uymadığı, ğsndemi sürecinde dahi hijyeni hiç önemsemeyen ve hiçbir zaman denetlenmeyen bir kesim bu fırıncılar. Hijyeni dahi denetlemeyenlerin 25 öuruşu denetlemesini bekliyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • hikmet karaşin (4 yıl önce)
    her şeye bu kadar zam gelirken ekmeğin fiyatının aynı kalmasını beklemek ve istemek fırıncılara zulmetmektir.Serbest piyasa ve tam rekabet ortamında ekmeğin fiyatı arz talebin kesiştiği yer olmalıdır.kimsenin müdahalesi ile fiyat belirlenmemelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hadi oradan. Malatya'da fırıncılar 2 yıldır yüzde 40 zamla ekmek satıyor. Utanmadan birde zulüm diyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • fiyatı beyenmiyorsanız bu maliyetlerde bir fırın açıp ekmeği 1 tl den satsanıza. serbest piyasa ekonomisi diye birşey var.
    0
    0
    Yanıtla