Malatya Fırıncılar Odası’nın, geçerli resmi tarifeye rağmen düşük gramaj ve yüksek fiyat uygulamasıyla basın açıklamalarındaki gerekçelerle başvurmuş olduğu İdare Mahkemesindeki davayı kaybetmesine rağmen, uygulamadığı ve kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye gittiği öne sürüldü. Öte yandan Malatya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi korsan uygulamaya karşı harekete geçmemesi, 'etkisiz ve yetkisiz' tavrı takınması tepkilere yolaçıyor.
-Fırıncılar Odası’nın 'reddedilen' gerekçesi
Malatya Fırıncılar Odası tarafından Malatya İdare Mahkemesine yapılan başvuruda şikayete konu işlemin özeti şu şekilde kararda yer aldı:
“Malatya Fırıncılar Odası tarafından ekmek rayiş bedelinin belirlenmesine ilişkin 13.01.2020 tarih ve 2020/4 sayılı kararın reddine ilişkin 17.01.2020 tarih ve 2020/41 sayılı Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği işlemi ile yine davalı Birliğe ait 31.12.2018 tarih ve 15 sayılı kararın; davalı Birliğin tesis etmiş olduğu 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun 62. Maddesi ile Esnaf ve Sanatkarlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmenliğin 5. Maddesine aykırı olduğu, esnaf odası tarafından belirlenen rayiç bedelinin davalı Birlik tarafından yukarıda anılan Yönetmelik hükümleri uyarınca tarifeyi aynen onaylaması yada gerekçeyle birlikte reddetmesi gerekirken, daha önce almış olduğu 31.12.2018 tarih ve 15 Sayılı yönetim kurulu kararının uygulanmasını belirttiği, davalı Birliğin bu işlemin hukuka ve mevzuata aykırı olduğu iddialarıyla yürütmenin durdurulması ve iptali istenilmiştir.”
-MESOB’un 'kabul gören' gerekçesi
Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından “davalı” sıfatıyla mahkemeye gönderilen savunmasının karar özetindeki bölümü şu şekilde:
“Davalı Birliğin 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’na göre kurulmuş bir meslek kuruluşu olduğu, davalı Birliğin yönetim kurulu kararının idari nitelikte olduğu ve idari yargı denetimine açık bulunduğu, davacı Odanın 5362 sayılı Yasa’nın 62. Maddesine göre birlik yönetim kurulunun onayına sunduğu pide ekmeği rayiç fiyatlarının onaylanması talebinin 31.01.2020 tarihli yönetim kurulu toplantısında gündemin 5. Maddesi ile görüşülerek 31.01.2020 tarih ve 01. Sayılı karar ile uygun görülmediği, davacı Oda tarafında, davalı birlik genel sekreteri ve başkan vekilinin imzasını taşıyan 17.01.2020 tarihli yazıya karşı dava açılmasının yasal olmadığı, söz konusu İŞLEMİN ‘İdari davaya konu olacak kesin ve yürütülmesi gereken bir idari işlem olmadığı’ , esas yönünden ise 5362 sayılı Yasanın 62. Maddesi uyarınca pide ekmeğin fiyatı ile ilgili davacı Odanın talep ettiği fiyat tarifesinin onaylama ve reddetme yetkisine münhasıran Birlik yönetim kurulunda olduğu, Birlik yönetim kurulu tarafından talebin 31.01.2020 tarihinde görüşüldüğü ve reddedildiği, ancak bu karar aleyhine davacı Oda tarafında dava açılmadığı, Esnaf ve Sanatkarlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmenliğin 5. Maddesinin 2. Fıkrasının son bendinde düzenlenen komisyonunu kurulması ve görüşünün alınmasına gerek olmaksızın doğrudan davalı Birlik yönetim kurulunca davacı Oda tarafından fiyat tarifesi onaylanması istenen 170 gr pidenin fiyat tarifesinin uygun görülmediği ve reddedildiği, tesis edilen işlemin hukuka uygun olduğu ileri sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmuştur.”
Malatya İdare Mahkemesi’nin ise 25 Haziran 2020 tarihli 2020/295 sayılı kararı ile “Yürütmenin durdurulması işleminin reddine karar verdiği” ve taraflara da tebliğ edildiği görüldü.
-“Yasaya uygun bulunmayan” gerekçeleri kamuoyuna açıklamış
Malatya Fırıncılar Odası’nın son bir hafta içerisinde kamuoyuna yapmış olduğu basın açıklamalarındaki gerekçelerle Malatya İdare Mahkemesine yapmış olduğu başvurunun red edilmesine karşın, halen ‘Yasalara uygun bulunmayan” aynı gerekçeleri kamuoyu ile paylaşarak yanlış bilgi verdiği ve korsan fiyat tarifesini uyguladığı belirtiliyor. Fırıncılar Odasının İdare Mahkemesi tarafından verilen karar üzerine, resmi rayiç tarifesini uygulamaya koyması ve üyelerini bilgilendirmesi gerektiği bildirildi.
-Valilik sadece “bülten” yayınlıyor!
Yaşanan durumdan dolayı Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin Malatya’ya geleceği, Odanın mevzuata göre denetleneceği, ayrıca Ticaret İl Müdürlüğünün de resmi tarifenin uygulanması için yapmış olduğu çalışmaların olup olmadığını da yine denetleyeceği öğrenildi.
Malatya Valiliğinin de kamuoyuna basın açıklaması yapmak yerine Ticaret İl Müdürlüğü aracılığı ile Bakanlıktan Oda denetimi için müfettiş talep etmesi ve suç duyurusunda bulunması gerektiği, ancak bu işlemlerin yapılmadığı öğrenildi. Bu durumdan dolayı Ticaret İl Müdürlüğünün de yasal olarak suç işlediği, ilgililer hakkında işlem yapılması gerektiği ifade ediliyor.
- Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin umurunda değil
Resmi iş ve işlemlere göre; Malatya Büyükşehir Belediyesi ve merkez iki ilçe olan Yeşilyurt ile Battalgazi Belediyelerinin de halkın günlük en temel gıda tüketimi olan ekmek üzerindeki fiyat ve gramajla ilgili 'keyfi' uygulamalara seyirci kalmaları, resmi tarifeyi uymayanlarla ilgili herhangi bir caydırıcı işlem yapmamaları vatandaşların tepkisine yolaçıyor.
malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi